Turcia: Numarul de unitati de cazare verificate si certificate drept locatii sustenabile depaseste numarul de 6.000

Turcia avea deja paduri luxuriante de pini, plaje cu nisip fin, mari limpezi si de culoarea turcoaz si o mostenire culturala si istorica impresionanta. Cu toate acestea, odata cu adaugarea Programului sau national de turism durabil, a devenit una dintre cele mai esentiale destinatii din lume pentru o vacanta durabila.
Dispunand de bogatii ecologice si culturale, Turcia se caracterizeaza prin faptul ca ofera optiuni de cazare care respecta cu strictete principiile durabilitatii si numeroase principii aplicabile eco-turismului.
Incepand cu data de 30 septembrie, Turcia gazduieste 6.156 de unitati verificate si certificate in domeniul sustenabilitatii. Acestea se regasesc in principal in provinciile Antalya, İstanbul si Muğla. Pe masura ce numarul de facilitati certificate pentru durabilitate creste rapid, efortul general din turismul turc de a reduce amprenta de carbon prin utilizarea structurilor proiectate ecologic si a practicilor durabile este, de asemenea, in crestere. Aceasta initiativa la nivel national sprijina culturile si economiile locale iar oaspetii se pot bucura de un sejur cat mai placut.
Turcia a fost „prima tara din lume care a semnat un protocol cu GSTC”
Pentru a realiza o transformare durabila in sectorul turistic, Turcia a semnat anul trecut un acord de cooperare pentru dezvoltarea unui program national cu Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC). Acesta din urma este cel care stabileste si gestioneaza standarde globale pentru calatorii si turism. In plus, Turcia este „prima tara din lume” care a semnat acest acord la nivel guvernamental.
In conformitate cu planul sau de trei ani de restructurare a industriei turistice, Turcia a dezvoltat, de asemenea, un Program National de Turism Durabil. Prin intermediul programului, Turcia va incorpora principiile durabilitatii in toate politicile turistice, cuprinzand destinatii, operatori de turism si facilitati de cazare.
Scopul principal al Programului de Turism Durabil este de a se asigura ca unitatile de cazare obtin Certificatul de Turism Durabil, format din 42 de criterii acceptate la nivel global. In timpul acestui proces, unitatile de cazare sunt supuse unei evaluari independente pentru certificare, care se repeta anual. Prin planificarea eficienta a durabilitatii, verificarea si certificarea permite, de asemenea, facilitatilor sa isi imbunatateasca eforturile de sustenabilitate in mod continu.
Odata cu aceasta constientizare sporita, numarul de facilitati verificate si certificate pentru durabilitate din Turcia prolifereaza. Potrivit Programului National de Turism Durabil al Turciei, toate facilitatile trebuie sa aiba un „Certificat de Turism Durabil” pana in 2030.
Servicii ospitaliere facute cu responsabilitate
Programul National de Turism Durabil al Turciei isi propune sa maximizeze beneficiile sociale si economice pentru populatia locala, protejand in acelasi timp mostenirile culturale si conservand biodiversitatea, ecosistemele si frumusetile naturale. In plus, programul isi propune sa reduca poluarea si sa economiseasca resurse, asigurandu-se ca turismul este prietenos cu mediul in toate aspectele.
Unitatile de cazare care obtin un certificat de durabilitate prin program ofera oaspetilor o experienta de cazare la un standard foarte bun, ajutand in acelasi timp la protejarea mediului. Aceste facilitati imbunatatesc experienta vizitatorilor prin practici ecologice si contribuie la pastrarea valorilor si culturii unice a populatiilor si comunitatilor locale.
In Turcia, evaluarea unitatilor de cazare se desfasoara in patru categorii principale:
„Management durabil”
„Impacturi culturale”
„Impacturi socio-economice”
„Impacturi asupra mediului”
Primul pas al unitatii catre obtinerea unui certificat de durabilitate este demonstrarea unui management durabil efficient.
Un numar mare de pasi strategici sunt necesari pentru verificare si certificare, inclusiv dezvoltarea politicilor de durabilitate si a planurilor de actiune, crearea de promovari precise si comunicarea performantei partilor interesate prin raportare regulata. In plus, sunt necesare facilitati pentru a organiza cursuri legate de sustenabilitate.
In acelasi timp, facilitatile de cazare sunt evaluate in functie de impactul lor cultural si socioeconomic. Se asteapta ca facilitatile de cazare sa protejeze mostenirile culturale, sa permita oaspetilor sa interactioneze cu cultura locala, sa sustina economia regionala si sa contribuie la prosperitate prin practici precum incurajarea angajarii, promovarea achizitiilor locale si sprijinirea antreprenorilor locali.
Aceste masuri sunt menite sa maximizeze beneficiile de mediu ale instalatiilor si sa reduca in acelasi timp efectele adverse. Se asteapta ca fiecare instalatie sa indeplineasca mai multe cerinte, cum ar fi prioritizarea furnizorilor locali si de comert echitabil, reducerea la minimum a consumului de apa si energie, gestionarea deseurilor solide, implementarea practicilor de reciclare si implementarea masurilor de protectie a biodiversitatii si a peisajului.
Noutati




