Ministrul Mediului vrea cu orice pret sa distruga litoralul romanesc?
3/37036
calendar_month 05 Iul 2024, 18:29


► ANAT avertizeaza: largirea plajelor este binevenita, dar nu in plin sezon estival!

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca largirea plajelor de pe litoralul romanesc, prin fonduri europene, reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii 30 de ani care au impact pozitiv si asupra turismului. Insa trebuie avut in vedere si un management al timpului, trebuie tinut cont si de perioadele in care au loc aceste lucrari. In niciun caz in lunile iulie si august, cand ne aflam in plin sezon estival, in perioada concediilor.

Presedintele ANAT, Alin Burcea, isi pune intrebarea daca ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, domnul Mircea Fechet, realizeaza ce inseamna sa ai lucrari de infrastructura in plin sezon. ”Am realizat, dintr-o eroare, nu s-a inteles cum sa se organizeze licitatiile iar jumatate dintre licitatii nu s-au facut in acest an. Dar sa dai acceptul pentru innisipare in sudul Litoralului, in plin sezon? Are habar domnul ministru ca plajele din Neptun sunt acum inchise? Este constient de ceea ce face? La Neptun, noroc cu piscinele si cu un aqua park. Altfel, avem semnale puternice ca turistii sunt deranjati ca nu au acces la plaje. La fel procedeaza si colegul sau, primarul din Mangalia, care asfalteaza in plin sezon”.

”Investitiile ar trebui proiectate cu patru ani inainte. Autoritatile nu stiau ca trebuie sa taie copaci? Nu puteau sa planifice si sa tina cont sa nu faca lucrari in sezon? Sau nu le pasa ori nu au habar si se trezesc cu opt zile inainte ca anunta oprirea traficului? Astfel de lucrari sunt necesare, dar trebuie implementate cu cap, predictibil. Ar trebui anuntate cu 6 luni inainte, pentru a putea gasi solutii, nu de pe azi pe maine”, subliniaza Adrian Voican, vicepresedinte ANAT.

Apele Romane Constanta anunta ca pentru proiectul de innisipare sunt planificate trei celule de plaja intre Neptun si Venus, pe o distanta de 2,5 km: intre zona „10 Steaguri” si Hotel Poseidon, in statiunea Jupiter, intre Hotel Poseidon si Cap Aurora respectiv intre Cap Aurora si Venus. Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a hotarat ca largirea si innisiparea plajelor de pe litoralul romanesc, respectiv pentru statiunile Neptun si Venus, sa aiba loc acum, in plin sezon estival. Largirea plajelor este de foarte bun augur pentru litoral, dar nu acum, in plin sezon, in perioada de concedii! Turistii din Neptun nu beneficiaza de plaja chiar in acest zile, cand gradul de ocupare creste de la saptamana la saptamana. De ce lucrarile nu puteau incepe dupa 15 septembrie, dupa inchiderea sezonului estival? 
In Romania sunt din ce in ce mai multe lucrari de infrastructura binevenite, mult asteptate, insa, din pacate, perioadele lucrarilor sunt total ilogic alese. Asa cum in Bucuresti sau intr-un oras mare, lucrarile de reparatii, desi ar fi ideal sa fie organizate vara, cand traficul este mai lejer iar lumea este plecata, de multe ori, ele incep toamna, o data cu debutul anului scolar sau universitar si cu revenirea din concedii. Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?