Cu aproape 100.000 de vizitatori, Bursa Internationala de Turism ITB Berlin este, fara indoiala, cel mai important eveniment turistic B2B din lume, atat prin numarul de participanti, cat si prin cei 5500 de expozanti, din 170 de tari participante.
Unde suntem noi aici? Romania, a participat cu o delegatie compusa din 38 de co-expozanti, din care a facut parte si domnul Adrian Voican, vicepresedinte ANAT si presedinte BIBI Group4Travel. Au fost promovate oferte turistice diversificate: de la circuite culturale, gastronomice si viticole, drumetii si calatorii, pana la sejururi relaxante in zone balneo sau pe riviera romaneasca. Ecoturismul a fost prezent prin diferite oferte care combina sportul cu turismul relaxant, alaturi de familie, in natura, una dintre zonele cele mai apreciate fiind Delta Dunarii, tezaur unic in Europa prin biodiversitatea bogata, habitat natural pentru pasari din intreaga lume.
ITB Berlin 2024 a fost despre viitor, despre afaceri, idei inovatoare si succes. S-a vorbit despre implementarea inteligentei artificiale si despre deficitul fortei de munca, despre turismul responsabil.
”La jumatatea lunii iunie, Romania va fi gazda pentru intalnirea #ECTAA - The European Travel Agents' and Tour Operators' Associations. Avem promisiunea unui sprijin de la “ANAT-ul european” atat pentru finantari pe termen lung cat si pentru know how legat de tehnologie si sustenabilitate. Pe 12 iunie va avea loc la Bucuresti un workshop privind garantarea pachetelor turistice. Vor fi prezentate solutii europene cu accent pe responsabilitatea turismului pentru biodiversitate si justitia climatica, cu exemple practice de solutii sustenabile, adica exact pe ceea ce s-a pus accentul la Berlin, in acest an.”, declara domnul Adrian Voican, presedinte BIBI Group4Travel.
Germania ocupa, an de an, primul loc in clasamentul tarilor emitatoare de turisti straini in Romania, cu 218,3 mii persoane in 2023, motiv pentru care este si va ramane o piata prioritara. Totodata, este important de mentionat ca Germania este si principalul partener comercial al tarii noastre.
Conform Eurostat, noptile petrecute in unitatile de cazare din UE au ajuns la 2,9 miliarde, o crestere de 6,1 fata de 2022 si 1,4 fata de 2019. Numarul de turisti straini in Romania a avut o crestere importanta cu +23% fata de 2022, apropiindu-se de Slovacia si Cehia, care conduc clasamentul, cu o crestere de 29%. La polul opus, Croatia, proaspat intrata in Schengen, a avut o crestere de doar 2%, in timp ce Luxemburg a stagnat.
Pentru 2024, Romania previzioneaza o evolutie pentru turismul de incoming, cu valori peste anul 2019. SI aceasta previziune ar fi fost mult mai optimista daca Romania ar fi fost inclusa in spatiul Schengen si pe cale terestra, fapt care ar fi condus la un mai mare interes din partea turistilor straini, pentru destinatiile turistice autohtone.