Nissan EV printre marile inovatii in domeniul transporturilor din ultimii 90 de ani
3/35851
calendar_month 30 Dec 2023, 17:00


Primul vehicul electric de pe piata de masa din lume si-a asigurat locul printre unele dintre cele mai mari inovatii din lume in domeniul transportului, potrivit unui sondaj realizat de Nissan pentru a marca saptamana aceasta implinirea a 90 de ani.

De cand compania a fost infiintata, la 26 decembrie 1933, Nissan are istoric de vehicule electrice, masini de performanta legendare si crossover-uri revolutionare care demonstreaza propriul sau spirit de inovatie indraznet in ultimele noua decenii.

De la vehiculul electric Tama din 1947, prin LEAF – primul vehicul electric de masa din lume in 2010 – pana la viitoarele concepte de vehicule electrice dezvaluite recent, precum Hyper Punk si Hyper Urban, compania se straduieste sa imbogateasca viata oamenilor cu calatorii palpitante si tehnologie de pionierat care ajuta pentru a crea o lume mai curata, mai sigura si mai incluziva.

Pentru a marca cei 90 de ani de succes auto, Nissan a comandat un sondaj OnePoll pe 2.000 de adulti din Marea Britanie pentru a afla parerile oamenilor cu privire la o lista de alte inovatii semnificative in domeniul transportului din ultimii 90 de ani – odata cu deschiderea Tunelului Manecii, primul zbor al Concorde si inventia GPS-ului. Electrificarea metroului londonez, primul hovercraft modern si prima trecere cu zebra s-au clasat, de asemenea, in top 30.

Privind spre viitor, studiul a aratat ca 69% din cei chestionati, cred ca noile tehnologii vor juca un rol important in reducerea impactului transportului asupra mediului in aceasta tara. 

Sondajul a mai aratat ca 27% sunt in favoarea introducerii inteligentei artificiale in industria auto, in timp ce 29% sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste transportul public. 

In timp ce inteligenta artificiala (AI) devine din ce in ce mai obisnuita in viata de zi cu zi, Nissan a folosit tehnologia pentru a aduce la viata mostenirea sa de 90 de ani, imaginand scene de transport care compara Tama, prima sa masina electrica din 1947, cu modernul Ariya EV.

Andrew Humberstone, managing director Nissan GB, a declarat: „In ultimii 90 de ani, am indraznit intotdeauna sa facem lucrurile diferit la Nissan si am oferit cateva inovatii cu adevarat inovatoare pe parcurs.

„Suntem atat de mandri de acest spirit de pionier si de oamenii care alcatuiesc incredibila noastra echipa globala la Nissan – astept cu nerabdare sa impartasesc mai mult design auto, tehnologie si entuziasm cu clientii nostri in viitor.”

Nissan LEAF s-a clasat pe locul 19 pe lista, in timp ce vehiculele electrice au fost votate in mod special drept inovatia care promite cea mai mare promisiune pentru viitorul sustenabilitatii Marii Britanii. O treime dintre cei chestionati considera, de asemenea, ca industria auto a suferit cele mai interesante schimbari in ultimele noua decenii - in comparatie cu aviatia, transportul feroviar si ciclismul. 

Calatoriile rutiere mai durabile (38 la suta), progresul stiintific (16 la suta) si oportunitatile de angajare (11 la suta) au fost, de asemenea, vazute ca fiind cele mai mari oportunitati din industria EV. 

Saptezeci la suta dintre cei chestionati cred ca inovatiile in domeniul transportului au avut un impact pozitiv asupra propriei vieti, iar 54% sustin ca le-au facut calatoriile mai usoare. 

Aproape trei sferturi (71 la suta) sunt de acord ca le-a imbunatatit capacitatea de a calatori si de a face naveta in sus si in jos prin tara, iar pastrarea legaturii cu familia si prietenii a devenit mai usor pentru 30 la suta.  In plus, 41% dintre cei chestionati au reusit sa economiseasca timp in calatoriile lor, iar 43% sunt capabili sa calatoreasca in locatii pe distante mai lungi datorita diferitelor inovatii. 

INOVATII IN TRANSPORT DIN ULTIMII 90 DE ANI

1976 - Concorde realizeaza primul zbor supersonic care transporta pasageri
1957 - Primul zbor al unui avion comercial cu reactie
1994 - Deschiderea tunelului canalului
1958 - Primul avion comercial cu reactie
1981 - Zborul inaugural al navetei spatiale
1960 - Lansarea primului navigator prin satelit 
1951 - Crearea servodirectiei
1988 - Primul airbag 
1934 - Introducerea testului de conducere
1955 - Crearea Hovercraftului 
1959 - Prima centura de siguranta in trei puncte 
2022 - Are loc primul zbor electric cu emisii zero
1939 - Primul elicopter practic construit 
1949 - Prima trecere cu zebra 
1971 - Vehiculul Lunar Roving este folosit pe Luna
1964 - Lansarea Trenului Bullet
1939 - Crearea transmisiei automate
1967 - Functionare automata a trenurilor: metroul londonez
2010 - Lansarea primei masini electrice din lume produsa in serie 
1984 - Masini fara sofer
1953 - Primul aer conditionat intr-o masina
2022 - Prima linie de cale ferata condusa de trenuri alimentate cu hidrogen
1971 - Tehnologia ABS a fost folosita pentru prima data pe o masina
1940 - Primul autobuz electric este livrat
2003 - Prima parcare automata 
2016 - Primul zbor alimentat cu hidrogen 
1984 - Prima masina cu un CD player
2001 - Primul kit Bluetooth hands-free 
2018 - Primele tramvaie fara sofer testate
1958 - Crearea controlului de croaziera 

sursa: uk.nissannews.com