Rezervarile early booking pentru sezonul estival 2024 au crescut cu 50%
calendar_month 18 Ian 2024, 15:17


► Aceasta crestere se datoreaza intr-o mare masura agentiilor de turism partenere IRI Travel
► Urmatorul prag de Early Booking este 31.01, cu reduceri de pana la 30%
► Tendinta sezonului 2024: turistii reduc durata sejurului dar petrec mai multe vacante pe an

IRI Travel, principalul touroperator specializat atat pe litoralul bulgaresc, cat si pe cel romanesc, anunta ca in intervalul 1-15 ianuarie, rezervarile early booking pentru sezonul estival 2024 au crescut cu 50% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Turistii au inceput sa rezerve masiv, atat pentru litoralurile romanesc si bulgaresc, dar si pentru Grecia si Turcia, reducerile early booking fiind de pana la 30%, cu avansuri mici care pornesc  de la 10 % si diferenta cu 14 zile inainte de intrarea la cazare. Pragul urmator de reduceri este 31 ianuarie, astfel ca turistii pot beneficia de cele mai mari reduceri daca isi rezerva vacanta in luna ianuarie.

”In ultimii ani, in prima parte a lunii ianuarie aveam deja cerere din partea turistilor pentru sezonul estival, multi realizand ca acum, la inceputul anului, pot beneficia de reduceri mari tip early booking. Insa in primele doua saptamani ale acestui an am inregistrat un aflux foarte mare al cererii, cu mult peste cifrele inregistrate pana in prezent. Cresterea de 50% fata de anul precedent arata apetitul crescut al turistilor pentru calatorii si vacante, precum si faptul ca turismul ofera iarasi predictibilitate. Toate cifrele ne indica faptul ca 2024 va egala, sau de ce nu, poate si va depasi anul 2019. Fireste ca aceasta crestere se datoreaza intr-o mare masura agentiilor de turism partenere, cu care avem o colaborare si o comunicare permanenta”, declara Lucian Badircea, CEO IRI Travel. 

Iata care sunt cresterile pentru rezervari early booking pentru fiecare destinatie in parte, pentru perioada 1-15 ianuarie 2024

Bulgaria: + 54 %
Sunny Beach +62%
Nisipurile de Aur +56%
Obzor +62%

Grecia: +61 %
Thassos: +72%
Riviera Olimpului: +63 %
Halkidiki: +48%

Romania: +23%
Mamaia: +25%
Eforie Nord: +21%
Saturn: +18%

Turcia: +36%
Kusadasi: +38%
Bodrum: +27%
Antalya: +25%

Urmatorul prag de Early Booking este 31.01, cu reduceri de pana la 30%. Multe hoteluri au praguri de reducere de Early Booking si pentru 29.02 si 31.03, cu un nivel mai mic al reducerilor, care ajunge pana la 10 – 20%.

Potrivit consultantilor IRI Travel,  avantajele programului de Early Booking sunt evidente si sunt cunoscute de tot mai multi turisti de la an la an si astfel numarul turistilor care rezerva pe acest program creste. Iata care sunt principalele avantaje ale programului de Early Booking pentru turisti:
► Beneficiaza de reduceri foarte mari, care ajung uneori pana la 30 – 40 % din valoarea serviciilor rezervate, ceea ce determina o economie foarte mare pentru turisti si astfel cu acelasi buget acestia pot beneficia de o vacanta mai lunga sau de mai multe vacante sau chiar au acces la un hotel cu un confort superior.
► Facand rezervarea in aceasta perioada, majoritatea hotelurilor sunt disponibile, asa ca isi aleg exact destinatia si hotelul dorit. Pe masura ce ne apropiem de sezonul de vara, unitatile de cazare solicitate se ocupa iar turistii care nu si-au rezervat deja vacanta ajung de multe ori sa faca compromisuri si sa aleaga alta destinatie sau unitate de cazare decat cea pe care si-o doresc. Dupa ce se lovesc de astfel de situatii, de obicei in sezonul urmator turistii fac rezervarea mult mai devreme pe programul Early Booking.Tendintele sezonului estival 2024

Avand in vedere ca volumul rezervarilor a depasit cu 50% nivelul din aceeasi perioada din 2023, iar interesul turistilor de a-si rezerva o vacanta este foarte ridicat, avem asteptari foarte mari pentru sezonul 2024. Rezervarile au inceput sa se faca inca din luna octombrie 2023 pentru sezonul 2024, ceea ce denota un interes crescut pentru vacante. 
Tendintele sunt cele pe care le-am observat in ultimii ani: 
► cresterea numarului de rezervari pe programul Early Booking
► turisti tot mai informati, care cunosc foarte bine ce isi doresc
► reducerea duratei sejurului si cresterea numarului de vacante pe an.