hit.ro  »  Altceva  »  Auto  »  Frauda de 15.000.000 euro identificata de inspectorii DGAF in domeniul comertului cu autoturisme second hand

Frauda de 15.000.000 euro identificata de inspectorii DGAF in domeniul comertului cu autoturisme second hand

calendar_month 04 Dec 2023, 21:55


Inspectorii din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au identificat o grupare infractionala care a tranzactionat mijloace de transport din spatiul intracomunitar, in cuantum total de peste 80.000.000 euro, fara plata taxelor datorate bugetului de stat cu titlu de TVA, producand astfel un prejudiciu de peste 15.000.000 euro.

Schema de fraudare implica un grup de societati coordonate de catre aceleasi persoane, care activeaza in domeniul comertului cu autoturisme second hand achizitionate din spatiul intracomunitar (inclusiv autoturisme de lux), grupare constituita cu scopul vadit de a se sustrage de la inregistrarea, declararea si achitarea obligatiilor fiscale aferente activitatii
desfasurate, avand ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Mecanismul de frauda utilizat de gruparea infractionala incalca regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune ca si regula taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate intre persoane impozabile in statul membru al U.E. de destinatie. Astfel, operatorul economic din tara de origine factureaza fara TVA intrucat efectueaza o livrare intracomunitara, iar operatorul economic din tara de destinatie va aplica regimul taxarii inverse pentru aceasta operatiune, intrucat efectueaza o achizitie intracomunitara.

Pe langa prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infractional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurentiale ale pietei, prin scaderea preturilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzactii si al crearii unui avantaj din punct de vedere al pretului de comercializare.

Avand in vedere ca faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor prevazute in Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, vor fi sesizate organele de urmarire penala.

sursa: anaf.ro

sursa foto: pixabay.com

 

Sondaj

Ce jocuri vor avea cel mai mare succes anul acesta?