
• Aproape 1 milion de de turisti mai mult in Romania fata de 2019, anul de referinta pre-pandemic
• In premiera a fost depasit numarul de innoptari trecand peste pragul de 30 milioane, peste anul 2019
• Bibi Touroperator: Voucherele de vacanta au contribuit cu 30% la incasarile din turismul intern
Ieri au fost comunicate de catre Institutul National de Statistica datele finale pentru turismul romanesc in 2024. Pentru prima data se depaseste pragul de 14 milioane de sosiri in unitati de cazare autorizate din Romania. In 2024 s-a inregistrat o crestere de 4,5% fata de 2023 si de 7,7% fata de 2019, cu un numar de 14263,7 de sosiri. Practic, in primele 11 luni din 2024 s-a depasit tot anul 2019. In 2024 innoptarile au insumat 30191,2 mii, depasind valorile din 2019 cand au fost 29870,4 mii.
Cifrele BIBI Touring Touroperator reflecta aceasta statistica, numarul sosirilor in structuri clasificate de turism fiind cu 8% mai mare fata de anul 2023 si cu 10% mai mare fata de 2019. Din perspectiva agentiei, anul s-a incheiat in crestere, cu vanzari de 11 milioane de euro si un numar de turisti care se apropie de 100.000.
Rezervarile prin programul "Inscrieri Timpurii", instrument care se bucura in continuare de un real succes pentru achizitionarea vacantelor din timp, a reprezentat peste 30% din totalul rezervarilor. Reducerile au avut valori cuprinse intre 10 si 50%.
Turistii romani au fost mai atenti cu bugetul alocat vacantei, preferand hoteluri mai bine pozitionate in piata, cu facilitati si servicii multiple in defavoarea duratei sejurului care in unele cazuri a scazut, ajungand in medie la 4,4 nopti pentru litoral, 3,1 pentru munte - balneo si 3 nopti pentru Delta Dunarii.
Din perspectiva touroperatorului, plata cu vouchere de vacanta a reprezentat aproape 30% din ponderea rezervarilor. Mai mult de 90% din totalul voucherelor emise in 2024, in valoare de aproape 2 miliarde de lei, au fost decontate. Cu aceste vouchere au putut fi cumparate pe langa pachetul de cazare, masa sau transport in interiorul tarii si servicii optionale de tratament sau agrement furnizate de agentia de turism.
Pentru zona de litoral, 35% dintre turisti au preferat unitati clasificate de 3 stele si 60% pe cele de 4 si 5 stele, iar pentru zona de munte-balneo proportia a fost constanta, in jur de 45%, atat pentru unitatile de 3 stele, cat si pentru cele de 4 si 5 stele.
In lunile de vara din 2024, cresterea pentru Delta Dunarii a fost de aproape 17%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2023. Numarul de innoptari a crescut cu aproape 19%. Cele mai solicitate destinatii pentru vacanta de vara din Delta Dunarii au fost Sulina, Crisan, Mahmudia si Sfantu Gheorghe.
In prima luna din 2025 interesul turistilor pentru vacante in Romania, se mentine atractiv, prin programul "Inscrieri Timpurii", datorita ofertelor speciale cu reduceri semnificative aplicate in aceasta perioada a anului.
Riviera Romaneasca continua sa fie in topul destinatiilor favorite de vacanta, rezervarile efectuate in ianuarie fiind in crestere usoara fata de anul trecut. Mamaia, Eforie Nord, Neptun-Olimp si Venus acopera peste 50% din numarul total de rezervari.
Printre tendintele observate se remarca rezervarea vacantei din timp, cu reduceri care ajung chiar si la 45% din valoarea standard a pachetului. Interesul turistilor romani pentru hotelurile clasificate superior, cu servicii all inclusive si facilitati care includ de exemplu accesul la plaja privata a hotelului, reprezinta un alt punct de interes pentru planificarea vacantei. Turistii vor avea la dispozitie, in 2025, 54 de hoteluri all inclusive cu 12583 camere, fata de 11873 din 51 de hoteluri, cate au functionat pe litoral, in 2024.
Pentru 2025 se remarca un interes sporit pentru experiente autentice in natura care permit o interactiune cu mediul in care evenimentele outdoor reprezinta un stil de viata, departe de activitatea cotidiana. Ecoturismul, din ce in ce mai prezent in planificarea unei vacante de familie, castiga numerosi sustinatori, protejarea mediului, a valorilor traditionale si patrimoniului cultural fiind bune practici pentru conservarea mediului si utilizarea responsabila a resurselor naturale.
“Turismul romanesc se afla in plin proces de consolidare. Desi e clar ca mai sunt multe de facut, de la OMD-ul national, pana la bugete solide, multianuale pentru promovare externa, politici puternice pentru pastrarea turistilor romani in tara si atragerea turistilor straini, avem elemente pozitive in ultimul an:
S-au inregistrat 23 de Organizatii de Managent al Destinatiei si am vazut pentru prima data in ianuarie 2025 o participare infratita a OMD-urilor Timisoara, Sibiu, Oradea la targul de la Viena, unde statul roman nu a reusit sa fie prezent.
Cu fiecare nou kilometru de autostrada, un suflu diferit se simte in infrastructura Romaniei, zonele turistice devin mai accesibile. O companie aviatica romaneasca isi propune sa uneasca Capitala cu Bucovina, Maramures, Crisana prin zboruri zilnice. Noi hoteluri se construiesc, se modernizeaza si se afiliaza lanturilor internationale, aducand incredere, prestigiu si turisti prin marketing modern.
Evenimente culturale si sportive majore cresc peste noapte destinatii precum Clujul sau Craiova. Festivalul international George Enescu atrage public de elita si orchestre din toata lumea.
In acest context, Bibi Touroperator lanseaza la Targul de Turism al Romaniei (20-23 februarie) un concept inovator de pozitionare, pentru a reflecta evolutia pietei si directiile pentru urmatorii 10 ani. Romania e in prim plan”, declara Adrian Voican, presedinte Bibi Group4travel.
O mare provocare pentru 2025 ramane turismul de incoming, deschiderea granitelor catre Europa prin aderarea completa la Spatiul Schengen fiind o oportunitate pentru cresterea numarului de turisti. Promovarea Romaniei la targurile internationale de turism este esentiala pentru atragerea strainilor pe anumite nise cum ar fi turismul de sanatate, rural sau circuite culturale. Romania a fost inclusa in topuri de profil internationale iar acest lucru corelat cu eliminarea restrictiilor la frontierele UE si acordarea facilitatilor pentru turistii straini, ar putea genera un flux de aproape 3 milioane de vizitatori.
Conform Institutului National de Statistica, in 2024 numarul turistilor straini care au vizitat Romania a fost de 2394,9 in crestere fata de 2023 cu 10,6% .dar sub nivelul din 2018 cand au fost 2785,4 mii. Pentru 2025 se estimeaza o crestere a incomingului de 10-15% si venituri de peste 1,5 miliarde de euro.




