► S-a constatat o crestere a rezervarilor cu 10% pentru hotelurile clasificate superior cu servicii all inclusive
► S-a dat startul rezervarilor pentru 2025 la aceleasi tarife ca in 2024 si cu reduceri de pana la -30% din valoarea pachetului turistic.
Vara calendaristica s-a incheiat. Desi vacanta a continuat in prima parte din septembrie la hotelurile ramase deschise, concluziile sezonului sunt clare in proportie de peste 95%.
Cresterea rezervarilor pentru vacanta de vara in Romania a fost in medie cu 3,8% la nivel national, fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor BIBI Touring Touroperator, unul dintre cei mai importanti touroperatori specializati pe vacante turistice in Romania. Trendul ascendent pentru vacante in Romania a fost sustinut si de voucherele de vacanta a caror valoare in 2023 a fost de aproape 2 miliarde de lei.
Din perspectiva touroperatorului, pentru zona de litoral, turistii s-au putut bucura de 4000 de unitati clasificate cu 151.720 de locuri de cazare. Cresterea rezervarilor fata de vara anului 2023 a fost de 8,5%, cu o durata medie a sejurului de 4,7 nopti. Pretul mediu de persoana pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, in crestere cu 10% fata de anul trecut. Multe dintre hoteluri au decis sa nu mareasca tarifele pentru cazare, adaptand costul sejurului in functie de serviciile de masa oferite. In acelasi timp s-a putut observa o crestere cu 10% a interesului turistilor pentru hotelurile cu servicii all inclusive, dar si o stagnare sau chiar scadere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizari in ultimii ani. Cele mai cautate statiuni pentru lunile de vara au fost Mamaia, Eforie Nord, Neptun-Olimp si Costinesti, cu o pondere de peste 60% din totalul rezervarilor.
In ceea ce priveste zona de munte-balneo vanzarile sunt comparabile cu perioada similara din 2023. Pretul mediu pe sejur a fost de 573 lei/persoana pentru zona de munte si de 1162 lei/persoana pentru zona de balneo, inregistrand o crestere de 6,5% fata de anul trecut. Durata sejurului a scazut de la 4,4 nopti in 2023 la 4,3 in acest an. Cele mai solicitate statiuni pentru zona de munte au fost: Sinaia, Predeal si Poiana Brasov cu un procent de 55% din totalul rezervarilor, in timp ce pentru zona de balneo, turistii au preferat: Baile Felix, Calimanesti-Caciulata si Baile Herculane, cu o pondere de 68% din rezervarile pe aceste destinatii.
Conform BIBI Touring Touroperator, Delta Dunarii a beneficiat de cea mai mare crestere a rezervarilor fata de vara anului trecut, in ciuda impactului negativ datorat razboiului de la granita. Evolutia rezervarilor a fost cu 12% mai mare avand o durata medie a sejurului de 3,4 nopti. Tariful mediu a fost de 843 lei persoana/sejur, in crestere cu 10% fata de sezonul trecut. Cele mai solicitate destinatii de vacanta din Delta au fost: Crisan, Sulina, Baltenii de Sus si Sfantu Gheorghe cu un procent de 63% din totalul rezervarilor.
La randul lor, vacantele tip city-break in Romania, au inregistrat o crestere cu 8% fata de vara 2023, concertele si festivalurile muzicale, gastronomice sau medievale, contribuind la cresterea interesului pentru acest tip de vacanta. Cluj Napoca, Constanta, Brasov, Alba Iulia, Bucuresti si Sighisoara sunt in topul acestor rezervari.
“Au inceput scolile. Cu o saptamana prea devreme pentru copiii si turistii care voiau sa se bucure de zilele frumoase si calde. Vacanta de vara s-a terminat si apar primele concluzii despre sezonul estival 2024. A fost complicat, cu luni de crestere a vanzarilor (ianuarie-februarie) dar si cu scaderi (aprilie - mai - august). Cel mai puternic impact a venit de la scaderea puterii de cumparare si cresterea brusca a fiscalitatii care au afectat consumatorii dar si operatorii din turism. Practic vanzarile au inregistrat cresteri modeste in timp ce cheltuielile au fost mai mari. Doar turismul de incoming a avut o crestere asteptata, pentru ca acest segment isi revine mai greu dupa pandemie desi nu a ajuns inca la nivelul 2018-2019. Avem mare nevoie in continuare de voucherele de vacanta (anul acesta dublu impozitate fata de anul trecut, din pacate), de fonduri de dezvoltare si de promovare. Ce ne asteapta?! Un final de an electoral si multe necunoscute. Speranta vine de la incoming si de la investitiile in noi hoteluri si unitati complexe, cu servicii spa si restaurante premium. Rezervarile pentru vacanta de iarna sunt pe un trend de accelerare dupa incheierea verii. Au inceput si rezervarile pentru litoral 2025, cap de afis fiind perioadele cu festivaluri si pachetele all inclusive. Noi hoteluri anunta trecerea la acest sistem de servicii complete, care asigura diversitate si incadrarea intr-un buget clar pentru familiile cu copii", a declarat Adrian Voican, presedinte Bibi Group4Travel.
Privind retrospectiv, turistii romani au fost mai atenti cu bugetul alocat si confortul vacantei, chiar daca multi au optat pentru cazari in hoteluri clasificate superior, cu servicii all inclusive. Vremea calduroasa si zilele insorite au contribuit din plin la dorinta de a pleca in vacanta, mare parte dintre turistii nostri alegand mai multe destinatii de vacanta pentru aceasta vara, dar cu durata mai scurta a sejurului.
O veste buna este lansarea tarifelor pentru sezonul 2025, similare cu cele din acest an. Practic hotelierii au ales sa nu mareasca tarifele si sa lanseze oferte speciale pentru evenimentele la care participa un numar mare de turisti. Pentru aceste pachete reducerile ajung cu pana la -30%, existand deja solicitari si vanzari.