Descopera cele mai frumoase muzee din Turcia pe 18 mai
3/36666
calendar_month 14 Mai 2024, 12:54


O geografie plina de comori trecute, Anatolia este locul de nastere al celor mai vechi si mai antice civilizatii din lume. Bogata printr-o diversitate care variaza de la situri din Patrimoniul Mondial UNESCO la muzee arheologice, Turcia este o destinatie si mai actuala in timpul Saptamanii Muzeelor, sarbatorita anual intre 18-24 mai pentru a proteja patrimoniul cultural si a promova muzeologia la nivel mondial.
 
Comorile Culturale Vii ale Turciei

In ceea ce priveste numeroasele sale muzee remarcabile, este indiscutabila importanta Istanbulului. Ca capitala culturala a unei natiuni bogate in muzee din diferite domenii, la Istanbul exista un muzeu pentru aproape fiecare domeniu de interes. Cu toate acestea, daca timpul petrecut in oras este limitat, Muzeul Arheologic de la Istanbul este o destinatie merituoasa. Acest complex vast gazduieste o colectie impresionanta de comori, una dintre acestea fiind chiar cladirea in sine, care gazduieste numeroase exponate - cum ar fi cel mai vechi poem de dragoste cunoscut din lume, cel mai vechi tratat de pace scris cunoscut in istorie si cea mai veche colectie cunoscuta de legi - precum si statui din antichitate si sarcofage din Sidon sau opere de arta unice. Pentru un tur artistic la Istanbul care include explorari muzeale, puteti vizita Istanbul Modern, Muzeul de Pictura si Sculptura din Istanbul, Muzeul Pera si Muzeul Sakıp Sabancı, printre altele.

In Anatolia se gasesc muzee mai putin cunoscute, dar semnificative, care ilustreaza evolutia culturala a regiunii si uneori se transforma in proiecte sociale. Chiar si unele sate mai mici contin muzee recunoscute cu Premiul Consiliului Europei pentru Muzee. Marile orase din Turcia gazduiesc institutii care detin relicvele puternicilor regi ai antichitatii, civilizatiile antice si povesti ale caror legende modeleaza naratiunile de astazi. In nord-vestul Turciei, de exemplu, Muzeul Troiei din Çanakkale prezinta povestea razboiului troian legendar si o mostenire umana profunda - o poveste care ne ajunge prin Iliada lui Homer. Castigator al premiului European Museum of the Year 2020 si al premiului European Museum Academy Special Award 2020/2021, acest muzeu impresionant ilustreaza viata si istoria arheologica a Troiei si culturile care si-au lasat amprenta in regiunea Troas prin artefacte recuperate din sapaturi.

Turcia: Cel Mai Mare Muzeu in Aer Liber din Lume

O calatorie prin Regiunea Egeana a Turciei, o zona presarata cu orase antice impresionante si muzee, este o calatorie prin istoria civilizatiei. De la Muzeul Arheologic din Izmir la Muzeul din Bergama si de la Muzeul din Aphrodisias la Muzeul de Arheologie Subacvatica din Castelul Bodrum, acestea gazduiesc numeroase comori, urme ale civilizatiilor antice la tot pasul.

In Antalya, inima rivierei turcesti, veti gasi un oras similar cu un muzeu in aer liber extins si Muzeul Arheologic din Antalya, un templu al artei dedicat celor trei regiuni culturale antice ale Lyciei, Pamfiliei si Pisidiei, care se aflau in interiorul granitelor Regiunii Antalya. Majoritatea artefactelor din colectia Muzeului Arheologic din Antalya au fost obtinute din sapaturi in regiune si este considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume, in special cu sculpturile perioadei romane gasite in Perge si descoperirile unice din sapaturile de salvare ale muzeului. Muzeul Arheologic din Antalya poarta titlul de Muzeul Anului 1988 al Consiliului Europei.La Ankara, capitala Turciei si inima tarii, veti gasi Muzeul Civilizatiilor Anatoliene, cu o colectie extraordinara si numit Muzeul Anului in Europa in 1997.

Acesta arunca lumina asupra civilizatiilor antice anatoliene, cu sectiunile sale care acopera Epoca Paleolitica, Epoca Calcolitica, Epoca Bronzului Timpuriu, Perioada Colonii de Comert Asiriene, Perioada Imperiului Hitit Timpuriu si Imperiul Hitit, Regatul Frigian, Regatul Hitit Tarziu, Regatul Urartian si Epocile din Ankara si Perioadele Clasice. In Regiunea Anatoliei Centrale a Turciei, unde s-au stabilit civilizatii antice adanc inradacinate de la hititi la frigi, au fost infiintate zeci de muzee in orase precum Eskisehir, Konya, Cappadocia, Nevsehir si Çorum.

In sud-estul tarii se afla celebrul Muzeu al Mozaicului Zeugma din Gaziantep, unul dintre cele mai mari muzee de mozaicuri din lume si Muzeul de Arheologie din Sanlıurfa, care gazduieste cea mai extinsa colectie neolitica din lume si replica lui Göbeklitepe.

Epoca de Aur a Arheologiei Turcesti

Anatolia este o comoara de muzee si orase antice, cu 21 dintre siturile sale de patrimoniu cultural inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Numeroase situri de patrimoniu pot fi vazute in intreaga tara, inclusiv Muntele Nemrut din Adıyaman, Orasul Antic Gordion din Ankara, Parcul National Göreme din Cappadocia-Nevsehir si Hattusa din Çorum.

De la Marea Moschee si Spitalul Divriği din Sivas la Complexul Selimiye din Edirne si la Fortareata Diyarbakır si Peisajul Cultural Gradinile Hevsel, multe structuri si situri sunt protejate meticulos, in timp ce artefactele pastrate in adancimile solului anatolian sunt scoase la lumina prin activitati arheologice intensive.
 
Atragand atentia cu sapaturile sale arheologice si proiectele sale de restaurare in situri istorice pentru a asigura durabilitatea patrimoniului cultural, Turcia a declarat 2024 ca Epoca de Aur a Arheologiei. Se asteapta ca numarul de sapaturi arheologice si studii in Turcia sa atinga 750 pana la sfarsitul acestui an si 800 pana in 2026. In plus, incepand cu acest sezon estival, importante orase antice de-a lungul coastei egeene si mediteraneene, inclusiv Troia, Efes, Olympos, Phaselis, Syedre, Perge si Aspendos, pot fi vizitate dupa apusul soarelui in cadrul initiativei Proiectului Muzeului de Noapte.