Aflata la intersectia dintre Europa si Asia, Turcia ofera numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orasele vibrante si locatia usor accesibila. Din aceste considerente, tara s-a transformat intr-o destinatie ideala pentru a trai si lucra. In timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking si plati digitale ii cresc atractivitatea, noua viza pentru nomazi digitali le permite si lucratorilor de la distanta din diverse tari sa traiasca pentru o perioada extinsa in Turcia.
İstanbul, İzmir, Antalya si Muğla sunt printre cele mai bune destinatii pentru nomazii digitali din tara datorita siturilor istorice, deschiderii la mare, dar si a stilului de viata dinamic oferit de acestea. Orasele turcesti enumerate mai devreme atrag deja o comunitate diversa de lucratori de la distanta si care, totodata, sunt dornici sa experimenteze noi retete culinare.
Gastronomie stradala irezistibila la Istanbul
İstanbul, metropola Turciei, acolo unde converg diferite culturi, ii atrage pe nomazii digitali cu internetul rapid, optiunile de cazare, o comunitate larga de expatriati si prin spatiile moderne de lucru. Dincolo de munca, orasul se mandreste cu o paleta culinara exceptionala, de la restaurante cu stele Michelin la delicii locale comercializate pe arterele pietonale ale orasului. Prima mancare stradala care ne vine in minte este „simit-ul” crocant, mai exact o paine in forma de inel acoperita cu seminte de susan.
Un alt deliciu stradal este sandvisul cu peste, cel mai bine savurat in cartierele Karaköy si Eminönü alaturi de un pahar de suc de muraturi.
Totusi nu trebuie sa sari peste „kumpir”, un cartof copt umplut cu branza cheddar, sare, unt si diverse garnituri la alegere. Adresa unde poti gusta aceasta mancare este Ortaköy.
„Kokoreç” este un alt deliciu culinar si unul dintre cele mai cunoscute preparate turcesti. Gustarea este de regula consumata seara si reprezinta un sandvis cu intestine de oaie bine curatate facute la gratar si amestecate cu condimente.
İzmir: Paradisul gastronomic al Marii Egee
İzmir combina viata vibranta a orasului cu farmecul unei statiuni, transformandu-se intr-un loc confortabil cu infrastructura moderna. Pe de alta parte, cel mai nou loc din Ghidul Michelin, apreciat pentru bucataria egeeana este districtul Urla care se mandreste cu o scena vibranta de mancare stradala.
„Boyoz”, un produs local de patiserie crocanta, poate fi cel mai bun mod de a incepe ziua.
Poti incerca „kumru”, un sandvis local care este de regula preparat pe o chifla cu susan, alaturi de rosii, ardei si branza tulum din İzmir. Versiunile fierbinti au in compozitie si carnati la gratar, salam, rosii, ketchup si maioneza.
In tot İzmir-ul poti profita de o tava de midii umplute cu pilaf aromat, asezonate cu suc de lamaie.
Mai puteti incerca „söğüs” - o lipie umpluta cu organe tocate fin, ardei iute, patrunjel, rosii si ceapa - sau „kokoreç” in stil İzmir, cu bucati mai mari de intestine fara rosii sau condimente.
Calatorii culinare in Muğla
Indreptandu-ne spre sud, provincia Muğla este fara indoiala apreciata de turistii straini datorita oraselor sale: Dalaman, Bodrum si Marmaris. Ca reprezentant suprem al bucatariei egeene, Muğla este o destinatie ideala pentru cei pasionati de gastronomie. Fructele de mare proaspete sunt insotite de vinuri albe obtinute din struguri locali, iar preparatele culinare (florile de dovlecel umplute; „samphire”) au in compozitie uleiul de masline.
Aceste preparate contribuie la o bogata mostenire culinara dobandita in timp. La Bodrum, poti vizita si pietele locale, unde sunt comercializate diverse lucruri, de la haine la delicatese regionale facute manual, pe tarabe. Merita incercat „otlu börek” in astfel de piete. Cafenelele si restaurantele de la Bodrum includ si o mare varietate de prepararate din bucataria internationala cosmopolita, inclusiv specialitati asiatice, italienesti, chinezesti, mexicane, indiene si thailandeze.
Inima culinara a Rivierei Turcesti: Antalya
Antalya, inima Rivierei Turcesti, este de asemenea aglomerata de straini din intreaga lume, cu soarele sau, plajele lungi, orasele antice si optiunile de cazare. Orasul este un important pol al delicateselor mediteraneene turcesti. „Gözleme”, o lipie umpluta cu branza sau cu cartofi, este primul preparat culinar pe care trebuie sa-l gusti. Un pahar de suc rece de portocale Finike va insoti gözleme-ul si te va racori in zilele fierbinti de vara. Inghetata turceasca este o alta optiune pentru a te racori si a-ti satisface pofta de dulce. Ar trebui sa incerci si versiunea din Antalya: inghetata arsa. Acest gust original este obtinut din lapte de capra si ofera o experienta gastronomica diferita.
Nationalitatile eligibile pentru viza digitala pentru nomazi in Turcia
Pentru a obtine o viza pentru Turcia, nomazii digitali pot initia procesul de aplicare de pe platforma Digital Nomad GoTürkiye. Cu aceasta aplicatie, vor obtine un document de identificare a nomadului digital care poate fi prezentat la orice consulat turcesc sau centru de vize pentru stagiul final de obtinere a vizei.
Cetatenii din Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Grecia, Croatia, Spania, Portugalia, Austria, Finlanda, Suedia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Bulgaria, Romania, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Regatul Unit, Elvetia, SUA, Canada, Federatia Rusa, Ucraina si Belarus, cu varste cuprinse intre 21 si 55 de ani, sunt eligibili sa aplice. In plus fata de cerintele obisnuite de a avea un pasaport valabil, cei eligibili trebuie sa fie absolventi de universitate si trebuie sa poata demonstra ca au un venit lunar de 3.000 USD sau un venit anual de 36.000 USD. Fie ca sunt angajati sau nu, trebuie sa prezinte si un document care sa arate ca aplicantul lucreaza ca nomad digital la care se adauga si o fotografie biometrica.
comunicat