Impactul avertismentelor de calatorie asupra turistilor
► Panica si multe anulari: Avertismentele generale ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afecteaza calatoriile romanilor catre destinatii de top, cautate de catre turistii din toata lumea
► ANAT face un apel la politici flexibile din partea companiilor aeriene si la revizuirea avertismentelor pentru sustinerea industriei turismului
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) isi exprima ingrijorarea fata de impactul semnificativ avut asupra turistilor romani de catre avertismentele de calatorie emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Numeroase destinatii turistice de prestigiu, cautate de catre turistii din intreaga lume, se confrunta cu avertismente cu caracter general, creand o stare de panica in randul calatorilor si determinand anulari sau renuntari la rezervari din partea turistilor romani. Din pacate, aceasta situatie nu este una noua.
In special, observam ca destinatii precum Thailanda, Maldive, Vietnam, Malaezia sau Indonezia, din regiunea Extremului Orient si Oceanul Indian, se confrunta cu avertismente persistente legate de pandemia de COVID-19 sau de alte riscuri. Aceste tari, care reprezinta destinatii de top pentru turistii romani si internationali, sunt afectate de aceste avertismente, cu consecinte directe asupra agentiilor de turism si a turistilor.
De asemenea, constatam cu ingrijorare ca tari populare precum Mexic si Franta sunt supuse unor avertismente de siguranta, afectand astfel fluxul normal de calatori catre aceste destinatii populare.
”Avertismentele Ministerului Afacerilor Externe au, in primul rand, un impact semnificativ asupra clientilor, carora li se induc temeri exagerate menite sa ii determine sa anuleze deplasarea sau sa renunte la ea, apoi asupra agentiilor de turism. Este suficient sa mentionam ca in destinatiile respective fenomenul turistic se desfasoara normal, iar alte state sau piete turistice nu si-au speriat cetatenii. Avioanele zboara iar hotelurile au grad bun de ocupare”, subliniaza Dumitru Luca, presedintele ANAT.
Este important sa subliniem ca aceste avertismente generalizate au un impact asupra agentiilor de turism, care se confrunta cu dificultati financiare din cauza anularilor si a renuntarilor la rezervari. Sunt touroperatori care se confrunta cu pierderi de zeci de mii de euro din cauza anularilor unor grupuri catre destinatii cu avertisment din partea MAE. Din nefericire companiile aeriene partenere, in multe cazuri, nu adopta politici flexibile, refuzand reprogramarile si generand costuri substantiale pentru agentii si turistii afectati.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism solicita MAE sa adopte o abordare mai echilibrata si specifica in emiterea avertismentelor de calatorie. Incurajam colaborarea dintre autoritati si industria turismului pentru a evalua mai atent riscurile reale si pentru a evita emiteri generale care pot afecta negativ industria noastra. ANAT semnaleaza o nepotrivire intre tonul MAE, care provoaca ingrijorari care sunt luate foarte in serios avand in vedere calitatea oficiala a MAE, si realitatea din calatoriile internationale. Una e sa calatoresti cu “atentie”, alta este sa renunti la calatorie. Fiecare destinatie are, pana la urma, propriile reguli care trebuie respectate si propriile riscuri.
Totodata, ANAT indeamna companiile aeriene – parteneri traditionali ai agentiilor de turism – sa adopte politici flexibile in aceste situatii exceptionale si sa gaseasca solutii juste pentru reprogramarea sau rambursarea biletelor de calatorie in contextul avertismentelor de calatorie.
sursa foto: pixabay.com