hit.ro  »  Altceva  »  Turism  »  Tendintele sezonului estival 2024 si importanta parteneriatelor

Tendintele sezonului estival 2024 si importanta parteneriatelor

calendar_month 11 Apr 2024, 14:05


Crestere de 39% în primul trimestru din 2024 fata de perioada similara a anului precedent
 
97,2% din vanzarile IRI Travel sunt realizate prin agentiile de turism partenere. Iata care sunt preferintele turistilor pentru regiunile Muntenia, Moldova si Transilvania
 
Multe unitati de cazare au prelungit reducerile de Early Booking pana la 15 sau chiar 30 aprilie
 
 
În primul trimestru al anului 2024, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuti touroperatori din Romania, a înregistrat o evolutie pozitiva de 39% fata de aceeasi perioada din 2023. Aceasta crestere semnificativa a fost sustinuta de popularitatea destinatiilor preferate de turisti.

Iata topul destinatiilor, atat pentru Romania, cat si pentru cele de outgoing, în functie de regiuni si de evolutia rezervarilor fata de primul trimestru al anului 2023:
 
Bulgaria:
Nisipurile de Aur: +37%
Sunny Beach: +59%
Albena: +8%
 
Grecia:
Halkidiki: +45%
Thassos: +36%
Riviera Olimpului: +51%
 
Romania:
Mamaia: +7%
Eforie Nord: +18%
Saturn: +102%
 
Turcia:
Kusadasi: +85%
Antalya: +44%
Marmaris: +65%
 
Aceste date subliniaza importanta agentiilor partenere în promovarea si vanzarea acestor destinatii.
 
Importanta agentiilor de turism partenere
 
Rezultatele obtinute de IRI Travel se datoreaza în special retelei noastre de peste 1000 de agentii de turism partenere. Structura vanzarilor reflecta aceasta colaborare:
 
► 97,2% din vanzari sunt realizate prin agentii de turism partenere.
► 2,8% din vanzari sunt realizate direct (persoane fizice, corporate, închirieri autocare etc.).
 
Turistii din regiunea Muntenia opteaza pentru vacante cu preponderenta în: Bulgaria, Grecia, Romania si Turcia cu transport individual în cea mai mare parte, dar si cu avion si autocar.

Turistii din regiunea Moldova opteaza pentru vacante în Bulgaria,  Romania si Grecia (continentala) cu transport individual si Turcia cu transport avion charter, cu plecari din orasele apropiate domiciliului.

Turistii din Transilvania opteaza pentru Bulgaria si Romania cu transport individual si pentru destinatii din Grecia si Turcia, cu transport cu avionul.

”Am luat decizia sa-mi depun candidatura pentru un loc în Consiliul Director ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) considerand ca pot sa ma implic mult mai mult în sustinerea si dezvoltarea breslei agentiilor de turism. Cred ca în cei 18 ani de cand am fondat si condus agentia IRI Travel am acumulat suficienta experienta profesionala, ceea ce mi-a permis sa cunosc foarte bine piata turistica din Romania atat din perspectiva unei agentii de turism intermediare, cat si ulterior din postura de tour operator. Fireste, nu as fi ajuns la acest nivel si la aceasta responsabilitate fara numerosii mei parteneri, agentiile de turism din toata tara cu care colaborez si carora le multumesc pe aceasta cale. Parteneriatul cu IRI Travel înseamna o colaborare solida si o experienta de calatorie de calitate pentru clientii nostri. ANAT este organizatia care ne-a reprezentat întotdeauna cu onoare si ne-a ajutat sa trecem cu bine peste momentele grele din ultimii ani. Consider ca a venit timpul sa ma implic cu toata experienta si puterea mea de munca în cadrul acestei asociatii, sa contribui la dezvoltarea ei si sa reprezint cu succes interesele tuturor agentiilor de turism din Romania. Dorescs sa contribui la cresterea încrederii agentiilor de turism în ANAT si la atragerea de noi membri”, declara Lucian Badîrcea, CEO IRI Travel.
 
Tendintele actuale ale sezonului estival 2024
 
În sezonul estival 2024, turistii au adoptat noi tendinte în ceea ce priveste rezervarile de vacanta. Iata cateva aspecte relevante, segmentate pe regiuni:
 
Early Booking si gradul de ocupare al hotelurilor:
Turistii îsi rezerva vacantele cu mult timp înainte pentru a beneficia de oferte avantajoase prin Early Booking sau pentru a asigura disponibilitatea ofertelor dorite. Rezervarile pentru sezonul estival 2024 au început înca din luna octombrie 2023, cu varfuri de rezervari în lunile ianuarie si februarie. Din acest motiv, multe hoteluri cautate au perioade cu ocupare integrala.
 
Durata Sejurului:
Perioada medie a sejurului este în scadere. Turistii prefera sa efectueze mai multe sejururi mai scurte într-un an, în loc de un singur sejur de 7–10 zile. Astfel, pot vizita mai multe destinatii.
 
Ultimele Trepte de Early Booking
 
În luna aprilie, principalele rezervari se concentreaza pe programele de 1 Mai si de Paste. Totusi, aceasta perioada este excelenta si pentru rezervarea vacantelor în sezonul estival. Multe unitati de cazare au prelungit reducerile de Early Booking pana la 15 sau chiar 30 aprilie.
 
Reducerile se situeaza între 10% si 15%, dar exista hoteluri care ofera chiar reduceri mai mari (25%–35%) pentru anumite perioade (mai, iunie si septembrie).
 
Perioadele favorabile pentru sejururi estivale
 
Mai, prima parte a lunii iunie si septembrie sunt momente ideale pentru vacante pe litoralul Marii Negre, în special pentru Romania si Bulgaria. Odata cu încalzirea globala, aceste perioade au devenit foarte potrivite pentru relaxare si preturile sunt extrem de avantajoase. Unitatile de cazare au lansat multe oferte atractive, precum:- Oferte speciale pentru seniori (persoane cu varsta peste 55 de ani).
- Preturi speciale pentru aceasta perioada.
- Reduceri suplimentare pentru copii (inclusiv unitati care ofera gratuitate la 2 copii).
- Zile gratuite (platesti 5 nopti si stai 6).
 
Exemple de preturi pentru un sejur de 5 nopti în perioada 01.07 – 06.07, pentru 2 persoane:
 
Bulgaria:
 
Nisipurile de Aur
Hotel 4* - 400 euro/camera cu all inclusive
Hotel 3* - 362 euro/camera cu all inclusive
Sunny Beach:
Hotel 4* - 410 euro/camera cu all inclusive
Hotel 3* - 383 euro/camera cu all inclusive
Albena
Hotel 4* - 718 euro/camera cu all inclusive
Hotel 3* - 438 euro/camera cu all inclusive
 
Grecia:
 
Halkidiki:
Hotel 4* - 468 euro/camera cu mic dejun
Hotel 3* - 311 euro/camera cu mic dejun
Thassos:
Hotel 4* - 661 euro/camera cu demipensiune
Hotel 3* - 347 euro/camera cu mic dejun
Riviera Olimpului
Hotel 4* - 536 euro/camera cu mic dejun
Hotel 3* - 337 euro/camera cu mic dejun
 
Romania
 
Mamaia
Hotel 4* - 1636 lei/camera cu mic dejun
Hotel 3* - 1039 lei/camera cu mic dejun
Eforie Nord:
Hotel 4* - 2506 lei/camera cu mic dejun
Hotel 3* - 934 lei/camera fara servicii de asa
Saturn
Hotel 4* - 2410 lei/camera cu mic dejun
Hotel 3* - 1398 lei/camera cu mic dejun
 
Turcia
 
Kusadasi
Hotel 4* - 474 euro/camera cu all inclusive
Hotel 3* - 263 euro/camera cu all inclusive
Antalya
Hotel 5* - 872 euro/camera cu ultra all inclusive
Hotel 4* - 805 euro/camera cu all inclusive
Marmaris
Hotel 4* - 442 euro/camera cu all inclusive
Hotel 3* - 339 euro/camera cu all inclusive

 

Sondaj

Ce placa video aveti?