Castigatorul Young Car Mechanic Romania este un tanar de 18 ani din Campulung
3/36856
calendar_month 04 Iun 2024, 11:00


Competitia a atras 600 de elevi de la licee si scoli profesionale din tara si a pus la bataie premii de peste 50.000 euro  

Castigatorul celei de a treia editii a Young Car Mechanic, competitie organizata de Inter Cars Romania care se desfasoara si în alte 10 tari din Europa, este Bogdan Aldea, un tanar de 18 ani de la Liceul Tehnologic Auto Campulung. El a fost desemnat cel mai bun tanar mecanic din Romania si a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, în cadrul etapei finale care s-a desfasurat la Cluj pe 29 si 30 mai.   

Valoarea totala a premiilor din competitia care a atras aproape 600 de elevi de la 89 de licee si scoli profesionale din Romania a fost de 54.000 de euro, dintre care mai mult de jumatate reprezinta premii pentru dotarea scolilor - echipamente, scule, licente - si recompensarea profesorilor castigatorilor. 

„Proba cea mai dificila mi s-a parut cea de la Meyle pentru ca nu mai facusem niciodata asa ceva. Participarea la acest concurs m-a ajutat sa castig multa experienta si m-a motivat si mai mult sa continui în acest domeniu”, a spus Bogdan Aldea, care dupa terminarea liceului si-a propus sa urmeze o facultate în domeniul inginerei mecanice. 

Tanarul va participa la finala internationala care va avea loc în Lituania, la Vilnius, pe 17 iulie 2024, unde va intra în competitie cu castigatorii din alte 10 tari europene pentru premiul cel mare în valoare de 2.500 euro.

„Participarea la concurs i-a oferit lui Bogdan oportunitatea de a-si dezvolta abilitati sociale precum lucrul în echipa, comunicarea si gestionarea emotiilor. În plus, rezultatele obtinute pot fi luate în considerare de catre universitati sau potentiali angajatori, ceea ce face din aceasta competitie o modalitate importanta de a-si evidentia talentul si performanta în domeniul mecanicii.

Ar trebui sa existe o mai mare colaborare între scoli, autoritati locale, mediul de afaceri si institutii de învatamant superior pentru a oferi elevilor acces la programe de formare profesionala relevante si actualizate. Este nevoie si de o mai mare orientare catre nevoile pietei muncii si de adaptarea curriculelor pentru a raspunde cerintelor actuale ale mediului economic”, crede Daniela Maria Mariutei, profesoara lui Bogdan Aldea.

Inter Cars Romania, distribuitor de piese si accesorii auto, organizeaza competitia Young Car Mechanic pentru a-i identifica si a-i promova pe tinerii talentati în domeniul mecanicii auto. Concursul ofera o platforma pentru tinerii mecanici de a-si demonstra abilitatile si de a învata de la cei mai buni profesionisti din industrie.

„Suntem foarte impresionati de numarul de elevi înscrisi la editia 2024 a competitiei Young Car Mechanic. Am identificat o deschidere formidabila în colaborarea cu Inspectoratele Scolare Judetene, inspectorii IPT si scolile tehnice din Romania în dezvoltarea acestui proiect. Domeniul mecanicii auto este unul foarte cautat, mai ales în contextul evolutiei rapide a tehnologiilor auto. De la an la an, cererea pentru mecanici auto calificati continua sa creasca. În contextul actual, respectiv scaderea numarului elevilor în cadrul scolilor de arte si meserii si migrarea acestora catre liceele tehnice, proiectul Young Car Mechanic promoveaza studiile tehnice, în special, cele din domeniul automotive. Potrivit statisticilor recente, în Romania, exista un deficit major de personal în domeniul auto pe toate nivelurile de studiu, profesional, liceal si superior. Tinerii care aleg aceasta cariera beneficiaza nu doar de oportunitati de angajare excelente, dar si de posibilitati de dezvoltare profesionala continua”, a declarat Petrisor Covaciu, manager de proiect al Young Car Mechanic Romania.„Suntem mandri sa sustinem aceasta competitie si sa încurajam tinerii sa urmeze o cariera într-un domeniu esential. Inter Cars Romania va investi în continuare în sustinerea educatiei si a formarii profesionale a viitoarelor talente din industria auto, care este una dintre cele mai dinamice. Conceptul e-mobility este focusul actual al industriei ceea ce înseamna o crestere a ponderii masinilor hibride si electrice, iar acest lucru aduce cu sine provocari si oportunitati care necesita noi competente. E-Mobility va schimba modul în care lucram si va aduce implicit necesitatea unei forte de munca calificate în acest domeniu. Crearea unui mediu care promoveaza o sinergie între mediul privat, producatorii din industria auto si institutiile de învatamant este de o importanta strategica pentru grupul Inter Cars la nivel international si local”, a declarat Adrian Florea, CEO Inter Cars Romania.

Pe langa organizarea Young Car Mechanic, Inter Cars Romania deruleaza proiectul Edumech prin intermediul caruia contribuie la dotarea liceelor tehnice din Romania cu materiale didactice. Bugetul alocat pentru anul acesta este de 60.000 de euro.

Young Car Mechanic, o competitie internationala

Grupul polonez Inter Cars, care opereaza si pe piata din Romania, organizeaza competitia Young Car Mechanic si în alte 10 tari: Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia, Croatia, Grecia. Ajunsa la a opta editie, anul acesta competitia a atras 6.200 de participanti, aproape dublu fata de anul trecut, din 460 de scoli tehnice. Valoarea totala a premiilor pentru participanti si scoli este de 75.000 de euro.

Editia din acest an a Young Car Mechanic Romania s-a desfasurat dupa un format menit sa asigure o deschidere cat mai mare la nivel national. Astfel, dupa prima proba teoretica au fost selectati cate 10 participanti din regiunile Cluj, Iasi si Craiova, care s-au întrecut ulterior în cadrul a 3 etape regionale. În aceasta etapa a competitiei, participantii au avut de parcurs o proba teoretica si 5 probe practice, iar primii 11 care au obtinut cel mai bun punctaj s-au întrecut în finala, care a cuprins 11 probe practice gandite de partenerii internationali ai competitiei.

În Romania, competitia se organizeaza de 3 ani. Anul acesta, numarul participantilor a fost de peste 4 ori mai mare decat anul trecut, cand s-au înscris 140 de elevi din 34 de scoli profesionale.