hit.ro  »  IT  »  Securitate Cibernetica  »  Frenezia Ozempic produce o noua tinta pentru infractorii cibernetici, avertizeaza Kaspersky

Frenezia Ozempic produce o noua tinta pentru infractorii cibernetici, avertizeaza Kaspersky

calendar_month 21 Mar 2024, 14:30


Pe fondul nebuniei in crestere declansate de Ozempic, profesionistii in securitate cibernetica avertizeaza utilizatorii sa fie atenti la ofertele online ieftine, deoarece acestea pot fi false si ar putea duce la pierderi financiare si la furtul de date. Expertii Kaspersky au descoperit o tendinta ingrijoratoare legata de paginile de phishing cu aspect legitim care ofera renumitul medicament de slabit consumatorilor care lupta in „battle of the bulge”.

Se stie ca medicamentul pentru diabet Ozempic are proprietati de pierdere in greutate si de suprimare a poftei de mancare, determinand celebritatile si, ulterior, publicul sa cumpere medicamentul frenetic. Promovarea facuta de celebritati a determinat multi consumatori plini de speranta sa cumpere medicamentul, ceea ce a condus la o crestere de 58% a vanzarilor de la an la an... si la o crestere corespunzatoare a pretului.

Dar companiile de medicamente nu sunt singurele care cauta sa profite de pe urma popularitatii Ozempic. Expertii Kaspersky au descoperit o serie de escrocherii de tip phishing care vizeaza oamenii care spera sa slabeasca rapid, precum celebritatile lor preferate, dar care nu pot plati pretul din ce in ce mai mare. Escrocii au creat site-uri web false care ofera Ozempic la pret redus, care determina victimele inocente sa completeze un formular, furnizand date personale, inclusiv nume, adrese si informatii bancare. Paginile web false sunt greu de identificat, in comparatie cu site-urile legitime de cumparaturi, asa ca infractorii cibernetici isi pot prinde cu usurinta prada.


O pagina de phishing care ofera spre vanzare Ozempic

Pe langa vanzarile Ozempic, unele dintre astfel de resurse ofereau instalarea unei aplicatii pentru telefon care ar ajuta la urmarirea progresului.


Un exemplu de pagina falsa pentru achizitionarea Ozempic

Cumparatorii care nu banuiesc ce se ascunde cu adevarat in spatele unor astfel de pagini, ajung sa fie pacaliti si, cel mai probabil, sa piarda bani, platind pentru un produs fals sau pentru nimic. Si, mai ingrijorator, ei pot furniza accidental datele personale, numele, adresa, informatiile bancare si alte date sensibile unui criminal fara scrupule.


Un exemplu de pagina falsa pentru achizitionarea Ozempic
Escrocii se adapteaza rapid la tendintele sociale si culturale pentru a atrage victimele neajutorate in siajul celui mai recent trend, fie ca este vorba despre bilete la Barbenheimer, jocuri Mortal Kombat sau vacante ieftine. In 2023, sistemul anti-phishing al Kaspersky a zadarnicit peste 709 milioane de incercari de a accesa site-uri web de phishing si escrocherie, marcand o crestere de 40% fata de anul precedent.

Pentru a evita sa deveniti victima unei escrocherii de tip phishing, expertii Kaspersky recomanda urmatoarele:

Cumparati medicamente numai la recomandarea unui medic sau farmacist autorizat si utilizati numai medicamente recomandate si aprobate.

Ganditi-va de doua ori inainte de a da click pe o oferta – atunci cand ceva pare prea frumos pentru a fi adevarat, de obicei chiar asa este!

Nu deschideti e-mailuri si nu faceti click pe link-uri decat daca sunteti sigur ca puteti avea incredere in expeditor.

Cand un expeditor este legitim, dar continutul mesajului pare ciudat, merita sa verificati cu expeditorul folosind mijloace alternative de comunicare.Inainte de a interactiona cu un site web, efectuati o cautare Google a numelui acestuia, examinati recenziile si verificati data crearii prin intermediul serviciilor WHOIS. Fiti circumspecti daca domeniul pare a fi inregistrat recent.

Utilizati o solutie de securitate dovedita atunci cand navigati pe web. Datorita accesului la surse internationale de informatii despre amenintari, aceste solutii sunt capabile sa detecteze si sa blocheze campaniile de spam si phishing.

 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?