Stocarea cloud: ce este, la ce foloseste si de cate feluri este
3/35064
calendar_month 10 Iul 2023, 14:35

Stocarea in cloud, cunoscuta si sub denumirea de cloud storage, se refera la stocarea si gestionarea datelor pe servere externe, accesibile prin internet. Aceste servere sunt de obicei gestionate de catre furnizori de servicii cloud, care ofera utilizatorilor posibilitatea de a stoca, organiza si accesa datele lor de pe orice dispozitiv conectat la internet.

Stocarea in cloud prezinta mai multe avantaje. Iata cateva dintre ele:

Accesibilitate

Datele stocate in cloud pot fi accesate de pe orice dispozitiv conectat la internet. Utilizatorii pot accesa si sincroniza datele lor de pe laptopuri, telefoane mobile, tablete si alte dispozitive.

Scalabilitate

Serviciile de stocare cloud permit utilizatorilor sa creasca sau sa scada capacitatea de stocare in functie de necesitati. Nu este nevoie de achizitionarea si administrarea fizica a unor noi dispozitive de stocare.

Redundanta si backup

Furnizorii de servicii cloud utilizeaza adesea tehnici de redundanta pentru a asigura ca datele utilizatorilor sunt protejate impotriva pierderii. Acestea pot include replicarea datelor pe mai multe servere si efectuarea de backup-uri automate.

Colaborare

Stocarea in cloud faciliteaza colaborarea intre utilizatori. Mai multi utilizatori pot accesa si lucra asupra acelorasi documente simultan, fara a fi nevoie sa trimita fisiere de la unul la altul.

Partajare simpla

Utilizatorii pot partaja usor fisiere si foldere cu alti utilizatori, prin transmiterea unui link de acces sau prin acordarea drepturilor de acces.

Exista mai multe tipuri sau modele de stocare cloud, printre care se numara:

Stocare cloud publica

Furnizorii de servicii cloud pun la dispozitie spatiu de stocare in cloud pentru utilizatorii publici. Aceasta este o optiune mai economica si usor de utilizat, deoarece utilizatorii nu trebuie sa se ocupe de gestionarea si intretinerea infrastructurii. Exemple de furnizori de stocare cloud publica includ Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure si Google Cloud Storage.

Stocare cloud privata

In cazul stocarii cloud private, organizatiile isi construiesc propria infrastructura de stocare cloud si isi gestioneaza datele in interiorul retelei lor. Aceasta ofera mai mult control si securitate, dar necesita resurse suplimentare pentru a implementa si intretine infrastructura.

Stocare cloud hibrida

Stocarea cloud hibrida combina elemente ale stocarii in cloud publica si private. Organizatiile pot utiliza infrastructura de stocare locala pentru datele sensibile sau critice, in timp ce utilizeaza stocarea in cloud publica pentru sarcini mai putin sensibile sau pentru a face fata unor cerinte sporadice de scalabilitate.

Acestea sunt doar cateva exemple de modele de stocare cloud, iar furnizorii de servicii cloud pot oferi si optiuni personalizate pentru nevoile specifice ale utilizatorilor.

sursa foto: pixabay.com