Acronimul FRAND - care inseamna echitabil, rezonabil si nediscriminatoriu - este adesea folosit in legatura cu standardele tehnice care sunt dezvoltate printr-un proces de standardizare deschis, bazat pe consens si condus de industrie.
FRAND este un principiu care a fost dezvoltat si adoptat in special in cadrul organizatiilor de standardizare, in special in domeniul telecomunicatiilor si al tehnologiei informatiei.
Acest principiu (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory) a devenit tot mai important pe masura ce industria a evoluat si a implicat colaborarea intre mai multi actori pentru a stabili standarde comune.
Originea si Evolutia
Desi nu exista un acord specific care sa poata fi indicat drept primul acord FRAND, conceptul isi are radacinile in procesul de stabilire a standardelor tehnice.
Organizatiile precum Institutul de Ingineri Electronici (IEEE), Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) si altele au adoptat si aplicat principiile FRAND in procesul lor de dezvoltare a standardelor inca din anii '80.
Importanta in Telecomunicatii
In domeniul telecomunicatiilor, FRAND este esential, deoarece multe tehnologii esentiale pentru comunicatii, cum ar fi cele referitoare la standardele de comunicatii mobile (de exemplu, 3G, 4G, 5G), sunt bazate pe standarde deschise.
Aceste standarde deschise necesita adesea utilizarea tehnologiilor esentiale pentru standard de catre multiple companii, iar principiile FRAND asigura ca licentierea acestor tehnologii se face in mod echitabil si rezonabil.
Litigii si Controverse
Cu toate acestea, in ultimii ani, principiul FRAND a fost subiectul unor litigii si controverse.
Unele companii care detin brevete esentiale pentru standardele tehnice au fost acuzate ca isi incalca obligatiile FRAND prin stabilirea unor conditii de licentiere considerate neechitabile sau nerezonabile.
Standarde Tehnice si FRAND
Organizatiile care dezvolta standarde tehnice stabilesc adesea politici FRAND pentru a asigura ca tehnologiile esentiale pentru acele standarde sunt disponibile in mod deschis si echitabil.
Astfel de politici contribuie la stimularea inovatiei si la evitarea monopolurilor asupra tehnologiilor esentiale.
In general, FRAND reprezinta un echilibru intre drepturile de proprietate intelectuala ale detinatorilor de brevete si nevoia de a asigura accesul echitabil si rezonabil la tehnologii esentiale pentru standardele tehnice.
sursa foto: pixabay.com