Intre 21 si 27 mai te poti bucura de cele mai indragite specialitati turcesti
3/36702
calendar_month 17 Mai 2024, 12:45


Saptamana culinara Turceasca
 
Imbratisand aromele si traditiile antice ale unei geografii fertile, cultura gastronomica bogata a Anatoliei urmeaza sa fie sarbatorita in intreaga lume in timpul Saptamanii Culinare Turcesti, in intervalul 21-27 mai 2024.

Saptamana Culinara Turceasca anuala, care a ajuns deja la cea de-a 3-a editie, va gazdui evenimente si campanii pe retelele de socializare organizate de oficialitatile Republicii Turciei aflati atat in strainatate cat si in Turcia.

In timp ce retetele delicioase, sanatoase, traditionale si fara deseuri vor fi evidentiate in cadrul diverselor activitati ce se vor desfasura pe parcursul saptamanii culinare turcesti, meniul din acest an va prezenta meniuri in stil egeean care pun in valoare istoria, cultura si natura tarii.

Aromele de pe langa Marea Egee

Coasta egeeana a Turciei, o regiune impresionanta care atrage atentia prin peisajele sale magnifice, istoria bine inradacinata si cultura alimentara sanatoasa. In 2010, UNESCO a recunoscut Dieta Mediterraneana ca Patrimoniu Cultural. Aceste regiuni de coasta sunt renumite pentru legume precum anghinarele, florile de dovlecei, ierburile locale sau fructele de mare. Regiunea este cunoscuta si pentru maslinii sai seculari si pentru uleiurile de masline sanatoase. Atat de mult incat gradinile de maslini se intind ca o ruta de la Çanakkale la Muğla, dezvaluind patrimoniul cultural al regiunii. In regiune, Izmir si Milas sunt considerate drept cele doua opriri de pe "Ruta Maslinului". Descoperirile de la Klazomenai din Urla, locul celei mai vechi fabrici de ulei de masline din Anatolia, atesta istoria de 2.600 de ani a metodelor de prelucrare a maslinilor, care sunt folosite si in present.

Regiunea egeeana a Turciei este o destinatie extraordinara care sarbatoreste viata buna cu produse delicioase din ulei de masline si vita de vie. In ultimii ani, restaurantele deschise in regiune sunt gazda unor bucatari inovatori care creeaza miracole culinare si care aduc produsele cultivate de pe campurile din apropiere direct la mese.

Meniul egeean prezentat la evenimentele internationale din cadrul saptamanii culinare turcesti cuprinde retete care simbolizeaza abundenta regiunii, unde dieta mediteraneana sanatoasa si durabila a fost mult timp accentuata. Maslinele si branzeturile egeene, supa tarhana, piureul de fasole fava, mücver (chiftelute de dovlecei), fasole verde cu ulei de masline, ardei umpluti cu ulei de masline, gözleme si alte prajituri cu ierburi, casserole de creveti, chiftele in stil Izmir, incir uyutması (budinca de lapte si smochine uscate), somata (sirop de migdale amare) si sübye (sirop de seminte de pepene) se numara printre optiunile de pe meniu.

Bucataria Turceasca cu indicatii geografice

Fundamentele patrimoniului durabil al Turciei, o combinatie delicioasa de produse si mancaruri regionale si provinciale unice, sunt alimentele locale si calificate marcate geografic din cele 81 de provincii. In acest context, in cadrul Saptamanii Culinare Turcesti, vor fi oferite si meniuri care includ produsele din Turcia cu indicatii geografice la evenimentele interne. Produsele marcate geografic din regiunile si provinciile din jurul Turciei ilustreaza traditia ecologica si durabila a gustului prin metodele naturale de productie si calitate.
 
Turcia are in total 2218 produse inregistrate de Institutul de Brevete Turcesc, dintre care 1637 sunt insemnate cu denumirea de origine, 565 produse au indicatie geografica, iar 16 produse traditionale.



Tara are, de asemenea, 21 de produse inregistrate de Uniunea Europeana (UE) printre care:
baklava din Gaziantep;
kestanesi (castan);
inciri (smochine) din Aydın;
bayramiç beyazı (un tip de nectarina);
kayısısı din Malatya (cais);
zeytinyağı din Milas (ulei de masline);
sarımsağı din Tasköprü (usturoi);
fındığı tombul din Giresun (aluna grasa);
künefesi din Antakya;
narı din Suruç (rodie);
cevizii din Çağlayancerit (nuca);
zeytini din Gemlik (masline);
zeytinyağı din Edremit (ulei de masline);
zeytinile verzi din golful Edremit (masline verzi (zgariate);
zeytinyağı din Milas (ulei de masline);
domatesi din Ayas (rosii);
tarhanası din Maras (tarhana);
peyniri din Ezine (branza);
safranul din Safranbolu;
zeytinyağı Memecik din Aydın (ulei de masline);
sarımsağı din Araban (usturoi)
 
Bucataria turceasca, o traditie gastronomica minunata care imbratiseaza ingrediente naturale de inalta calitate cu diferite tehnici de depozitare si gatire, ofera, de asemenea, numeroase optiuni pentru dietele vegetariane si vegane.