Turistii romani au preferat statiunile montane pentru petrecerea Sarbatorilor de Paste
3/36610
calendar_month 07 Mai 2024, 10:40


Una dintre cele mai dragi sarbatori pentru romani este Pastele, care in acest an a facut o punte cu 1 Mai, turistii romani avand posibilitatea de a se bucura de 6 zile de vacanta neintrerupta, cu ziua de 2 mai care va fi recuperata ulterior.

Din perspectiva BIBI Touring Touroperator, printre destinatiile preferate de romani pentru vacanta de Paste, pe primul loc s-a aflat Baile Felix, urmata de Bucovina si Valea Prahovei pentru zona de munte-balneo-rural, Mamaia, Vama Veche si Costinesti pentru litoral si Sulina, Baltenii de Sus si Crisan pentru Delta Dunarii. In acelasi timp Brasov, Timisoara si Sibiu sunt printre favoritele romanilor pentru city break-uri, targurile de Paste sporind interesul pentru aceste destinatii. 

In proportie de aproape 50% turistii au rezervat la hoteluri de 4 si 5 stele cu numeroase facilitati si servicii incluse. Unitatile de cazare cu ape termale si facilitati pentru turismul de sanatate au fost preferate de seniori, in timp ce destinatiile rurale, cat mai aproape de natura, au constituit un bun prilej pentru familii sa experimenteze turismul traditional, participand la obiceiurile locale. Evenimentele desfasurate pe riviera romaneasca au atras numerosi tineri in cautare de distractie si good vibes. 

Durata medie a sejurului fata de perioada similara a anului trecut, a crescut de la 2,7 la 3,4 nopti datorita celor 6 zile libere acordate bugetarilor si a vacantei scolare, sporind dorinta de a calatori prin puntea creata  intre cele doua sarbatori.

Fata de anul trecut s-a remarcat o usoara crestere de 5% a vanzarilor de Paste pentru segmentul munte-balneo si city break, procentul de rezervare  fiind in medie de 70 - 85% in functie de destinatie. Au fost unitati de cazare in Bucovina sau Maramures unde gradul de rezervare a fost de 100%. Pe litoral  s-a inregistrat usoara scadere fata de anul trecut, iar gradul de rezervare in Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinesti si Vama Veche nu a depasit 60% din totalul locurilor de cazare. La acest lucru a contribuit vacanta prelungita cu puntea dintre cele doua sarbatori si vremea extrem de capricioasa la inceputul intervalului, cu ploi si temperaturi scazute, dar si faptul ca nu toate unitatile de cazare au fost deschise. Delta Dunarii s-a bucurat de un interes major pentru vacanta de Paste, cat mai aproape de natura si de specificul unic al Rezervatiei Biosferei, vanzarile crescand in medie cu 15% fata de anul trecut. Rezervarile last minute au fost preferate de catre turistii indecisi sau in asteptare de reduceri pe ultima suta de metri.

Fata de perioada similara a anului trecut, tarifele pachetelor turistice au inregistrat cresteri cuprinse intre 10 si 20%, in functie de destinatie si de serviciile oferite. Mare parte dintre turisti au ales sa rezerve inca din toamna anului trecut prin programul "Inscrieri Timpurii", cu reduceri consistente, care practic au anulat majorarile de tarife. In plus, aproape 30% din pachetele achizitionate au fost achitate cu vouchere de vacanta, prin acelasi program. Au prezentat interes hotelurile cu oferte tematice, meniuri pascale, vanatoare de oua pentru cei mici, muzica live, acces gratuit la toate facilitatile unitatii. 

Tarifele au inceput de la  475 lei / camera pentru 3 nopti la un hotel de 3* fara servicii de masa pe litoral si au ajuns pana la 5000 lei / camera pentru 3 nopti la un hotel de 5* din Baile Felix cu toate mesele incluse, pachet de bauturi, acces la Aquapark si programe artistice live. ”Practic, o data cu minivacanta dubla, de 1 Mai – Paste, a inceput sezonul turistic estival 2024. Turistii merg in Romania, in tot mai multe localitati turistice care s-au dezvoltat in ultimii ani. Fie sunt fideli statiunilor in care merg de ani de zile, fie “vaneaza” noutatile care apar an de an, hoteluri, restaurante sau centre spa noi, festivaluri, sau atractii interesante de agrement. Litoralul e meteo dependent de vremea frumoasa. Turistii vin la mare, dar evenimentul bate vremea”, a declarat Adrian Voican, presedinte Bibi Group4Travel.Gastronomia autentic romaneasca, traditiile populare, atractiile turistice si evenimentele locale au fost printre preferintele celor care au ales sa petreaca Sarbatorile Pascale in Romania.