Innovation @Summit - Noul BMW Seria 5 si automobilele Driverless @Development au fost testate in inima Alpilor austrieci
3/35546
calendar_month 22 Nov 2023, 15:00


Pentru a incheia anul, BMW a organizat o experienta la Sölden, la Innovation @Summit, pe ghetarul austriac. Punctul de atractie absolut: pe langa BMW Seria 5 lansat in octombrie, au fost prezentate demonstratii inovative Driverless @Development, inteligenta artificiala si condus automatizat avansat. In timpul testelor intensive in conditii de iarna, sedanul business inteligent si automobilele Driverless @Development si-au demonstrat calitatile dinamice de condus 

BMW Seria 5 impresioneaza prin manevrabilitatea unica pe gheata si zapada

La noul BMW Seria 5, DSC (controlul dinamic al stabilitatii), sistemul de control al patinarii rotilor (ARB) si controlul transmisiei sunt interconectate astfel incat sa se poata coordona si sa se completeze in mod flexibil in orice situatie de condus. Aplicarea integrata a tuturor sistemelor de propulsie si sasiu este conditia necesara pentru caracteristicile excelente de manevrabilitate ale BMW Seria 5 la testele de iarna. Cu cat conditiile sunt mai solicitante, cu atat varianta electrica a noului BMW Seria 5 Sedan impresioneaza prin viteza si precizia sistemelor sale de control. Ofera o armonie a tractiunii optime la demaraj si o stabilitate superioara in viraje sau la franare, ceea ce este unic in mediul competitiv. Cu cea mai recenta tehnologie a celulelor de baterii si un management al caldurii controlat inteligent, tehnologia BMW eDrive de a cincea generatie, care a fost dezvoltata suplimentar pentru noul BMW i5, permite o autonomie mare si timpi scurti de incarcare, chiar si la temperaturi extreme sub zero. 

Inovatie in testarea automobilelor: Driverless @Development, la BMW Group, creste eficienta si calitatea in dezvoltarea automobilelor si a tehnologiilor. Testele au loc acum pe cel mai inalt ghetar din Austria, alaturi de presa internationala

Din 2002, BMW Group lucreaza la operarea automata a automobilelor de teste din locatiile de testare. Noul program inovator Driverless @Development creste semnificativ eficienta si calitatea in dezvoltarea de noi automobile si tehnologii. In plus, automatizarea situatiilor de condus monotone si recurente usureaza activitatea angajatilor, inclusiv atunci cand sunt testate sistemele de asistare a condusului si functiile automate ale automobilului. Viteza crescuta de dezvoltare si imbunatatirea calitatii sunt obtinute printr-o reproductibilitate mai buna si reducerea frecventei erorilor, de exemplu la compararea componentelor. Un alt avantaj al Driverless @Development este reducerea riscului de accidente si imbunatatirea sanatatii angajatilor BMW prin reducerea stresului fizic si psihologic.

Tehnologie la nivelul urmator: condus automatizat avansat la Nivel 2 si Nivel 3

Ia mainile de pe volan si indeparteaza-ti temporar atentia de la trafic - acesta este condusul automatizat avansat la Nivel 3. BMW Personal Pilot L3 este numele noii functii care usureaza sarcina de condus a clientilor in situatii de trafic clar definite si in acest scop regleaza viteza, distanta si orientarea pe banda. Odata cu introducerea functionalitatii de Nivel 3 la BMW Seria 7, BMW Group este primul producator de automobile care ofera atat o functie de Nivel 2, cat si una de Nivel 3 in portofoliul sau de produse, care permite ca mainile sa fie indepartate de pe volan si pozitionate confortabil. Pentru condusul automatizat avansat la Nivel 3, BMW Personal Pilot L3 este conditia prealabila pentru concentrarea asupra activitatilor secundare departe de trafic. Harta HD live cu trasee exacte este comparata constant cu informatii GPS de inalta calitate si, in combinatie cu senzori 360°, asigura o pozitionare precisa si monitorizarea mediului. Harta HD live este mereu actualizata on-line. Pe langa camere, automobilele echipate cu BMW Personal Pilot L3 au si cea mai recenta generatie de senzori cu ultrasunete si radar, precum siun senzor lidar 3D extrem de sensibil pentru monitorizarea mediului si a conditiilor de trafic.Datorita acestui pachet tehnologic, BMW Personal Pilot L3 functioneaza foarte fiabil chiar si in intuneric. Aceste calitati sunt unice in acest moment pe piata. Condusul automatizat la nivel SAE 3 mareste atat confortul, cat si siguranta pe drumurile publice.

O functie de condus semiautomatizat de nivel SAE 2, deosebit de inovatoare, este deja posibila cu asistentul BMW de autostrada la toate modelele noului BMW Seria 5. De asemenea, exista un asistent unic, pentru schimbarea activa a benzii, cu confirmare prin priviri. Aceasta functie a noului BMW Seria 5 este conceputa in primul rand pentru condusul pe distante lungi, unde va permite sa luati o postura deosebit de relaxata la volan. Suplimentar, functia de control al directiei si al benzii ofera controlul vitezei si al distantei, precum si controlul directiei la viteze de pana la 130 km/h in regim de condus fara a fi necesar sa se puna mainile pe volan – fubnctie disponibila pe drumur speciale si numai pe anumite piete (USA, China si Germania).

Cresterea performantei prin suport AI

BMW Group foloseste de mai multi ani algoritmi de inteligenta artificiala, de exemplu in productie pentru controlul calitatii, in sistemele de asistare a condusului cu viziune computerizata sau indirect la analizarea documentelor sau in traducerea automata. Utilizare modelelor mari de limbaj LLM a deschis numeroase domenii noi de aplicare si este folosita, de exemplu, pentru brainstorming in design, pentru generarea de texte, coduri si imagini in dezvoltarea automobilelor, IT, marketing si vanzari. Accentul se pune intotdeauna pe interactiunea dintre om si masina: la BMW Group, oamenii sunt in centrul a tot ceea ce face compania.