Comunitatile din Delta Dunarii vor avea acces la tehnologia 5G
3/37822
calendar_month 30 Oct 2024, 16:10

Orange Romania anunta startul unui amplu proiect de infrastructura 5G pentru Delta Dunarii, in urma aprobarii sale de catre Comisia Europeana. Considerata o zona de interes major pentru economia locala, accesul la internet de inalta viteza in Delta Dunarii va permite crearea unui impact pozitiv semnificativ pe plan socio-economic, in arii esentiale precum educatia digitala, telemedicina, turism si monitorizarea mediului.

Proiectul 5G-CDD reprezinta o initiativa cruciala pentru regiunea Deltei, o zona caracterizata de multiple provocari socio-economice datorate izolarii, depopularii si lipsei oportunitatilor de angajare. Prin implementarea tehnologiei 5G si integrarea aplicatiilor de educatie digitala, telemedicina, turism si monitorizare ambientala, obiectivul proiectului este de a contribui la transformarea arealului, oferind solutii inovative pentru o parte din problemele cu care se confrunta acum comunitatile locale. Numarul beneficiarilor directi si indirecti se ridica la aproximativ 20.000 de persoane.

Scopul proiectului

5G-CDD are drept obiectiv construirea unei infrastructuri de conectivitate 5G (5G Stand Alone si Edge Cloud), in mai multe localitati preponderent greu accesibile si plasate in zona umeda a Deltei, sporind calitatea vietii locuitorilor, ajutand in acelasi timp la imbunatatirea oportunitatilor de business si angajare din regiune.

Proiectul presupune instalarea unei infrastructuri comerciale bazate pe 5G Stand Alone si Edge Cloud in 19 localitati din judetul Tulcea. Implementarea unei retele 5G Stand Alone reprezinta o provocare tehnica datorita dificultatilor geografice, fiind totodata o premiera pentru industria telecomunicatiilor din Romania. Aceasta implica utilizarea unor componente noi de retea core ce imbunatatesc considerabil performantele fata de retelele 5G Non-Standalone existente. Totodata, tehnologia Edge Cloud reduce distanta dintre utilizatori si servicii, asigurand latentele si viteza necesare pentru aplicatiile proiectului 5G Connect Danube Delta.

Principalele arii de interventie

Telemedicina

Tehnologia de internet de mare viteza va permite conectarea dispozitivelor medicale existente prin laptopuri / tablete compatibile 5G, implementarea unei aplicatii mobile de control medical la distanta, folosirea solutiilor de telemedicina Telios Care si implementarea conceptului de Point of Care (punct de ajutor medical). Aceasta interventie se va implementa in 10 unitati medicale.

Educatie digitala

Prin amplificarea activitatilor in cadrul hub-ului educational Orange Digital Center in Mila 23, la Centrul de Inovare Comunitara, Fundatia Orange va valorifica continutul educational gratuit disponibil pe Platforma Digitaliada si va facilita colaborarea in timp real intre elevi si profesori prin predare hibrida, inclusiv prin integrarea platformei de predare online VBoard. In plus, aici va fi pilotata aplicatia de educatie VR, dezvoltata in cadrul proiectului 6G-PATH**, intr-o scoala din judetul Tulcea. Grupul tinta il reprezinta peste 2000 de beneficiari din 17 scoli si cursanti din Orange Digital Center.

Turism lent

Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 va dezvolta aplicatia de mobil Delta lui Ivan care va imbunatati experienta turistilor din Delta Dunarii prin furnizarea de continut educational, rute si puncte de interes, cu functii de geo-fencing si de raportare a evenimentelor periculoase. De asemenea, vor fi monitorizate punctele de interes turistic cu ajutorul camerelor de supraveghere inteligente compatibile 5G.



Monitorizare de mediu

Principalele zone protejate vor fi dotate cu senzori de monitorizare a mediului conectati la routere 5G. Tehnologia moderna va permite si imbunatatirea conditiilor hidrologice locale, a curateniei suprafetei apei si a culturilor naturale de stuf. Aceasta componenta are la baza proiectul DaWetRest, in care UNSTPB este partener.

„Proiectul 5G Connect Danube Delta va deschide noi oportunitati economice pentru Delta Dunarii si ofera o platforma solida pentru dezvoltarea de noi afaceri si extinderea celor existente. Prin implementarea acestei infrastructuri, Orange Romania sprijina accesul la o tehnologie de varf ce va permite transformarea aceastei regiuni cu conectivitate redusa intr-un pol de oportunitati. Impactul asupra economiei locale va fi substantial – de la stimularea afacerilor locale si crearea de locuri de munca pana la atragerea de investitii noi, inclusiv in turism, sanatate si educatie. De asemenea, suntem mandri ca o parte din expertiza Fundatiei Orange va putea fi replicata pentru o comunitate ce are nevoie de sprijin prin educatie si incluziune digitala” a spus Florin Popa, B2B Director, Orange Romania.

Prin implicarea si sprijinul autoritatilor locale, proiectul 5G-CDD va reprezenta un pas important in adresarea specificitatilor regiunii si in exploatarea potentialului sau unic prin tehnologie avansata.

„Consiliul Judetean Tulcea si-a concentrat toate eforturile pentru cresterea accesibilitatii in zona Deltei Dunarii, iar tehnologia performanta este o solutie extrem de relevanta si actuala pentru crearea unei legaturi directe pe care sa o poata accesa locuitorii Deltei. Salut initiativa de implementare a unui proiect deosebit de important atat pentru localnici, cat si pentru turistii care aleg sa isi petreaca timpul liber in acest spatiu feeric numit Delta Dunarii“, a declarat Horia Teodorescu, presedintele Consiliului Judetean Tulcea.

„5G Connect Danube Delta reprezinta o initiativa exemplara care demonstreaza cum tehnologia poate sprijini dezvoltarea economica si sociala in regiuni cu conectivitate redusa, precum Delta Dunarii, o zona unica in Europa si de importanta deosebita pentru Romania. Prin aceasta investitie, Uniunea Europeana contribuie la reducerea decalajului digital din Romania, asigurand accesul comunitatilor izolate la infrastructura digitala de ultima generatie. Acest proiect poate reprezenta un catalizator puternic pentru viitoare investitii publice si private, fiind un model de succes ce poate fi replicat si in alte zone similare, sprijinind astfel coeziunea sociala si inovarea in sectorul public.” sustine reprezentantul Comisiei Europene, Oana Bodron, Project Officer CEF-Digital.

 *Proiectul 5G Connect Danube este finantat prin programul Connecting Europe Facility al Comisiei Europene, cadrul 5G and Edge Cloud for Smart Communities, Grant Agreement 101181137.

**Proiectul 6G-PATH este finantat prin programul Horizon Europe al Comisiei Europene, cadrul Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), Grant Agreement 101139172.

comunicat



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?