5 motive pentru a vizita Urla, un centru culinar aflat in plina ascensiune
3/36183
calendar_month 20 Feb 2024, 13:25


Renumitul ghid de calatorie intitulat ”Lonely Planet” va sugereaza sa vizitati Urla, minunatul cartier de la İzmir, oras situat de-a lungul coastei Marii Egee a Turciei si aflat pe lista „Best in Travel 2024”. Acest hub gastronomic evaluat de Michelin, cunoscut printre altele pentru podgorii si restaurante impresionante, ofera turistilor sai pe langa optiunile gastronomice si strazi pietruite, case frumos ornate si hoteluri de tip boutique luxoase si confortabile. Vizitarea acestui oras ofera oaspetilor sai sansa de a descoperi natura, istoria, cultura si gastronomia turceasca, intr-un singur loc. Prin urmare acestea sunt cele 5 motive pentru care merita sa fie explorat acest oras pitoresc de la Marea Egee.
 
Mese de seara in cadrul restaurantelor certificate de ghidul Michelin

O seara placuta petrecuta la Urla trebuie sa includa anumite placeri gastronomice. Recomandam sa degustati din varietatea de uleiuri de masline locale precum si din vinurile deosebite pe care le ofera cramele din Urla.

In ultimii ani bucatari talentati au intemeiat restaurante care mereu si-au recompensat comunitatea cu preparate culinare care au stiu sa puna in valoare bogatiile oferite de aceste pamanturi fertile iar prin metode de productie durabile si sustenabile au reusit sa isi surprinda oaspetii de fiecare data. Acest succes a atras atentia inspectorilor Michelin, iar restaurantele de la Urla au strans in total sase stele Michelin pana in 2024. Pe langa acest aspect cartierul mai gazduieste si alte trei restaurante care detin certificari Green Star si Sommelier.
 
Vinurile locale

Clima blanda din Urla este ideala pentru viticultura. In trecut, vinurile produse in aceasta zona erau puse in amfore si trimise pe coastele Mediteranei de Vest si ale Marii Negre. Urla este inca o destinatie vitivinicola atractiva, cu o viticultura in continua dezvoltare. Din acest motiv, Urla gazduieste anual Festivalul Vintage, care are loc la sfarsitul lunii august. De-a lungul traseului podgoriilor Urla, veti descoperi vinuri delicioase din soiuri de struguri precum Urla Karası, Foça Karası si Gaydura; aceste soiuri sunt unice in regiune si au inceput sa fie produse din nou in cramele locale.
 
Descopera drumul maslinilor

Urla este situata pe cea mai fertila regiune a Turciei, iar maslinele cultivate din acea zona au adus venituri considerabile producatorilor locali. Zona face parte dintr-o regiune cunoscuta pentru productia si cultura de masline inca din antichitate. De fapt, cel mai vechi atelier de ulei de masline din lume se gaseste in Klazomenai, o asezare antica din Urla. Puteti participa la degustari de ulei de masline, puteti explora rutele maslinilor din Urla si puteti afla si mai multe despre povestea maslinelor din Anatolia la Muzeul Uleiului de Masline Köstem din centrul districtului.
 
Bucurati-va de iernile insorite si calde de la Marea Egee

Urla are golfuri frumoase si ape albastre si cristaline. Fermecatoare si atemporala, Urla este, de asemenea, o evadare preferata pe timpul sezonului de iarna, datorita climei insorite si calde de la Marea Egee, iar vremea buna le permite turisitlor sa se plimbe de-a lungul strazilor pitoresti. Explorarea pietelor minunate ale orasului sau luarea unei pauze la o cafenea in aer liber sunt optiuni relaxante de care se poate bucura orice turist care ajunge in aceasta zona. In plus, vizitatorii pasionati de produse hand-made au posibilitatea de a lua la pas pietele din zona.
 
Calatoreste si descopera istoria acestei civilizatiiUrla, se remarca prin bogatia lui istorica. La doar o ora de mers cu masina de Urla se afla orasul antic Efes, care gazduieste Templul lui Artemis, considerat drept una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Tot aici se afla si impresionanta biblioteca a lui Celsus. Efesul, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost locuit de aproximativ noua mii de ani si cuprinde  perioada preistorica, elenistica, romana, romana de Est, a principatelor turcesti si otomane. Zona din jurul Efesului merita de asemenea sa fie vizitata, deoarece gazduieste artefacte unice din perioada crestina. Principalele sanctuare sfinte ale regiunii includ Casa Fecioarei Maria, Bazilica lui Ioan si Pestera celor Sapte Adormiti.