Lotul National de Paraclimbing castiga 5 medalii pentru Romania la Cupa Mondiala de la Innsbruck
3/36984
calendar_month 27 Iun 2024, 13:40


Lotul National va reprezenta Romania, in premiera si la Jocurile Paralimpice din 2028 

Cei 12 sportivi romani ai Lotului National de Paraclimbing prezenti la Cupa Mondiala organizata la Innsbruck, Austria, au castigat 2 medalii de aur si 3 de bronz. Lotul National va fi prezent si la Jocurile Paralimpice care se vor desfasura in anul 2028 in SUA, avand in vedere ca, in 26 iunie 2024, aceasta disciplina a fost aprobata de Comitetul Paralimpic International.

La Innsbruck, Lotul National de Paraclimbing, fondat si coordonat de ONG-ul Climb Again, a reusit o performanta deosebita si a adaugat inca 5 medalii in palmaresul echipei:

Razvan Nedu - Locul 1, Categoria B2
Cosmin Candoi - Locul 1, Categoria B3
Ionela Dragan - Locul 3, Categoria B3
Daniel Andrei - Locul 3, Categoria B3
Liviu Matei - Locul 3, Categoria AU3

La Cupa Mondiala de Paraclimbing din Innsbruck, Austria, in perioada 24-25 iunie, Lotul de Paraclimbing al Romaniei a participat la 7 clase sportive si a fost reprezentat si de:
    • Adriana Tofan - sportiva la categoria B1
    • Ionut Sava - sportiv la categoria B2
    • Tonel Botezatu - sportiv la categoria RP1
    • Maria Herciu - sportiva la categoria RP1
    • Andrei Petraru - sportiv la categoria RP1
    • Stefan Dogaru - sportiv la categoria RP3
    • Florin Herciu - sportiv la categoria AL2

Lotul, unul dintre cele mai numeroase si respectate din competitie, a fost coordonat si sprijinit la Cupa Mondiala de Claudiu Miu (antrenor coordonator), Antoaneta Barbu (manager lot/navigator), Iulian Farkas (navigator), Florin Mirea (navigator), Delia Liscan (antrenor/navigator).

Lotul National de Paraclimbing urmeaza sa participe, conform calendarului competitional al acestui an, la Campionatul European de Paraclimbing la Villars,  Elvetia, desfasurat in perioada 24-25 august.

Sportivii din categoria B1 sunt complet nevazatori, Sportivii din categoria B2 au o acuitate vizuala de pana la 2/60 si / sau un camp vizual mai mic de 5%. Sportivii din categoria B3 au intre 2/60 si 6/60 acuitatea vizuala si un camp vizual intre 5% si 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburari neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun rulant, in timp ce altii sunt limitati de alti factori (flexibilitate, coordonare, forta). Sportivii din categoria AU au amputatie la mana sau amputatie partiala, iar cei din AL amputatie picior. 

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escalada din Europa la Bucuresti si a fondat si coordoneaza Lotul National de Paraclimbing al Romaniei. Rezultatele extraordinare obtinute de sportivi pana acum au confirmat valoarea si ascensiunea acestui sport in Romania. 

Partenerii Lotului National de Paraclimbing sunt: Comitetul National Paralimpic, Viva Credit, Kaufland Romania, BRD Groupe Societe Generale, ZUZU, Groupama Asigurari, ALD Automotive, Federatia Romana de Alpinism si Escalada - FRAE.

Asociatia Climb Again este o organizatie non-guvernamentala afiliata la Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), fondata si condusa de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escalada. Din 2014, Climb Again organizeaza sesiuni gratuite de terapie prin escalada, sprijin psiho-emotional si kinetoterapeutic pentru copii si tineri cu dizabilitati: deficienta de vedere, de auz, tulburari neuromotorii, deficiente asociate. Climb Again este si coordonatorul Lotului Romaniei de Paraclimbing.