Castigatorii Premiilor Superscrieri editia a 13-a
3/36745
calendar_month 21 Mai 2024, 19:45


Superscrierea anului: Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toti stiau” - realizata de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigatii Media si Bianca Albu, jurnalista la Buletin de Bucuresti

 
Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toti stiau” - realizata de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigatii Media si Bianca Albu, jurnalista la Buletin de Bucuresti, a castigat cele mai multe premii (trei) aseara în cadrul Galei Premiilor Superscrieri, eveniment care aduce în prim-plan cele mai bune materiale jurnalistice din Romania. Premiile obtinute de aceasta investigatie sunt: „Superscrierea anului”, „Superscrierea cititorilor” (fiind cel mai votat material dintr-un total de peste 5.000 de voturi) si primul loc în categoria „Investigatie”.

La aceasta editie au fost nominalizate 47 de materiale care au fost selectate de un juriu format din 26 de specialisti din media pentru cele noua categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigatie, Opinie, Reportaj, Presa Locala, TV&VIDEO-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.

„Este important faptul ca oamenii care citesc presa au apreciat munca noastra. Iar povestea aceasta nu ar fi putut fi facuta fara expertiza unui ONG; sunt oameni resursa, precum Georgiana Pascu (n.a. managerul Centrului de Resurse Juridice), fara de care nu îti dai seama ce se întampla în niste domenii. Narativul oficial este ca aceasta poveste nu exista, dar oamenii de aici, de la Superscrieri, considera ca acesta este cel mai bun material de presa al anului si trebuie sa ajungem sa zicem ca acesta este unul dintre subiectele anului. Pentru ca noi, jurnalistii, ramanem pe baricade pentru si cu sustinerea celor care cauta sa fie de partea adevarului”, a spus Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigatii Media.

„A durat sase luni ca investigatia noastra sa prinda amploare si, din pacate, a fost nevoie si de o ancheta a DIICOT pentru acest lucru. Ne-am bucurat ca am putut sa ajutam si sa salvam oameni. Si ne-am bucurat si de demisii”, a declarat Bianca Albu, jurnalista la Buletin de Bucuresti.

„Superscrierea anului ne arata ca înca exista potential pentru schimbare, pentru schimbare de viitor si cat de importanta este colaborarea între jurnalisti si activisti. Începem sa vedem lucrurile în context”, a afirmat Paul Radu, jurnalist de investigatie, fost presedinte al juriului Superscrieri si director executiv al The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP.

Pe langa cele noua categorii de concurs, juriul a mai oferit opt premii onorifice si alte premii speciale.

Bursa „Superscrieri – Ion Ratiu pentru jurnalism de investigatie” a fost oferita Biancai Albu, iar „Bursa BIRN – Balkan Investigative Reporting Network” a fost oferita Andrei Muresan - castigatoarea premiului întai si la categoria „Debut jurnalistic”.
 
Premiul juriului a fost castigat de catre reportajul „Catunul care si-a dorit o scoala”, realizat de jurnalista Andreea Archip (Scoala9). Acest material a fost nominalizat si la TV&VIDEO-jurnalism, sectiune în care toate cele trei premii au fost obtinute de Recorder.„Cei 12 ani de cand exista Superscrieri sunt ani în care acesti jurnalisti au încercat sa ofere
informatii, onestitate, transparenta, jurnalism bine facut. Nu este vorba doar despre presa independenta, ci mai ales despre practici pe care oamenii acestia au încercat sa le aduca în piata. Celebram cel mai bun jurnalism, nu doar pe jurnalistii care castiga premii pentru materiale care sunt foarte bune”
, a declarat Vlad Stoicescu, presedintele juriului Superscrieri, jurnalist Dela0, Sa fie lumina, Judecata de Acum.

Tema Superscrieri din acest an a fost „Cum da presa de bani, nu doar de urma lor”.

„Am ales o tema grea anul acesta, finantarea presei. Ne vom concentra pe a gasi modele inspirationale pentru a face redactiile sustenabile pentru ca este o tema care ne priveste foarte mult pe toti”, a spus Alexandra Cantor, directoarea executiva a Fundatiei Friends for Friends, organizatoarea Superscrieri.

Cine au fost membrii juriului

Vlad Stoicescu, presedintele juriului acestei editii.

Membrii juriului au fost: Alice Iacobescu, Catalin Striblea, Codruta Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Dragos Patraru, Daniel Condurache, Emilia Sercan, Irina Pacurariu, Iulia Rosu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrtu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Musat.

La categoria „Fotografia anului în media”: Octav Ganea, Alex Galmeanu, Ileana Szasz; la categoria „Civic Influencers”: Monica Jitariuc si Diana Filimon; pentru premiul special „Animal Welfare în Romania”: Andrei Ciurcanu.

Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situatia de conflict de interese.

Premiile Superscrieri, editia XIII-a
 
SUPERSCRIEREA ANULUI - Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toti stiau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigatii Media), Bianca Albu (Buletin de Bucuresti)

PREMIUL JURIULUI - Catunul care si-a dorit o scoala – Andreea Archip (Scoala9)

SUPERSCRIEREA CITITORILOR - Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toti stiau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigatii Media), Bianca Albu (Buletin de Bucuresti)

PREMII ONORIFICE
Redactia Anului – GEN, stiri
Editorul Anului - Attila Biro (Context)
Best Use of Digital/New Media – Recorder
Carte de non-fictiune – Mihnea Maruta, „Identitatea virtuala. Cum si de ce ne transforma retelele de socializare”
Feature Writing / Articole longform –„Complicata istorie a utopiei întemeiate de un artist roman în Israel” – Andrei Popoviciu (Scena9)

 PREMII ONORIFICE EXTRA, CONTEXTUALE
Premiul onorific pentru întreaga activitate: VICE Romania
Premiul onorific pentru corespondente de razboi – Radu Hossu, Jurnal de Front
Premiul onorific „Hold the Line” – pentru jurnalistii concediati abuziv, din fostele echipe Libertatea & GSP

BURSE

Bursa BIRN - Balkan Investigative Reporting Network - Andra Muresan
Bursa Superscrieri Ion Ratiu pentru jurnalism de investigatie - Bianca Albu

AUDIO/PODCAST
LOC 1 Podcastul Palianytsia – Iulia Mihaela Verbancu (War Street Journal)
LOC 2 Pe urmele abandonului – Oana Dragulinescu, Ana Maria Ciobanu, Ion Turcanu, Iulia Tur-canu, Mihnea Ciulei (Muzeul abandonului)
LOC 3 Viata irosita în cazinouri – Viorica Stefan (Radio Europa FM – Lumea Europa FM)

OPINIE

LOC 1  Ministrul sanatatii nu se poate mira laolalta cu publicul cand, pe trotuarul din fata unui spital, o femeie naste un copil – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)   
LOC 2 Drogurile din scolile si liceele Capitalei: problema „care nu exista” si populismul ciclic al politicienilor – Adina Capîlnean (Buletin de Bucuresti)
LOC 3 Politicianul roman fata cu social media – Victor Morozov (Films in Frame)

DEBUT JURNALISTIC
LOC 1  Andra Muresan, Femei care au omorat pentru viata lor (HotNews)
LOC 2 Matthew Garvey, co-autor: Sanatatea care ne arde – material publicat împreuna cu Diana Livesay, Iulia Stanoiu, Mihaela Tanase (Context)
LOC 3 Delia Dascalu, Gabriel Mateescu, Cum am cumparat licente la Medicina si Drept de pe site-uri de „copertare si consultanta (Info Sud-Est)

PRESA LOCALA

LOC 1 Latifundiarii din Comorova: Cum dispare singura padure de pe litoral/ Dosarul DNA pe ret-rocedari si vanzari, clasat pe prescriptie – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est, Context)
LOC 2 Afacerea cu jilturi bisericesti de la Catedrala din Voluntari - Florin Rasteiu (Buletin de Bucuresti)
LOC 3 VIP-uri la apa: În Oradea, malul Crisului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate si influente, cu vile în vecinatate – Adriana Totorean (Bihoreanul)

REPORTAJ
LOC 1 Andrei nu se mai întoarce în Transnistria – Polina Cupcea (Oameni si Kilometri)
LOC 2 Femei care au omorat pentru viata lor – Andra Muresan (HotNews)
LOC 3 Lumea unei mame la 16 ani: „Lapte, plansete, pampersi”. Ce (nu) face statul roman pentru copiii cu copii – Oana Moisil (Europa Libera Romania)

TV&VIDEO-JURNALISM
LOC 1  Puterea din umbra – Andreea Pocotila, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)
LOC 2  Adio, arme! Armata Romaniei în fata celui mai mare val de demisii – Andrei Udisteanu (Recorder)
LOC 3 „Toate sunteti ale mele!”. Arhidiaconul si elevele de la Seminar – Alina Paduraru, Isabela Pop (Recorder)

INVESTIGATIE
LOC 1  Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toti stiau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de In-vestigatii Media), Bianca Albu (Buletin de Bucuresti)
LOC 2 Pe aici nu se trece fara spaga – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
LOC 3 ex aequo:
Lectiile profesorului Puiu Serban – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor (RISE Project)
Dumnezeul achizitiilor se întoarce – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA
LOC 1 Mandrie si beton – dupa 10 ani – Petrut Calinescu (CdFD – Centrul de Fotografie Docu-mentara)
LOC 2 Fragmente – Andrei Pungovschi (Liberation)
LOC 3 Fratii Tate în fata sediului DIICOT – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)

CIVIC INFLUENCERS
Locul întai a fost obtinut de doua proiecte:
Newsletterul lunar „Foaia de observatie” – Sorana Stanescu
Fara reclame la jocurile de noroc – Silviu Istrate / Faiar si Ana Racheleanu / Declic (Faiar Silviu LIVE / Youtube)           
LOC 2 Harta Abandonului – un efort de recuperare a memoriei institutiilor de ocrotire în care au trait sute de mii de copii din Romania – Anca Nita, Iris Serban, Ana Maria Ciobanu, Mirela Petrica, Ina Alecxa (Muzeul Abandonului)
LOC 3 Pe întelesul rOmului – Florin-Alexandru-Paul Stan (TikTok / Alex Stan)
PREMIUL SPECIAL „Animal Welfare în Romania”: Casuta Pisiceasca. Cum au murit zeci de pisici la cel mai cunoscut adapost din Iasi, sub ochii autoritatilor si pe banii iubitorilor de animale - Teodora Munteanu (PressOne)

Premiile Superscrieri reprezinta o initiativa independenta lansata în 2011 de Fundatia Friends for Friends si peste posibila doar cu sprijinul unor companii care îsi asuma sustinerea unei prese de calitate, precum partenerii de crestere Bitdefender, Kaufland Romania, BRD - Groupe Société Générale, FAN Courier, împreuna cu sustinerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, PPC, Povestela, Humane Society International – Europe, DiFine PR, Media Trade Services, Blitz Production.