Numarul turistilor romani care au ales Zanzibar la inceputul anului s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2023
3/36249
calendar_month 27 Feb 2024, 16:00


► Grupul hotelier Mambo este detinut de investitori romani. La ora actuala, peste 20 de romani au deschis structuri de cazare in Zanzibar

► Estimare: numarul total de turisti care vor vizita Zanzibar in 2024 va inregistra o crestere de 20% fata de 2023

► Din cei 600.000 de turisti care au vizitat insula anul precedent, 25.000 au fost romani

Anul acesta, numarul turistilor romani care au ales Zanzibar pentru vacantele de sarbatori si in luna ianuarie s-a dublat comparativ cu anul precedent. Aceasta crestere impresionanta este rezultatul suplimentarii numarului de chartere saptamanale cu inca doua zboruri, in plus fata de cursele de linie, precum si a eforturilor constante ale investitorilor romani de a oferi o experienta de neuitat in Zanzibar. 

”Suntem incantati sa constatam o crestere atat de semnificativa a numarului de turisti romani in Zanzibar. La noi in resort, in perioada 1 decembrie – 31 ianuarie, au fost peste 200 de romani si mai asteptam inca pe atat pana la finalul sezonului de varf (in perioada 1 februarie – 31 martie). Fara doar si poate faptul ca avem un manager roman, prezent in permanenta in Zanzibar, a ajutat. Este o crestere semnificativa fata de anii trecuti, si ce ne bucura mai mult decat numarul lor este ca aceasta crestere vine impreuna cu foarte multe review-uri pozitive si turisti fericiti. Este o confirmare a faptului ca eforturile noastre pentru a oferi servicii de calitate si experiente autentice sunt apreciate si ca Zanzibar devine o destinatie din ce in ce mai populara pentru turistii romani. Estimam ca numarul total de turisti care vor vizita Zanzibar-ul in 2024 va inregistra o crestere de 20% fata de anul precedent. Aceasta prognoza reflecta tendinta de revenire puternica a turismului international si interesul in crestere pentru aceasta destinatie exotica. Suntem increzatori ca Zanzibar va continua sa atraga un numar din ce in ce mai mare de turisti, iar pentru romani in special, procentul de crestere este asteptat sa fie chiar mai mare decat in anii anteriori”, declara Mihai Ionita, initiatorul si reprezentantul grupului hotelier Mambo in Zanzibar.

Principalele categorii de turisti romani care aleg sa exploreze frumusetea si exotismul Zanzibarului sunt cuplurile tinere si familiile cu copii, desi aici vin turisti din toate categoriile, cei mai putini fiind cei single.

De unde vin turistii:

Numarul total de turisti care au vizitat Zanzibar in anul 2023 a fost de peste 600.000, depasind pentru prima data perioada pre-pandemie. Dintre acestia, 25.000 au fost turisti romani. Pentru 2024 se estimeaza o crestere cu 20% a acestui numar.

In ultimele luni, peste 40% dintre turistii care au calcat pragul hotelurilor Mambo au fost romani. Acestia apreciaza confortul si ospitalitatea pe care o intalnesc dar stiu si ca resortul este sub management romanesc si ca acolo au parte de asistenta in limba materna pe toata perioada sejurului. Aceasta confera unor turisti, mai ales celor care se aventureaza pentru prima data in afara Europei, o siguranta, un sentiment de familiaritate. Urmatorii turisti ca pondere pentru grupul Mambo Hotels sunt din tari precum Franta, Germania, Polonia si Italia. 

Ce viziteaza turistii:

Marea majoritate a turistilor aleg excursiile de pe insula (Ferma de condimente, tur in capitala Stone Town, vizite la plajele vestite Kae Beach, Kendwa, Nungwi) sau cele cu barca (Mnemba Island, Safari Blue). Aproximativ 30% dintre turisti aleg sa mearga in Safari pe continent. Toate aceste activitati sunt organizate pentru turistii cazati la Mambo Ocean Resort. Pentru perioadele in care aleg sa ramana in resort, au la dispozitie o plaja privata cu nisip fin, unde se pot bucura de doza de vitamina D, sau se pot racori la una dintre cele doua piscine aflate in locatie. Perioadele de reflux sunt si ele apreciate, deoarece pot analiza indeaproape frumusetea oceanului prin prisma vietuitoarelor care traiesc in el: ferma de alge, stelute de mare, arici si chiar corali. Unii turisti, mai curiosi, aleg sa cunoasca mai in amanunt cultura africana si o fac prin interactiunea cu localnicii.Noutati despre Mambo Hotels: Anul trecut, in luna noiembrie, grupul hotelier cu capital romanesc a avut privilegiul de a gazdui un grup de 40 de voluntari romani care au stat aici o luna si au contribuit la renovarea a doua scoli in Zanzibar. 

Gestionarea stocurilor de alcool: A existat o foarte mica problema punctuala cu alcoolul, care s-a si rezolvat intre timp, insa din pacate a fost preluata de presa cu informatii incomplete si exagerate. Bauturi alcoolice au fost intotdeauna in Zanzibar, insa la inceputul anului a fost o neintelegere locala privind licenta de alcool (berea si bauturile alcoolice locale). Intre timp licentele s-au eliberat si nu mai exista niciun fel de problema. Insa chiar si in acea scurta perioada fara licentele anuale, bauturile de import sa gaseau peste tot. Deci nu a fost niciodata vreo problema de stoc. Realitatile au fost prezentate partial, denaturate si exagerate.

Riscuri de sanatate si masuri de precautie: In Zanzibar, la fel ca in peste 100 de tari tropicale, exista malaria. Rata de infectare este extrem de mica aici, inregistrand insa o crestere pe continent. Au fost cateva cazuri si printre romani, dupa cum stim cu totii, insa tinand cont de afluenta de turisti extrem de mare care a fost intregistrata in perioada decembrie-ianuarie, era cumva de asteptat, statistic, sa apara cateva cazuri. Trebuie mentionat insa faptul ca malaria nu este o boala contagioasa si este perfect tratabila, conform World Health Organization. Daca este tratata corect, de la debutul bolii, gradul de vindecare este in jur de 93-96%. Exista si un tratament profilactic ce poate fi luat inainte de sosirea in Zanzibar, insa acest tratament se ia numai la recomandarea medicului specialist. Potrivit reprezentantilor Mambo Hotels, din pacate, din nou situatia a fost extrem de exagerata la noi, si a fost creata o isterie absolut nejustificata, insa din fericire lumea a inteles destul de repede ca situatia este sub control si pericolul, de fapt, este unul extrem, extrem de mic. O data pe luna intreg resortul Mambo Hotels este supus unei dezinsectii cu solutii anti-tantari si, in fiecare seara, camerele sunt tratate cu solutii specifice. Avem contract pentru serivicii medicale de urgenta asigurate turistilor nostri. Consideram ca am luat toate masurile necesare pentru a asigura vacante cat mai placute si fara incidente oaspetilor nostri.