Schimbare de regulament in Liga 1 din sezonul 2025-2026
calendar_month 30 Ian 2024, 19:50


In urma unei analize si a dezbaterii din ultimele sedinte, Comitetul Executiv al FRF din 30 ianuarie 2024 a aprobat modificarea ROAF in scopul cresterii numarului jucatorilor formati la nivel national in meciurile din Liga 1 potrivit site-ului oficial FRF.

Din sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 au obligatia sa foloseasca efectiv, pe toata durata jocurilor minimum 6 jucatori formati la nivel national, eligibili pentru echipa nationala (dintre acestia minimum un jucator U21).

In situatia nerespectarii conditiei de mai sus (indiferent de numarul de meciuri la care aceasta nu este respectata), clubul in culpa va fi sanctionat cu o penalitate egala cu valoarea sumei reprezentand plata de solidaritate UEFA ce revine unui club in anul respectiv. Pentru evitarea oricarui dubiu, sanctiunea se va aplica cluburilor participante in Liga 1 in culpa, indiferent daca sunt sau nu indreptatite sa primeasca sume cu titlu de plata de solidaritate din partea UEFA.

Sumele obtinute ca urmare a aplicarii sanctiunii mai sus amintite vor fi impartite in mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe in clasamentul Ligii 1 care au indeplinit conditia mai sus amintita cu privire la utilizarea numarului minim de jucatori formati la nivel national, eligibili pentru echipa nationala, si ale caror academii se regasesc in lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificarii academiilor de copii si juniori.

Pentru evitarea oricarei neclaritati, sanctiunea pentru neutilizarea unui jucator U21 format la nivel national, eligibil pentru echipa nationala pe intreaga durata a unui joc din cadrul Ligii 1 nu se modifica, respectiv clubul in culpa urmand a fi sanctionat cu pierderea jocului prin forfait.

De asemenea, pentru evitarea oricarui dubiu, vor fi considerati ca fiind formati la nivel national si jucatorii de nationalitate romana, indiferent de data legitimarii la un club din Romania si/sau de durata participarii la competitiile fotbalistice din Romania.

sursa foto: pixabay.comSondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?