Uscatoarele de rufe cu pompa de caldura (evacuare) au cateva avantaje de luat in seama, dar si dezavantaje fata de alte uscatoare care folosesc alta tehnologie. Iata o prezentare a acestor avantaje si dezavantaje:
Avantaje ale uscatoarelor cu pompa de caldura
Eficienta energetica ridicata: Avantajul cel mai mare al uscatorului de rufe cu pompa de caldura este consumul redus de energie. Datorita faptului ca, in loc sa genereze in mod continuu aer cald, el doar il recircula pe cel creat deja, acest tip de uscator consuma cu pana la 50% mai putina energie decat un uscator fara pompa de caldura, adica prin condensare.
Temperaturi mai scazute de uscare: Uscatoarele cu pompa de caldura utilizeaza temperaturi mai scazute pentru uscare, ceea ce poate fi mai bland pentru tesaturi si poate prelungi durata de viata a hainelor.
Protejeaza culorile si tesaturile: Datorita temperaturilor mai scazute si a ciclurilor de uscare mai delicate, uscatoarele cu pompa de caldura pot ajuta la mentinerea culorilor si calitatii tesaturilor pe termen lung.
Reduce formarea de scame: Ciclurile de uscare mai blande pot contribui la reducerea formarii scamelor pe haine.
Dezavantaje ale uscatoarelor cu pompa de caldura
Cost initial mai mare: Uscatoarele cu pompa de caldura sunt adesea mai scumpe decat uscatoarele prin condesatie.
Timp de uscare mai lung: Ciclurile de uscare cu pompa de caldura pot dura mai mult , deoarece temperaturile de uscare sunt mai scazute. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru cei care doresc uscarea rapida a hainelor.
Necesita intretinere: Uscatoarele cu pompa de caldura necesita intretinere regulata pentru a asigura functionarea eficienta. Filtrele si schimburile de aer trebuie curatate si inlocuite in mod regulat.
Costuri de reparare potentiale: Reparatiile la uscatoarele cu pompa de caldura pot fi mai scumpe decat la modelele traditionale.
Ocupa mai mult spatiu: Uscatorul de rufe ce functioneaza prin evacuare este ceva mai incomod de amplasat intrucat vine la pachet cu un burlan prin care este eliminat aerul umed.
Dar care este diferenta intre uscatorul de rufe prin condesatie si cel cu pompa de caldura?
Ultima generatie in prezent, in ceea ce priveste masinile de uscat rufe, foloseste ca tehnologie pompa de caldura. Acesta pompa de caldura este un compresor la fel ca la frigider, cu freon sau gaz. Sistemul de incalzire este un fagure in care circula acest gaz incalzit de pompa, iar un ventilator puternic sufla aerul din acest fagure in interiorul uscatorului.
La masinile de uscat rufe prin condensatie, caldura este efectuata de un bloc de rezistente. Aici apare si diferenta prin consum de electricitate. Cel cu pompa are un consum mai mic, iar cel cu condensare un consum mai mare. Numai ca raportand la orele de functionare, consumabilele si intretinerea, diferenta nu este mare din punct de vedere al costurilor. Avantajul celui prin condensare este ca intretinerea si curatarea se face chiar de utilizator, pe cand la cel cu pompa de caldura va trebui efectuata de catre un service specializat.
Uscatorul de rufe cu condensator, pe de alta parte, este usor de instalat si folosit. Principiul de functionare este simplu. Aburul care iese din haine este condensat si colectat intr-un recipient sau rezervor pentru apa. Printre cele mai mari avantaje se numara faptul ca poate fi pus in functiune imediat dupa cumparare, si ii vei putea gasi rapid un loc in casa, ulterior avand posibilitatea chiar sa il repozitionezi cu usurinta.
sursa foto: freepik.com