Kia lanseaza la CES 2024 divizia "Platform beyond vehicle", care ii va permite sa ofere produse "Dincolo de mobilitate"
3/35891
calendar_month 11 Ian 2024, 16:20- Platform Beyond Vehicle (PBV) vine cu o strategie „Dincolo de mobilitate”, cu o adaptabilitate avansata  a produselor si cu deviza „Pregatit sa raspunda la fiecare intrebare”

- Automobilele si solutiile personalizate vor spori versatilitatea si vor deschide posibilitati nelimitate, satisfacand atat nevoile companiilor, cat si  ale persoanelor fizice

- Cinci concepte Kia PBV dezvaluite la CES 2024 – trei derivate Concept PV5, Concept PV7 si Concept PV1

- Kia Concept PV5 va intra in productia de serie in 2025

- Platforma PBV ofera utilizatorilor o abordare noua, pentru a redefini modul in care spatiul si mobilitatea se pot adapta nevoilor lor, oferind o flexibilitate exceptionala prin modularitate radicala

- Traseul PBV in trei faze va transforma peisajul mobilitatii, cu mai multe modele, software avansat si servicii personalizate care urmeaza sa fie lansate

- Conceptele EV3, EV4 si modelele de productie EV6 GT si EV9 evidentiaza conceptul „Viata EV pentru toti”

Kia si-a dezvaluit viitoarea strategie Platform Beyond Vehicle (PBV) la expozitia Consumer Electronics Show (CES) 2024 din Las Vegas. Activitatea PBV Kia se va baza initial pe introducerea unui automobil modular complet nou, prezentat in avanpremiera prin modelul Kia Concept PV5.

Aceasta viziune pentru viitor a fost prezentata alaturi de un plan in mai multe faze care va vedea automobilele PBV revolutionand industria mobilitatii, ajutand in acelasi timp la dezvoltarea ambitiilor Hyundai Motor Group in domeniile robotica, mobilitate aeriana avansata (AAM - Advanced Air Mobility) si conducere autonoma.

Automobilele Kia PBV reprezinta o solutie de mobilitate completa care combina automobilele electrice dezvoltate pentru anumite scopuri (fit-for-purpose EVs) cu solutii software avansate bazate pe strategia „software-to-everything” sau SDx conceputa de Hyundai Motor Group. Ca platforma PBV (Platform Beyod Vehicle), automobilele PBV vor deschide usa catre noi activitati si stiluri de viata prin redefinirea conceptului de spatiu datorita interioarelor avansate, personalizate, care ofera libertate si flexibilitate totala.

„Activitatea PBV Kia reprezinta viziunea noastra de a depasi conceptul traditional de automobil prin indeplinirea nevoilor nesatisfacute ale diversilor clienti si comunitati, prin automobile si servicii optimizate care se adreseaza unor circumstante specifice ale pietei si ale activitatii”, a declarat Ho Sung Song, Presedinte si CEO Kia.

„Automobilele PBV dezvoltate de Kia vor fi un factor favorizant al inovatiei in afaceri datorita sistemului nostru de management centrat pe client, experientei in productia de masa a automobilelor electrice si a dezvoltarii rapide a strategiei SDx a Hyundai Motor Group si activitatilor viitoare conexe. Suntem incantati sa aratam ca suntem pe deplin pregatiti sa devenim primul ”motor” al pietei globale a automobilelor PBV”, a adaugat el.

O viziune pentru mobilitatea viitoare

Lansarea activitatilor comerciale PBV Kia va face ca marca sa se angajeze sa ofere o gama variata de tipuri de automobile personalizate pentru a satisface cerintele individuale ale clientilor. Hotarata sa depaseasca toate ofertele existente din gama de produse restrictive si unidimensionale din industria auto, Kia considera ca noua sa abordare a PBV-urilor poate ajuta la rezolvarea provocarilor de mobilitate intalnite de indivizi si organizatii cu optiuni limitate de transport.Oferta PBV Kia este intruchiparea unei abordari veritabile centrate pe client si va fi construita in jurul unui sistem dedicat de activitati, care integreaza automobile, software si tehnologii viitoare pentru a oferi valoare adaugata.

Traseul PBV ce urmeaza a fi parcurs de marca, impartit in trei faze distincte, ilustreaza modul in care PBV-urile Kia vor fi esentiale in realizarea viziunii SDx a Grupului ca dispozitive care ofera solutii personalizate in functie de modelele de utilizare ale clientilor.

Prima etapa urmareste introducerea modelului Kia PV5, un automobil electric versatil, optimizat pentru domenii majore, cum ar fi transportul, livrarea si utilitatile, care ofera capacitate de conversie pentru diverse nevoi ale clientilor. Conectivitatea de date imbunatatita intre automobile si datele externe, cum ar fi informatii despre ruta sau livrare, va permite operarea convenabila a mai multor automobile ca flota definita de software. Aceasta aparitie a flotelor personalizate pentru activitati si a solutiilor specifice PBV inseamna mai putin timp de inoperabilitate si o eficienta sporita a costurilor.

Faza a doua va vedea finalizarea gamei de modele dedicate PBV, iar PBV-urile vor evolua in platforme de mobilitate bazate pe inteligenta artificiala care utilizeaza date pentru a interactiona cu utilizatorii si pentru a se asigura ca automobilele sunt mereu actualizate. O solutie PBV integrata va oferi o experienta personalizata, fara intreruperi pentru dispozitive si software. Intre timp, vor aparea noi forme de activitati legate de robotica si alte tehnologii viitoare.

In faza a treia, PBV-urile Kia vor evolua in solutii de mobilitate personalizabile, prin integrarea cu viitorul ecosistem de mobilitate. Aici PBV-urile Kia vor deveni in cele din urma platforme de viata care transforma orice inspiratie in realitate. Automobilele conectate cu conducere autonoma vor fi gestionate ca parte a unui singur sistem de operare smart city. Odata cu aparitia unei lumi hiperconectate in care oamenii, PBV-urile si infrastructura sociala sunt conectate perfect, vom deschide usa catre stiluri de viata complet noi prin crearea unui ecosistem PBV robust, bazat pe tehnologiile viitoare ale Hyundai Motor Group pentru conducere autonoma, mobilitate aeriana avansata, robotica si reteaua energetica.

Conceput pentru a face mai usoara viata utilizatorilor

Folosind tehnologia „Easy Swap” pentru a raspunde in mod flexibil cerintelor diverse ale clientilor, un singur sasiu de automobil poate fi folosit pentru a indeplini nevoile multiple de mobilitate. In spatele unei cabine fixe, sau „zona pentru sofer”, o varietate de structuri superioare interschimbabile sau „module de viata” pot fi conectate la automobilul de baza printr-o tehnologie hibrida de cuplare electromagnetica si mecanica, transformand PBV intr-un taxi in timpul zilei, o duba de livrare noaptea si un automobil de agrement personal in weekend.

Modularizarea este posibila in continuare datorita ansamblului structurii caroseriei fara suduri „Dynamic Hybrid”, care permite ca lungimea elementelor mobile sa fie ajustata in mod flexibil in functie de scopul utilizarii automobilului. Compuse din otel cilindric de inalta rezistenta si polimeri proiectati, piesele tipice sunt reduse cu 55%, fara pierderi de rigiditate. Livrata sub forma de kit standardizat, practic, tehnologia Dynamic Hybrid va permite transformarea rapida si simpla pe teren a unui automobil Kia PV5.

Designul PBV-urilor Kia este inspirat de instrumente robuste, simple si inteligente si depaseste cu mult estetica simpla. Misiunea principala a marcii Kia este de a se asigura ca PBV-urile sale sunt simple si intuitive in operare si manevrabilitate, indiferent unde, cand sau cum sunt utilizate.

Indiferent daca scopul automobilului este de a transporta oameni, marfuri sau de a satisface nevoile logistice sau de mobilitate personala, fiecare PBV impartaseste o calitate consecventa a designului care reflecta natura sa solida, robusta si proiecteaza o atitudine de incredere si de inalta capacitate. Nu exista elemente decorative inutile, fiecare caracteristica fiind conceputa pentru a servi o functie utila care usureaza viata utilizatorilor de vehicule, asa cum demonstreaza clar conceptele dezvaluite la CES.

O combinatie dintre un limbaj de design simplu si robust si o grafica expresiva, unifica perfect modelele PV5, in ciuda naturii lor diverse. Pentru fiecare automobil, usile mari dezvaluie o deschidere fara stalpi, exceptional de confortabila, care asigura intrarea si iesirea fara efort. In interior, ampatamentul extins si platforma electrica asigura spatii deschise largi si plate pentru a oferi posibilitati aproape nelimitate de depozitare si utilizare. De asemenea, experienta soferului este imbunatatita, deoarece habitaclul ofera o suprafata asemanatoare unui birou, iar volanul poate fi pliat pentru a servi drept lampa de birou, creand un mediu de lucru.

Sustenabilitatea se afla in centrul strategiei designului PBV-urilor Kia. Utilizarea pe scara larga a materialelor, cum ar fi plasticul bio, materialul plastic re-utilizat (PCM), vopseaua bio, tesatura PET reciclata, pasla si spuma bio-PU nu numai ca limiteaza impactul asupra mediului in prezent si viitor, dar ofera si un aspect vizual si tactil unic, atractiv care duce la crearea de noi valori estetice.

Inspiratia devine realitate

Asigurand consecventa designului pentru toate automobilele, Kia va crea un ecosistem care favorizeaza interactiunea intre PBV-uri. Cu o modularitate extinsa - inclusiv capacitatea de a partaja functii pentru toate automobilele - PBV-urile vor spori versatilitatea, deschizand posibilitati nelimitate pentru a raspunde atat nevoilor afacerilor, cat si ale persoanelor fizice.

In conformitate cu prima faza, vor fi disponibile diferite versiuni ale modelului PV5, inclusiv versiunile Basic, Van, High Roof si Chassis Cab. Pe viitor, Kia intentioneaza sa introduca si un model Robotaxi dezvoltat impreuna cu Motional (o asociere intre HMG si Aptiv), care isi propune sa ofere pasagerilor o experienta autonoma revolutionara.

In timpul etapei a doua, simbioza ecosistemului PBV va fi completata de alte doua modele, „PV7” si „PV1”, utilizand sisteme de tip „cabinet and frame” pentru a imbunatati interactiunea si conectivitatea dintre automobile pe baza conceptului modular.

1) PV7 — Cel mai mare produs din gama, definit de mai mult spatiu interior, autonomie mai mare si functionalitati imbunatatite.

2) PV1 — Cel mai mic produs din gama, PV1 este optimizat pentru transport logistic agil pe distante scurte, folosind module de condus pentru a minimiza raza de bracaj pentru spatii inguste.

3) Modularitatea PBV — Un sistem de sine integrat pe plafonul, podeaua si panourile laterale ale automobilului, precum si pe exterior, permite personalizarea fara efort a vehiculului pentru a satisface nevoile individuale ale clientilor. Acest sistem permite transferul fara probleme de marfuri si articole intre vehicule, folosind dulapuri si cadre. „Sinele” din cadrul acestui ecosistem simplifica miscarea articolelor intre vehicule, in timp ce designul modular al „placilor” si accesoriile functionale, cum ar fi difuzoarele si rafturile, ofera o flexibilitate nelimitata pentru o gama larga de scenarii.

„PBV-urile Kia vor initia o noua era a solutiilor pentru activitati si stiluri de viata de zi cu zi. Speram sa facem viata clientilor nostri mai usoara si mai buna, indiferent daca sunt stationari sau in miscare, oferind flexibilitate si personalizare exceptionale prin modularizare radicala”, a declarat Karim Habib, vicepresedinte executiv si seful Centrului de Design Global Kia.

„Nelegate de un anumit loc fix si nelimitate de restrictiile traditionale privind spatiul, PBV-urile Kia ofera utilizatorilor „o panza goala” pentru a-si reimagina stilurile de viata si de lucru”, a adaugat el.

„Gata sa raspunda la orice intrebare”

Pentru a profita din plin de oportunitatile oferite de automobilele PBV, Kia va lansa un sistem dedicat de activitati, care incapsuleaza fiecare aspect al procesului, de la gama de produse pana la integrarea solutiilor software si parteneriate globale.

Gama de produse prezentata mai sus va fi marita prin introducerea unui proces de dezvoltare bazat pe participarea clientilor, utilizand contributiile si feedback-ul acestora pentru a crea solutii mai personalizate, specifice scopului.

Kia face pasi semnificativi pentru a satisface cerintele diverse ale clientilor prin construirea unei fabrici EVO dedicate automobilelor PBV in Autoland Hwaseong, Coreea de Sud. Aceasta fabrica va implementa o abordare de productie hibrida, combinand metodele de transport tip ”conveyor” cu cele bazate pe celule. Prin colaborarea cu partenerii la nivel mondial, Kia va putea oferi modele de conversie pentru diverse linii de PBV, satisfacand diferite preferinte ale clientilor. Este planificat ca fabrica sa devina operationala in 2025 si va avea o capacitate anuala de 150.000 de unitati.

Solutiile marcii pentru sistemul Infotainment In-Vehicle (IVI), sisteme de management ale flotei (FMS) si cele de incarcare a bateriilor vor folosi datele bazate pe software-ul automobilului si tehnologiile AI, permitand in continuare solutii centrate pe client, sugestii de intretinere predictiva pentru a minimiza timpul de nefunctionare si programe de incarcare personalizate la mediul de operare al activitatii clientului.

Solutia PBV IVI dezvoltata de Kia isi propune sa imbunatateasca viata de zi cu zi prin recunoasterea preferintelor utilizatorilor in timp real si furnizarea de date contextuale relevante. Aceasta ofera acces la Kia PBV App Market si la aplicatii terte, asigurandu-se ca clientii au cele mai recente informatii si continut de divertisment in timpul deplasarii. Prin conectarea cu aplicatii specifice unei companii, limitate anterior la dispozitive mobile, imbunatateste confortul serviciilor si fiabilitatea informatiilor, oferind o experienta holistica a utilizatorului in diferiti factori hardware.

Solutia de gestionare a flotei pentru automobilele PBV Kia permite clientilor sa supravegheze eficient mai multe automobile. Aceasta ofera informatii despre vanzari, stocuri si livrari, beneficiind de activitatile de mobilitate si logistica. Caracteristicile includ monitorizarea inventarului, controlul temperaturii si planificarea inteligenta a rutei pentru cresterea eficientei. Solutia eficientizeaza gestionarea flotei cu date in timp real si integrare AI pentru mentenanta predictiva si eficienta operationala optima.

Solutia de incarcare EV dezvoltata de Kia optimizeaza programele de incarcare a bateriei pentru o eficienta maxima. Aceasta ia in considerare nivelul de incarcare a bateriei, rutele, orarul de lucru si pauzele. In plus, Kia isi propune sa ofere o solutie completa de energie prin utilizarea infrastructurii avansate de incarcare, permitand bateriilor cu energie de inalta densitate sa alimenteze dispozitivele mobile si echipamentele de urgenta. Acest lucru este posibil prin inovatii precum tehnologia „Vehicle-to-Everything” (V2X).

Aceasta integrare a sistemelor IVI, FMS si de incarcare va fi furnizata prin intermediul software-ului unificat, permitand solutii integrate adaptabile la diferite medii de afaceri. Kia a stabilit parteneriate cu companii precum Uber, Coupang, CJ Logistics, Kakao Mobility si Dubai Taxi Corporation pentru a-si imbunatati si mai mult sistemul de activitati dedicate PBV.

„Activitatea Kia PBV este punctul culminant al abordarii noastre centrate pe client. Cu scopul de a dezvolta PBV-uri si solutii adaptate mediilor lor de afaceri, suntem increzatori ca aceste parteneriate puternice vor fi o forta motrice pe drumul spre a deveni un furnizor de solutii de mobilitate sustenabila”, a declarat Pierre-Martin Bos, Vice President si BDM Director al Kia PBV Business Division.

Viitoarele parteneriate de afaceri si afilieri vor servi la consolidarea integrarii roboticii, AAM si a conducerii autonome pentru a finaliza in cele din urma o solutie de mobilitate PBV in mediile oraselor inteligente.

1) Robotica — Kia foloseste robotica, inclusiv robotii Stretch si Spot de la Boston Dynamics, pentru a imbunatati automatizarea logisticii si controlul calitatii non-stop la fabricile lor inteligente. Aceste eforturi au ca scop descoperirea de noi oportunitati de afaceri prin colaborari si stimularea inovatiei.

2) AAM — Kia colaboreaza cu Supernal, afiliata Hyundai Motor Group, pentru a accelera dezvoltarea oraselor inteligente prin introducerea de servicii multimodale si afaceri de tip hub-uri de mobilitate bazate pe mobilitatea aeriana avansata.

3) Conducere autonoma — impreuna cu Motional, Grupul se va extinde dincolo de tehnologia personala de conducere autonoma, catre faza de afacere. Acest lucru este deja in desfasurare, cu planuri pentru dezvoltarea unui Robotaxi PV5 bazat pe software. Aceasta colaborare isi propune sa combine punctele forte competitive ale Kia cu tehnologia avansata de conducere autonoma de nivel 4 de la Motional pentru a extinde oportunitatile de afaceri globale.

Ca atare, capabilitatile software ale Hyundai Motor Group transcend lumea automoiblelor si se extind la diferite domenii ale mobilitatii, cum ar fi robotica, aeronavele si conducerea autonoma, avand ca scop sa permita operarea, controlul si managementul, promovand o era de hiper-conectivitate intre oameni si lucruri.

Mergand „dincolo de mobilitate”, in mod sustenabil

Permitand niveluri fara precedent de flexibilitate, modelele PBV Kia vor redefini modul in care clientii isi pot trai viata. Designul care depaseste limitele va crea noi interioare de automobile pentru un viitor mai bun si se va extinde atat in spatii mobile, cat si in spatii stationare, imbunatatind viata de zi cu zi, munca si petrecerea timpului liber.

De la relansarea marcii in 2021, Kia a pornit intr-o calatorie de adaptare eficienta la piata  auto aflata intr-o schimbare rapida prin strategia Plan S. Avand in vedere ca modelele premiate, inclusiv EV6 si EV9, au contribuit la stabilirea cu succes a companiei ca lider in proiectarea si fabricarea de automobile electrice, Kia isi propune sa-si consolideze pozitia ca furnizor de solutii de mobilitate sustenabila de top pana in 2030 prin lansarea ulterioara de modele precum EV3 si EV4. In cautarea realizarii viziunii sale si a satisfacerii diverselor nevoi ale clientilor, relansarea marcii Kia a condus in plus la o tranzitie catre un sistem de management sustenabil centrat pe client.

Pe parcursul acestei transformari, Kia a atins o serie de obiective semnificative de sustenabilitate pe traseul sau de a deveni un furnizor de solutii de mobilitate sustenabila, inclusiv implementarea a 10 elemente de sustenabilitate obligatorii care sa fie aplicate tuturor noilor linii de modele Kia pentru a atinge sustenabilitatea la scara.

Strategia PBV dezvoltata de Kia faciliteaza si mai mult obiectivele marcii privind clima, permitand PBV-urilor sa distribuie hidrogen si electricitate generate in mod responsabil direct catre infrastructura. Acest lucru nu numai ca reduce impactul asupra mediului asociat cu centralele electrice traditionale si combustibilii fosili, dar asigura si o furnizare de energie electrica rentabila si fiabila in intreg orasul.

Aratand calea

Prezenta Kia la CES 2024 marcheaza revenirea la expozitia Consumer Electronics Show, lider in industrie, dupa o absenta de cinci ani.

Brandul va prezenta doua expozitii in cadrul evenimentului. Situata in LVCC West Hall, expozitia PBV a marcii Kia se bazeaza pe tema „Place of Inspiration”. Expozitia prezinta diversele moduri in care PBV-urile pot inspira si modela vietile persoanelor printr-o gama larga de afisari de stiliuri de viata si experiente si prezinta cinci concepte de automobile PBV, inclusiv trei variante ale Concept PV5, precum si Concept PV7 si Concept PV1.

Cele patru zone de expunere iau forma unor reprezentari vizuale ale unui parc, oras, casa si fabrica scaldate in patru culori distincte vizual. Impreuna, afisajele evidentiaza multiplele aplicatii si beneficii ale tehnologiei PBV Kia, in plus fata de prezentarea valorilor marcii Kia si a filozofiei de design „Opposites United”.

Cea de-a doua expozitie Kia este situata in CES Central Plaza, sub tema „All-set EV Life for Everyone.” Dispunand de o casa futurista conectata, afisajul prezinta Kia Concept EV3, Concept EV4 si modelele de productie EV6 si EV9, pe langa o simulare captivanta a tehnologiei de condus a modelului EV9, o expozitie de 10 articole sustenabile obligatorii si demonstratii ale sistemelor de furnizare a energiei Vehicle-to-Home (V2H) si Vehicle-to-Load (V2L)  in scenarii reale din viata de zi cu zi.

sursa: kia.ro