Ce bauturi sa consumi pe timp de iarna la Istanbul
3/38178
calendar_month 28 Ian 2025, 16:20

Cu o traditie culinara veche de secole, care imbina preparatele de strada, restaurantele cu stele Michelin si multe altele, Gastrocity Istanbul este o destinatie unde calatorii gurmanzi pot descoperi ceva nou in fiecare zi.

De fapt, intr-un oras renumit pentru cultura sa distincta in materie de mancare si bauturi, preparatele si bauturile de sezon sunt o incantare in orice moment al anului. Iar bauturile calde traditionale de la Istanbul sunt printre experientele gastronomice de neratat pe care orasul le ofera pe durata lunilor reci de iarna.

Salep si boza se numara printre cele mai apreciate bauturi pe care trebuie sa le incercati la Istanbul. Pentru a va conecta cu spiritul orasului, nimic nu se compara cu savurarea uneia dintre aceste bauturi traditionale in timp ce va plimbati pe strazile animate si pe aleile inguste ale Istanbulului. Haideti sa descoperim aromele delicioase de iarna ale salepului si bozei, care vor lasa o impresie de neuitat asupra papilelor gustative si vor trezi amintiri placute ale timpului petrecut la Istanbul.
 
Salep: O potiune care transcende secolele

Bautura preparata din pudra radacinilor uscate de orhidee anatoliana, salepul are o aroma atemporala, despre care se crede ca este consumata de mai bine de un mileniu. Versiunea actuala a acestei bauturi delicioase isi are originile inca din perioada otomana. Se spune ca salepul era o bautura de baza in palatele otomane, recunoscuta si pentru faptul ca ar fi avut proprietati medicinale. In secolul al XVII-lea, vanzatorii ambulanti au inceput sa comercializeze aceasta bautura traditionala iarna, purtand lichidul pretios in galeti mari si servindu-l in cesti de portelan generoase. Pana in ziua de azi, salepul ramane esential pentru iernile de la Istanbul si poate fi gasit prin tot orasul.

Pudra de salep, un ingredient esential al celebrei inghetata Maras, este gatita impreuna cu lapte si zahar pana cand capata o consistenta cremoasa si o aroma delicioasa. Presarat cu scortisoara, un pahar fierbinte de salep ofera o stare intensa de confort si o caldura instantanee in zilele reci. In plus, unii sustin ca aceasta bautura, bogata in minerale esentiale, ofera numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv intarirea sistemului imunitar. Cu siguranta, un salep fierbinte va va mentine energizati in timp ce explorati Istanbulul!

Unde sa il savurati: Din fericire, multe dintre cele mai bune locuri unde puteti savura salep in Istanbul ofera si privelisti fabuloase la Bosfor. Va sugeram sa va bucurati de salep intr-unul dintre cartierele situate de-a lungul Bosforului, cum ar fi Üsküdar si Ortaköy. Salepul este servit si in zone pitoresti precum Colina Pierre Loti si Colina Çamlıca, care ofera privelisti superbe ale orasului.

Boza: Perfecta pentru noptile calduroase de iarna

O alta bautura populara de iarna la Istanbul este boza. Savurata de persoane de toate varstele, boza este o bautura fermentata din cereale, de obicei preparata din mei, desi sunt utilizate si porumbul, graul si alte cereale. Cu o aroma acrisoara si o consistenta densa, aceasta bautura robusta ofera hrana si caldura. In perioada otomana, bozahanes (casele de boza) erau centre sociale animate, unde oamenii se adunau pentru a savura pahare de boza. Mai mult, in noptile de iarna de la Istanbul, vanzatorii de boza strabateau strazile. Desi aceasta traditie nu mai este la fel de raspandita astazi, inca exista; vizitatorii Istanbulului pot auzi strigatele „boza” in timp ce se plimba noaptea. Boza este considerata o sursa puternica de vindecare, fiind plina de antioxidanti, probiotice, vitamine si minerale care ajuta la intarirea sistemului imunitar.



Unde sa o savurati: Cartierul Vefa, situat in apropierea Moscheii Suleymaniye, pe Peninsula Istorica, este un loc de top pentru boza. Cand vine iarna, iubitorii de boza de la Istanbul se inghesuie la faimoasele magazine de boza din zona, formand cozi lungi la intrari. In functie de preferinte, boza este garnisita fie cu scortisoara, fie cu boabe de naut galben.

comunicat oficial