Cum sa faci dulceata ca un profesionist: Tehnologie moderna si 2 retete delicioase de toamna

3/38764
label Electrocasnice Smart autorenew 11 Oct 2025, 14:21


Toamna este sezonul ideal pentru conserve si dulceturi aromate, iar daca vrei sa transformi procesul intr-o experienta usoara, fara batai de cap, tehnologia iti sare in ajutor. Astazi, poti prepara dulceata perfecta, fara sa o arzi, fara sa gresești cantitatile si fara sa stai ore intregi langa aragaz – folosind gadgeturi moderne, usor de folosit chiar si de catre incepatori.

Hai sa descoperim cele mai utile gadgeturi pentru dulceata si doua retete de sezon pe care le poti incerca chiar saptamana asta!

Top gadgeturi care te ajuta sa faci dulceata fara stres

1. Multicooker cu functii pentru gem/dulceata
Multicookerele moderne, precum Tefal Cook4Me, Instant Pot sau Crock-Pot Express, vin cu programe speciale pentru gem sau dulceata. Doar adaugi ingredientele, setezi programul si aparatul face toata treaba – amesteca, fierbe la temperatura corecta si opreste la timp.

Avantaje:
- Nu trebuie sa amesteci constant
- Temperatura controlata – nu se lipeste, nu se arde
- Usor de curatat

2. Termometru digital de bucatarie
Un termometru precis este esential pentru a sti cand dulceata este gata. Poti masura temperatura ideala (intre 104-105°C) pentru ca zaharul sa se lege corect.

Recomandari:
- ThermoPro TP03
- Heston Blumenthal by Salter Instant Read

3. Cantar electronic de precizie
Un cantar bun te ajuta sa respecti exact cantitatile de fructe si zahar, mai ales la retete sensibile.
Alege un model cu afisaj mare si functie de resetare (tara), cum ar fi Xiaomi Smart Kitchen Scale sau Etekcity Digital Scale.

4. Blender de mana (pentru dulceturi fine)
Daca vrei o textura mai omogena, poti folosi un blender de mana dupa fierbere (ex: dulceata de prune, mere sau pere).

2 retete de dulceata de toamna pe care merita sa le incerci

1. Dulceata de prune cu scortisoara si rom

Ingrediente:
1,5 kg prune fara samburi
700 g zahar
1 baton scortisoara (sau 1 lingurita pudra)
1 lingura rom (optional)
1 lingura zeama de lamaie

Mod de preparare:
Taie prunele in jumatati sau sferturi si pune-le intr-un vas de multicooker sau cratita cu fund gros.
Adauga zaharul si scortisoara. Lasa-le 1-2 ore sa lase sirop.
Porneste programul pentru dulceata (daca folosesti multicooker) sau fierbe la foc mic 35–45 min, amestecand constant.
La final, adauga zeama de lamaie si romul. Pune dulceata fierbinte in borcane sterilizate, inchide bine si intoarce-le cu capacul in jos pentru 5 minute.

2. Dulceata de mere si pere cu ghimbir

Ingrediente:
1 kg mere curatate
1 kg pere curatate
700 g zahar
1 lingura ghimbir ras
Zeama de la 1 lamaie
1/2 pahar apa

Mod de preparare:
Taie fructele cubulete mici si pune-le intr-o oala impreuna cu apa si zaharul.
Adauga ghimbirul si zeama de lamaie.
Fierbe 40-50 minute sau pana cand amestecul scade si se leaga.
Pentru o textura mai fina, poti pasa usor cu blenderul de mana.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate, infileteaza bine si pastreaza la loc racoros.

Sfaturi pentru dulceata perfecta

- Nu exagera cu cantitatile – fa portii mai mici, ca sa se lege mai bine
- Foloseste borcane sterilizate (in cuptor sau in apa fierbinte)
- Depoziteaza borcanele in loc uscat, intunecos si racoros
- Eticheteaza fiecare borcan cu data si tipul de dulceata

Dulceata de casa nu mai inseamna ore in sir de fiert si amestecat. Cu ajutorul gadgeturilor potrivite, poti prepara retete delicioase, sanatoase si bine legate, fara efort. Toamna aceasta, transforma bucataria intr-un mini-laborator al aromelor si bucura-te de gustul autentic, cu zero stres!

Foto: pexels.com