Romania va gazdui EHF EURO 2026, alaturi de CEHIA, POLONIA, SLOVACIA si TURCIA!
3/36312
calendar_month 08 Mar 2024, 15:30


Comitetul Executiv al Federatiei Europene de Handbal a decis sa aloce organizarea Campionatului European de handbal feminin din 2026 Cehiei, Poloniei, Romaniei, Slovaciei si Turciei, intr-o miscare menita sa duca handbalul feminin de top pe cat mai multe piete europene posibil.

Dupa incheierea procesului de depunere a candidaturilor, cu termenul de 25 octombrie 2023, EHF a primit ofertele Turciei, precum si ofertele comune ale Cehiei/Poloniei si Romaniei/Slovaciei.

In lunile care au urmat, au avut loc evaluari ale diferitelor oferte, analize ale situatiei Tv si posibilelor audiente, consultari cu federatiile interesate de gazduirea campionatului, precum si vizite initiale la fata locului.

Cu informatiile disponibile, a fost facuta o miscare comuna, evidentiind avantajele fiecarei oferte si posibilitatea de a promova si mai mult handbalul in cele cinci tari, iar federatiile au fost de acord sa organizeze impreuna Campionatul European EHF Euro 2026 la handbal feminin, decizie care a fost confirmata joi de Comitetul Executiv.

Campionatul European EHF EURO 2026 este programat pentru perioada 3-20 decembrie 2026. Va fi cel de-al doilea Campionat European de handbal feminin la care vor participa 24 de echipe.

Runda preliminara se va desfasura cu cate o grupa in fiecare dintre urmatoarele orase: Oradea, Cluj Napoca, Antalya, Brno, Katowice si Bratislava.

Grupele principale vor evolua la Cluj Napoca si Katowice. Orasul polonez Katowice, care a fost deja gazda in cadrul EHF EURO 2016 la handbal masculin,  precum si la Campionatul Mondial IHF de handbal masculin din 2023, va primi echipele din weekendul final.

Salile alese includ, printre altele, Spodek Arena din Katowice, cu o capacitate de 11,000 de spectatori, precum si BT Arena din Cluj Napoca, avand o capacitate de 10,000 de locuri.

EHF EXEC a primit vara trecuta mandatul de re-alocare a Campionatului European EHF EURO 2026 de handbal feminin, intrucat gazduirea acestuia in Rusia, organizatorul initial al campionatului, nu este posibila.

Odata luata decizia, cele mai bune echipe nationale de handbal feminin vor ajunge in unsprezece piete europene in urmatorii ani.

Campionatul European EHF EURO 2024 (28 noiembrie – 15 decembrie) se joaca in Austria, Ungaria si Elvetia, Campionatul European EHF EURO 2026 in tarile mentionate mai devreme, iar Campionatul European EHF EURO 2028 in Norvegia, Danemarca si Suedia.

sursa: frh.ro
foto: pixabay.com