Turcia este pregatita pentru un nou sezon in care sa-si transporte turistii cu "Expresul de Est"
3/35893
calendar_month 12 Ian 2024, 12:50


Expresul de Est din Turcia, considerata drept una dintre cele mai cunoscute rute feroviare din lume si care ofera o calatorie din centrul spre estul Turciei, a inceput deja sa-i transporte pe calatori. Expresul de Est si-a finalizat recent primul serviciu pentru sezonul 2023-2024. Cu o lungime de aproximativ 1.310 kilometri, calatoria cu trenul incepe din capitala Turciei, Ankara, continua spre Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan si Erzurum iar apoi se incheie la Kars. Durata este de aproximativ 26 de ore, calatoria le permite pasagerilor sa observe peisajele vaste ale Turciei si sa vada totodata cum provinciile estice se transforma in destinatii extraordinare pentru sezonul de iarna.
 


O aventura „unica”

Pe ruta Ankara-Kars opereaza doua trenuri separate, Expresul de Est si Expresul de Est Turistic. Recent trenul respectiv a devenit atat de popular incat o versiune turistica a fost adaugata pe traseu inca din 2019 pentru a satisface cererea calatorilor. Expresul de Este este format din vagoane Pullman, cupeta si are aproximativ 50 de opriri de-a lungul traseului, in timp ce Expresul de Est Turistic include vagoane de dormit si de luat masa si are doar 29 de opriri. Expresul de Est are pauze limitate, Expresul de Est Turistic are pauze de doua pana la trei ore, astfel incat pasagerii sa poata vedea mai multe obiective turistice de-a lungul rutei.

Noul serviciu de sezon al Touristic Eastern Express face opriri de vizitare a obiectivelor turistice la statiile Erzincan si Erzurum in directia Ankara-Kars si la statiile İliç, Divriği si Sivas in directia Kars-Ankara, care este ruta de intoarcere. Touristic Eastern Express are opt paturi de dormit si o masina de mese, care sunt destul de confortabile. Fiecare vagon de dormit are zece compartimente (camere) cu doua paturi. Desi pasagerii pot savura micul dejun si cina in vagonul restaurant, o tendinta in crestere – influentata de retelele de socializare – este aceea de a lua masa in confortul propriului compartiment, unde pasagerii pot pregati si decora o masa dupa gustul lor cu delicatese pe care le aduc sau le comanda. opriri de drum.Ultima oprire este Kars, orasul magic de iarna al Turciei

Popularitatea tot mai mare pe care a inregistrat-o Expresul de Est Turistic i-a determinat pe multi calatori sa considere aceasta ruta drept unica pentru sezonul de iarna. Frumusetea orasului Kars, ultima oprire a calatoriei si celelalte orase pitoresti din Anatolia de-a lungul traseului sunt factori care au contribuit la formarea acestei imagini. In nord-estul Turciei, Kars este una dintre cele mai vechi asezari ale Anatoliei, care a gazduit urartienii, persii, romanii de Est, selgiucizii, otomanii si rusii. Kars este situat la intersectia numeroaselor rute comerciale esentiale, inclusiv Drumul Matasii, iar acest factor a dus la dezvoltarea unei destinatii bogate din punct de vedere arhitectural si cultural.

Hotelurile din centrul orasului Kars gazduiesc oaspetii in cladiri  construite in stil baltic, iar restaurantele orasului, renumite pentru spectacolele lor caucaziene si atmosfera confortabila in serile reci de iarna, fac orasul unic. Bucataria bogata de la Kars, este renumita pentru aromele sale distinctive – in special pentru branzeturile regionale si preparatele gatite din carne de gasca.

O plimbare prin centrul orasului dezvaluie cateva cladiri din piatra de bazalt. Aceste atractii includ Moscheea Fethiye, Moscheea Kümbet, Castelul Kars si structurile din jurul paraului Kars. Situl arheologic Ani, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, este, una dintre cele mai extraordinare atractii ale zonei. De la zidurile care inconjoara orasul antic pana la colectia diversa de catedrale, moschei si poduri care au supravietuit intacte pana in zilele noastre, Ani ofera un tablou izbitor, cu structuri care aduc exemplele arhitecturale religioase, administrative, militare si civile ale orasului. Cunoscuta si ca o destinatie faimoasa de schi, Kars gazduieste Centrul de schi Sarıkamıs, cu cea de-a treia pista de schi la cea mai inalta altitudine din lume. O alta experienta incantatoare este  sa sarbatoriti la Kars o traditie veche de secole in care sa va plimbati la sfarsistul lunii noiembrie cu saniile trase de cai pe lacul inghetat Çıldır.