hit.ro  »  Altceva  »  Glosar  »  Ce stim despre retele LAN, WAN, WLAN

Ce stim despre retele LAN, WAN, WLAN

calendar_month 06 Oct 2023, 15:50


Retelele LAN (Local Area Network), WAN (Wide Area Network) si WLAN (Wireless Local Area Network) se refera la structuri si configuratii specifice ale retelelor de comunicatii utilizate in domeniul telecomunicatiilor si al tehnologiei informatiei. Acestea sunt utilizate pentru a conecta dispozitive si computere intre ele sau pentru a furniza conectivitate la nivel local sau pe distante mai mari. Iata o prezentare a fiecarei arhitecturi:

LAN (Local Area Network)

Definitie: LAN este o retea de comunicatii utilizata pentru a conecta dispozitive sau computere intr-un spatiu geografic restrans, cum ar fi o cladire, un campus sau un birou.
Componente principale: O LAN poate fi cablata sau fara fir si include dispozitive cum ar fi switch-uri, routere si adaptori de retea pentru a permite comunicatia intre dispozitive.
Utilizari tipice: LAN-urile sunt utilizate in medii de lucru pentru partajarea resurselor, cum ar fi imprimantele, stocarea in retea si accesul la internet.

WAN (Wide Area Network)

Definitie: WAN este o retea de comunicatii care acopera o zona geografica extinsa, cum ar fi un oras, un stat sau chiar intre tari. WAN-urile sunt utilizate pentru a conecta LAN-urile sau retelele mai mici la distante mari.

Componente principale: WAN-urile folosesc infrastructuri de comunicatii, cum ar fi linii inchiriate, fibra optica, sateliti sau conexiuni prin internet, pentru a permite comunicatia intre site-uri indepartate.

Utilizari tipice: WAN-urile sunt folosite in intreprinderi pentru a conecta birourile din intreaga lume, pentru accesul la resurse centrale si pentru a facilita comunicarea intre locatii geografic separate.

WLAN (Wireless Local Area Network)

Definitie: WLAN este o retea de comunicatii fara fir care permite dispozitivelor sa se conecteze la internet sau intre ele intr-o zona geografica restransa, fara a fi nevoie de cabluri fizice.

Componente principale: WLAN-urile utilizeaza puncte de acces (Access Points - APs) si dispozitive cu capabilitati de conectivitate fara fir, cum ar fi laptop-uri, telefoane mobile si tablete.

Utilizari tipice: WLAN-urile sunt folosite in locatii precum case, birouri, aeroporturi, restaurante si campusuri universitare pentru a furniza conectivitate fara fir si pentru a permite dispozitivelor sa se conecteze la retea.

Aceste arhitecturi de retele diferite au scopuri si caracteristici specifice si sunt proiectate pentru a satisface nevoile de conectivitate in diferite contexte si mediile.

Curiozitate: Primul standard WLAN a fost dezvoltat in anii 1990 de catre Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) si a fost cunoscut sub numele de IEEE 802.11. Acesta a stabilit fundatia pentru tehnologiile Wi-Fi pe care le folosim astazi. Primul echipament Wi-Fi comercial a fost lansat in 1997, iar inceputurile Wi-Fi erau relativ lente, cu viteze de transfer de aproximativ 2 megabiti pe secunda (Mbps).

De atunci, tehnologia Wi-Fi s-a dezvoltat rapid, ajungand la standardele 802.11n, 802.11ac si 802.11ax (cunoscut sub numele de Wi-Fi 6), care au adus imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste viteza, acoperirea si eficienta retelelor WLAN. Cu toate acestea, dezvoltatorii continua sa lucreze la noi inovatii pentru a face retelele WLAN si Wi-Fi mai rapide, mai sigure si mai fiabile pentru utilizatorii din intreaga lume. 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?