Targu Jiu, la 10 ani dupa conferirea trofeului Marul de Aur
3/36800
calendar_month 28 Mai 2024, 15:33


► Tijani Haddad, presedintele FIJET World : ”Noi credem ca Romania este acum o destinatie foarte buna nu doar pentru turistii din Europa, ci si din multe alte tari”

► In 2023, peste 150 de mii de turisti au venit „Acasa la Brancusi”, un numar aproape dublu fata de cel inregistrat in 2020. De asemenea, in acelasi interval de timp numarul turistilor straini a crescut de 5 ori

Targu Jiu, municipiul de resedinta al judetului Gorj, a marcat, in urma cu cateva zile, 10 ani de cand a primit, din partea Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism (FIJET) prestigiosul trofeu „Marul de Aur”. Aceasta distinctie este acordata incepand din anul 1970 unei organizatii, unui oras sau unei personalitati, in semn de recunoastere a demersurilor pentru promovarea si dezvoltarea turismului.

Targu Jiu a primit trofeul „Marul de Aur” in anul 2014. Juriul FIJET a considerat ca Targu Jiu reprezinta o destinatie unicat datorita operelor in aer liber ale celebrului sculptor Constantin Brancusi, opere care constituie o mare atractie turistica. Stabilit la Paris, in anul 1909, Constantin Brancusi era deja o celebritate atunci cand, in 1937, a revenit in tara natala pentru a realiza operele admirate in prezent de vizitatorii orasului Targu Jiu. La solicitarea “Ligii Nationale a Femeilor din Gorj”, Constantin Brancusi a realizat, in interval de un an, mai multe lucrari monumentale, amplasate pe un drum, numit astazi “Calea Eroilor”.

Pe acest drum, denumit si “Axa Brancusi”, se afla podul unde, la 14 octombrie 1916, au fost lupte grele, populatia orasului reusind sa opreasca trupele germane care incercau sa avanseze spre sud. In Gradina publica, in apropierea raului Jiu, se afla Masa Tacerii - inconjurata de douasprezece scaune rotunde din piatra, in forma de clepsidra. In continuare, pe alee, pot fi observate, de o parte si de alta, 30 de scaune patrate din piatra, tot in forma de clepsidra. La intrarea in Gradina publica este „Poarta Sarutului”, o opera realizata din piatra poroasa, cu o inaltime de peste 5 metri. Pe cele doua coloane poate fi vazut simbolul sarutului, doua jumatati ale unui cerc, un simbol caracteristic sculptorului Constantin Brancusi.

La celalalt capat al „Axei Brancusi”, la o distanta de circa 1,2 km, se afla “Coloana Infinitului”. Are o inaltime de 29 de metri si este alcatuita din module din bronz, in forma de clepsidra, fixate pe un ax metalic. Amplasata intr-un parc, in jurul caruia sunt cladiri nu foarte inalte, opera brancusiana poate fi vazuta de la mare distanta.

La festivitatea organizata la „Masa Tacerii”, in Gradina publica din Targu Jiu, cu ocazia implinirii a 10 ani de la conferirea trofeului „Marul de Aur”, au participat si membrii Comitetului Executiv al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism, care au avut ocazia de a vedea si alte atractii din judetul Gorj. Dupa festivitate, presedintele FIJET, Tijani Haddad, s-a referit la Romania ca destinatie turistica si la modul in care orasul Targu Jiu pune in valoare operele lui Brancusi.

„Noi credem ca Romania este acum o destinatie foarte buna nu doar pentru turistii din Europa, ci si din multe alte tari pentru ca are munti, are rauri, are aceasta ospitalitate a populatiei. Sper ca acest eveniment sa fie benefic pentru Romania si sper sa avem si alte ocazii pentru a promova aceasta tara pe scena internationala a turismului.  Am fost aici in mod special pentru a celebra conferirea Marului de Aur daruit orasului Targu Jiu, de acum 10 ani. Locuitorii au sarbatorit acest moment, noi am venit cu aceasta ocazie, si a fost o participare impresionanta, cu multe grupuri folclorice, multe alcatuite din copii. A fost o ceremonie fantastica, cu participarea multor oameni din oras. Am fost impresionati de organizarea ceremoniei. Sper ca in viitor federatia noastra va face tot posibilul pentru a promova ceea ce am vazut cu ocazia acestei vizite, destinatia si produsul turistic Romania”, a declarat presedintele FIJET, Tijani Haddad. 



In cele 4 zile petrecute in judetul Gorj, Membrii Comitetului Executiv FIJET World au vizitat statiunea Ranca, Casa Memoriala Constantin Brancusi de la Hobita, Cheile Oltetului, comuna si manastirea Polovragi, Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtisoara si, desigur, orasul Targu Jiu, unde au avut ocazia sa admire operele brancusiene. Jurnalistii straini din conducerea FIJET au avut ocazia de a-i asculta si de a-i urmari pe membrii Ansamblului Artistic Profesionist ”Doina Gorjului".

„Cred ca Targu Jiu este singurul oras din lume care beneficiaza de operele in aer liber ale unui artist cunoscut la nivel mondial, Constantin Brancusi, De aceea, FIJET a acordat trofeul „Marul de Aur” pentru o destinatie-unicat. Acest ”Mar de Aur” este o recompensa si, in acelasi timp, o motivatie pentru ca autoritatile locale sa continue sa dezvolte si sa promoveze turismul. Iar noi, jurnalistii din Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism vom fi alaturi pentru a promova aceasta destinatie, atat la nivel national, cat si la nivel international. Ma bucur ca membrii Comitetului Executiv al FIJET au revenit aici, la Targu Jiu, “Acasa la Brancusi!”, a subliniat, cu aceeasi ocazie, Stefan Baciu, presedintele Clubului Presei de Turism – FIJET Romania.

Datorita promovarii din ultimii ani, orasul Targu Jiu si judetul Gorj au crescut ca vizibilitate interna si internationala. In 2023, peste 150 de mii de turisti au venit „Acasa la Brancusi”, un numar aproape dublu fata de cel inregistrat in 2020. De asemenea, in acelasi interval de timp numarul turistilor straini a crescut de 5 ori.  „Acasa la Brancusi” este si numele asociatiei care are ca obiectiv promovarea turistica a orasului Targu Jiu si a judetului Gorj.