Explorati Gradina de Flori a Turciei Isparta in Sezonul Recoltei: Un Refugiu al Naturii si Istoriei
3/36928
calendar_month 19 Iun 2024, 17:15


Cunoscut drept „gradina de flori” a Turciei, Isparta a devenit o destinatie populara de ecoturism in ultimii ani, cu vizitatori care se indreapta catre gradinile cu trandafiri sau spre campurile de lavanda purpurie din zona. Mirosul dulce ale florilor si peisajul fac din Isparta o locatie de neratat, iar la asta contribuie si activitatile sportive diverse, bucataria decadenta si gradinile superbe ale provinciei. De asemenea, in granitele Isparta se afla o parte din faimoasa regiune a Lacurilor din Turcia, care s-a clasat printre „50 de locuri de vizitat in 2023”.
 
Tara Trandafirilor si a Lavandei

Centrul trandafirilor din Turcia, Isparta produce 65% din uleiul de trandafir gasit in lume. Produse comestibile delicioase, cum ar fi gemul de trandafir, sunt de asemenea produse locale si procesate in fabrici moderne. Tot aici intra si diverse produse cosmetice, cum ar fi apa de trandafir, uleiul de trandafir, parfumurile si cremele de trandafir. Recolta anuala de trandafiri, care are loc la sfarsitul lunii mai si in iunie, este sarbatorita atat de locuitori, cat si de vizitatori.

In plus fata de recoltele traditionale de trandafiri, Isparta se distinge in prezent prin productia de lavanda. Astazi, gradinile de lavanda din satul Kuyucak, in districtul Keçiborlu din Isparta, constituie 90% din productia de lavanda a Turciei. Procesata umeda sau uscata dupa recolta, lavanda este apoi transformata in creme, sapunuri, uleiuri, colonii si alte produse. Dupa recoltarea trandafirilor, recoltarea lavandei incepe de la sfarsitul lunii iulie pana la mijlocul lunii august.

Regiunea lacurilor

Farmecul Isparta se extinde dincolo de gradinile abundente de trandafiri si lavanda ale provinciei, incluzand o mare parte din Regiunea Lacurilor – o zona din bazinul mediteranean cu mai multe lacuri. In timpul calatoriei dvs. la Isparta, puteti vizita Eğirdir, cel mai mare lac din regiune, si Kovada, situat intr-un parc national. In districtul Eğirdir, orasul „CittaSlow” se afla pe malul lacului Eğirdir, locatie inconjurata de livezi de meri. Puteti merge pe jos sau cu bicicleta in jurul lacului, puteti incerca tururi cu barca si puteti lua masa la un restaurant de pe malul lacului, unde se serveste peste proaspat.

Exista doua insule in lacul Eğirdir: Insula Can, relativ pustie, este adesea folosita pentru camping si picnicuri. Gazduind un sat de case de lemn si strazi inguste, Insula Yesil este cunoscuta pentru Biserica Aya Stefanos, considerata un loc crestin proeminent. Pe langa lacul Eğirdir, districtul se remarca si prin Castelul Eğirdir care dateaza inca din perioada romana de est, si Moscheea Hızırbey, veche de 800 de ani.

Kovada ofera un cadru pitoresc cu flora si fauna sa unica, iar parcul national din jurul lacului este o destinatie favorita pentru fotografiat, observarea vietii salbatice, pentru pasionatii de drumetii si cei care campeaza.

Drumetii

Regiunea Lacurilor include mai multe orase antice, iar traseele de drumetii ofera o modalitate placuta de a vizita aceste situri. Traseele Sfantului Paul si Pisidia traverseaza situri arheologice din provincia Isparta, cu Traseul Sfantului Paul, unul dintre cele mai lungi trasee de drumetii din Turcia, ajungand de la Perge in Antalya si trecand prin Canionul Yazılı din satul Çandır din Isparta. Canionul este semnificativ din punct de vedere istoric datorita templelor si inscriptiilor sale de pe stanca. Alpinismul in canion este popular, la fel ca si experientele de rafting de pe raul Göksu. Traseul Sfantului Paul trece, de asemenea, prin orasul antic Adada si districtele Eğirdir si Yalvaç si se termina la orasul antic Pisidia Antiocheia.



Dupa ce vizitati situri sacre, cum ar fi Templul lui Traian si al Imparatilor sau Templul lui Zeus Megistos-Serapis din Adada, puteti vedea structuri impresionante, cum ar fi Templul lui Augustus, Baile Romane si Fantana Monumentala din Pisidia Antiocheia, situata langa orasul Yalvaç, un alt membru al retelei CittaSlow. Antiocheia, unde Sfantul Paul a prezentat prima sa predica inregistrata, este de asemenea remarcabila. Descoperirile din orasul antic sunt expuse in Muzeul Yalvaç. In plus, in timp ce sunteti in Yalvaç, puteti gusta preparate traditionale locale, cum ar fi hamursuzu din Yalvaç, preparat cu unt, tahini si cartofi piure, si güllacı din Yalvaç, preparat cu un tip de branza de vaci.

Pisidia, un alt traseu de drumetii notabil din regiune, ofera oportunitatea de a vizita Adada si Antiocheia antica in Isparta dar si orasele inconjuratoare. Cele mai remarcabile situri de pe traseu includ orasul antic Sagalassos.

In districtul Ağlasun din Burdur, Sagalassos contine Fantana Antonine, veche de 1.800 de ani. Canionul Köprülü din Antalya merita de asemenea vizitat, la fel ca Selge, care se afla in granitele Parcului National si Termessos, unul dintre cele mai bine pastrate orase antice din Turcia.



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?