Turismul din jurul Bucurestiului se dezvolta. Studiu de caz: Videle
3/36359
calendar_month 21 Mar 2024, 12:23


Romania ”neexplorata”

► Pensiunea ”Casa Verde” din Videle isi indruma turistii catre obiectivele din zona. Structura de cazare a gazduit numeroase delegatii de afaceri dar si turisti straini din Austria, Germania, Franta, Finlanda, Norvegia, Grecia si Spania

► Stejarul lui Mihai Viteazul si Biserica de lemn din Videle – Cartojanca, doua atractii inca putin cunoscute. In zona se afla si comuna Talpa, localitatea Morometilor

► In proiect: un hotel si un resort in natura

Stim bine ca in sudul tarii si in particular in judetul Teleorman, termenul de “atractie turistica” nu te duce cu gandul direct la o zona turistica, dar cu siguranta ca acel inedit exista si aici. In jurul orasului Videle, alaturi de mai multe activitati economice care se desfasoara aici exista si locuri de vizitat. 

La 25 de kilometri de oras, mai exact in localitatea Draganesti Vlasca, intre 2011 si 2021 a fost edificata o manastire minunata (in stilul ortodox grecesc) denumita Manastirea Pantocrator. Aici este un adevarat loc de pelerinaj, unde ajung pelerini din intreaga tara si nu numai (https://manastirea-pantocrator.ro/despre/ ). 

Alte atractii inca putin cunoscute din regiune sunt Stejarul lui Mihai Viteazul (unde se spune ca s-ar fi odihnit marele domnitor impreuna cu o parte din ostenii sai) si Biserica de lemn din Videle – Cartojanca, ridicata in anul 1819 si inlocuita din 1883.

La alti 25 - 30 de kilometri, in comuna Calinesti, exista prima distilerie artizanala cu produse din Romania care a castigat aurul la concursuri internationale, distilerie conceputa, construita si administrata de catre Alexandru Haita (https://magurazamfirei.ro). 

De asemenea, comuna Talpa (aflata la 15-20 de kilometri distanta de Videle) este localitatea unde s-au filmat cele doua capodopere ale cinematografiei romanesti, Morometii I si Morometii II. Aici se poate vizita casa familiei Moromete precum si alte obiective care au facut parte din decorul filmului.

Activitatile de recreere (pescuit si vanatoare) din zona sunt de asemenea importante si atrag vizitatori. La Videle s-a infiintat, in decursul anilor, si un grup foarte activ de ciclism, “Biciclistii de la Videle” (https://biciclistiidelavidele.ro). 

Un ”hub” care atrage turisti si delegatii in zona este pensiunea ”Casa Verde” din Videle. Turistii si grupurile gazduite pana in prezent sunt cu preponderenta din zona de business si turism de afaceri (angajatii unor companii care isi desfasoara activitatea in zona orasului Videle, mai ales din domeniul extractiei de petrol si conexe, putini stiind ca zona Videle a fost o importanta zona petroliera). De asemenea, pensiunea a primit turisti si oameni de afaceri straini din Austria, Germania, Franta, Finlanda, Norvegia, Grecia si Spania. In plus, aici se mai cazeaza turisti ocazionali care ajung in Videle pentru diverse evenimente private (nunti, botezuri etc.).  

Pensiunea Casa Verde a fost conceputa pentru a asigura confort la preturi decente, un ”raport calitate/pret” real. Inca de la inceput, din anul 2009, planul proprietarilor a fost acela de a oferi o cazare decenta conform cerintelor zonei. Ca un mic detaliu, aceasta a fost prima unitate de cazare integrata in orasul Videle, cat si in zona. Pensiunea dispune de opt camere cu bai proprii, TV, internet wireless, minibar, aer conditionat, cat si alte facilitati precum un restaurant, terasa, parcare proprie, sala de evenimente pentru conferinte si sedinte. Pentru a deveni cat mai “verde”, ca si numele de altfel, pensiunea dispune, de un an, de un sistem fotovoltaic care asigura independenta energetica din resurse regenerabile.



”Poate ca zona Videle nu are inca multe obiective turistice si activitati de desfasurat, dar oamenii sunt primitori, dornici de a promova zona si localitatea. Sunt sigur ca in viitorul nu foarte indepartat se vor infiinta locatii frumoase pentru recreere si pentru petrecerea timpului liber in natura”, declara Iulian Bolnavu, managing partner ”Casa Verde”.

Turismul in zona Videle se va dezvolta mai ales pentru zona de relaxare si petrecere a timpului in natura. Orasul, fiind in apropierea Capitalei si avand infrastructura necesara, cu siguranta ca va atrage turisti care doresc sa se relaxeze si sa petreaca momente in natura, departe de aglomeratie, poluare si agitatie.

Planurile de dezvoltare ale companiei ”Casa Verde” sunt ambitioase. In viitor, proprietarii intentioneaza sa extinda structura existenta. In vecinatatea locatiei au achizitionat 2000 mp unde vor construi un hotel la cele mai moderne standarde. 

”In acest moment analizam fezabilitatea unei investitii si urmarim programele de finantare prin fonduri nerambursabile. Proiectul pe care il avem in minte necesita o investitie de aproximativ 2 milioane de euro. O alta idee pe care o avem pe termen mediu si lung o reprezinta investitia intr-un resort si cautam locatii in afara orasului, situate in natura, pentru a dezvolta o structura mai complexa cu piscine, spa, saloane de evenimente. Turistii gasesc bogatia in simplitatea naturii, prin intoarcerea la origini descopera adevarata lor identitate. Integrarea turismului in orasul Videle nu este doar despre atragerea turistilor, ci si despre reconectarea lor cu frumusetea autentica a locului si cu inima comunitatii locale", sustine Iulian Bolnavu.

Despre ”Casa Verde”

Construita pentru a oferi caldura, liniste si intimitate, pensiunea ”Casa Verde” Videle, a fost infiintata in 2009, printre altele fiind prima structura de cazare din zona. Unitatea pune la dispozitie opt camere spatioase si confortabile cu un design personalizat si mobilier nou, dotate cu grupuri sanitare, televizoare, minibaruri, internet wireless gratuit, un restaurant si o terasa cu parcare proprie.