hit.ro  »  Altceva  »  Glosar  »  Care-i diferenta intre darknet si deep web?

Care-i diferenta intre darknet si deep web?

calendar_month 30 Iun 2023, 16:45

Darknet si Deep Web sunt doua concepte diferite, desi deseori sunt confundate sau utilizate in mod interschimbabil. Iata diferentele dintre ele:

Deep Web (Webul Ascuns)

Deep Web reprezinta portiuni ale internetului care nu sunt indexate de motoarele de cautare obisnuite, cum ar fi Google, si nu pot fi accesate direct prin navigarea obisnuita pe web. Acestea includ pagini web protejate prin parole, baze de date, retele interne corporative, continut privat si multe alte informatii inaccesibile publicului larg. De obicei, acestea nu sunt disponibile utilizatorilor obisnuiti, ci sunt accesate prin autentificare sau prin intermediul unor instrumente speciale.

Darknet (Retele intunecate)

Darknet-ul reprezinta o parte specifica a Deep Web-ului si este caracterizat prin retele anonime si neindexate. Aceste retele utilizeaza software special, cum ar fi retelele de tip "onion" (precum Tor) pentru a ascunde identitatea utilizatorilor si pentru a anonimiza traficul lor. Darknet-ul este asociat, in general, cu activitati ilegale si nefiresti, cum ar fi vanzarea de droguri, traficul de persoane, hacking-ul, vanzarea de arme etc. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca nu tot continutul din Darknet este ilegal sau daunator, existand si comunitati si servicii legale care utilizeaza aceste retele pentru a-si proteja intimitatea si confidentialitatea.

Pe scurt, Deep Web reprezinta o parte mai larga a internetului care nu este accesibila prin cautarea si navigarea obisnuita, in timp ce Darknet-ul este o subcategorie a Deep Web-ului care utilizeaza retele anonime si neindexate si este asociat, in principal, cu activitati ilegale si obscure.

sursa foto: pixabay.com

 

Sondaj

Ce placa video aveti?