Ruta spre cele 7 biserici
3/37795
calendar_month 23 Oct 2024, 15:00

Anatolia este una dintre cele mai populare destinatii din lume atunci cand vine vorba de turism religios, iar asta pentru ca ofera trasee care acopera situri sacre care apartin mai multor religii.

Cele Sapte Mari Biserici mentionate in Noul Testament, a doua parte a Bibliei crestine, sunt considerate de catre crestini drept cele mai sacre biserici dar si trasee religioase din Anatolia. Cunoscute si sub numele de „Cele Sapte Biserici ale Apocalipsei” sau „Cele Sapte Biserici din Asia”, aceste structuri au o semnificatie importanta in istoria crestinismului, atat datorita faptului ca sunt un subiect principal al primelor trei capitole din Cartea Apocalipsei, cat si pentru ca in esenta, acestea sunt locuri reale care au contribuit semnificativ la raspandirea crestinismului. De asemenea, Sfantul Ioan (Ioan Botezatorul) a trait in Efes, unde se afla una dintre aceste biserici. Ruta celor „Sapte Biserici” este fundamentala pentru orice persoana care doreste sa inteleaga modul in care  evoluat crestinismul in Anatolia.

Bisericile Sacre de la İzmir: Efes, Smyrna, Pergamon

Situate in regiunea egeeana a Turciei, cele „sapte mari biserici” se afla la limitele provinciilor İzmir, Manisa si Denizli. İzmir gazduieste trei dintre aceste biserici esentiale, prima fiind Biserica din Efes. Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Efes este considerata cea mai importanta dintre cele sapte.

Conform naratiunii, dupa crucificarea lui Iisus Hristos, Ioan Botezatorul a adus-o pe Fecioara Maria la Efes, un oras proeminent al Imperiului Roman. Deoarece romanii din acea vreme credeau in principal in religii pagane, prima comunitate crestina s-a format cu prudenta. Se crede ca Fecioara Maria a trait intr-o casa de pe Muntele Bülbül pana la moartea ei la varsta de 101 ani si ca a fost ingropata de Ioan undeva pe munte, intr-o locatie cunoscuta doar de el. Mormantul Sfantului Ioan se afla pe dealul Ayasuluk din Selçuk, aproape de Casa Fecioarei Maria. Imparatul bizantin Iustinian a ridicat aici o bazilica impresionanta in secolul al VI-lea. Dupa vizitarea Bisericii din Efes, puteti continua calatoria sacra in istoria crestinismului la Bazilica Sfantului Ioan si la Casa Fecioarei Maria. Pestera celor „Sapte Adormiti”, mentionata in textele islamice si crestine sau Templul Artemis, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, sunt obiective importante care merita sa fie vizitate pe timpul acestei calatorii.

Smyrna, unde a fost trimisa o alta scrisoare de la Sfantul Ioan, este a doua oprire de pe aceasta ruta. Ramasitele vechii agora din oras pot fi vizitate astazi la Ruinele Agorei de la İzmir, situate in centrul orasului. Un alt punct de interes este Muzeul Arheologic de la İzmir, acolo unde sunt expuse mai multe artefacte gasite in oras.

Ultima opririe de la Izmir este la Bergama (Pergamon). Pergamon, capitala provinciei asiatice a Imperiului Roman, era un important centru cultural, avand o biblioteca ce rivaliza cu faimoasa Biblioteca din Alexandria. Printre altele, orasul are un teatru, asclepionul (un centru de vindecare) si „Kızılavlu” sau „Biserica Rosie”, constructie dedicata zeilor egipteni (Isis; Serapis; Osiris). Puteti vedea artefacte din vechiul oras aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la Muzeul Bergama de la İzmir.

Cele trei locuri sacre din Manisa: Thyatira, Sardes, Philadelphia



Trei dintre cele „sapte mari biserici” se afla la Manisa. Una dintre cele sapte scrisori (si cea mai lunga) a fost trimisa catre Thyatira, localizata in districtul Akhisar. Thyatira era cunoscuta pentru culorile sale purpurii. Desi o mare parte din orasul antic a disparut, precizam ca sunt cateva ruine care s-au conservat destul de bine, iar din randul acestora amintim: Cimitirele de pe dealuri (Tepe Mezarlıkları).

Sardes, amplasata langa districtul Salihli din Manisa, era cunoscut ca fiind capitala Lydiei (regat din epoca fierului aflat in vestul Asiei Mici, acum Anatolia) si locul unde s-au imprimat primii bani din istorie, sub forma de garantie de stat. Ruinele Sardes merita vizitate atat pentru locul pe care il ocupa in istoria crestinismului, cat si pentru alte valori culturale. Complexul bailor termale, templul zeitei Artemis, acropola si Mormintele „Bin Tepeler” sunt puncte de atractie in acest oras antic, ce contine cladiri romane care au supravietuit pana in prezent.

Ultima oprire este la Philadelphia. Orasul antic Philadelphia, in districtul Alasehir, a fost infiintat ca fortareata de granita pentru Pergamon. Orasul vechi contine numeroase temple care au fost descoperite de-a lungul timpului si care merita vizitate pentru a intelege mai bine istoria acestei regiuni.

Laodiceea: Sanctuarul din Denizli

Ultima locatie dintre cele „sapte mari biserici” se afla in orasul antic Laodiceea,  de langa Denizli. „Laodikeia”, a fost timp de secole un oras elenistic si un centru cultural esential al regiunii.

Biserica din Laodiceea, este cel mai vechi exemplu supravietuitor al „Celor Sapte Biserici” si a transformat orasul intr-un centru religios la nivel metropolitan pe timpul perioadei bizantine. Laodiceea atrage atentia si datorita proximitatii sale fata de Pamukkale, locatie renumita pentru baile sale termale, apreciate in mod special de soldatii romani. 

comunicat