Date exclusive la Gala Autovit.ro: Masinile preferate ale romanilor si perspectivele pentru 2024
3/35472
calendar_month 07 Nov 2023, 15:35


Anul acesta se cauta masinile mai scumpe, SUV-urile domina ofertele, iar Dacia Spring a intrat in Top 5 modele Eco

    • Cautarile utilizatorilor Autovit.ro au crescut cu 6% fata de anul trecut, pentru masinile cu preturi intre 10.000-25.000 de euro.
    • Oferta de masini pentru aceeasi categorie a crescut cu peste 12% fata de aceeasi perioada din 2022.
    • Oferta de SUV-uri este cu peste 4% mai mare decat anul trecut.
    • Oferta de masini noi din portofoliul dealerilor a crescut cu 50% fata de anul trecut, reprezentand 10 % din toata oferta dealerilor prezenti pe Autovit.ro.
    • Dacia Spring intra direct in Top 5 modele eco in oferta dealerilor de pe Autovit.ro. Anul trecut, marca romaneasca nu a fost nici printre 10 masini electrice comercializate de dealeri auto.
   
Autovit.ro, una dintre cele mai mari platforme auto online din Romania, cu o traditie de 23 de ani pe piata, a organizat anul acesta a sasea editie a Galei Autovit.ro, cel mai important eveniment de business dedicat liderilor din domeniul auto. Cu aceasta ocazie, Autovit.ro a adus in atentie tendintele din preferintele romanilor in materie de masini, bazate pe date exclusive din platforma, precum si perspectivele pietei auto pentru 2024. Analiza a identificat schimbarile notabile care au avut loc in industria auto romaneasca, prezentand cifrele si concluziile intr-un context detaliat. 

Gala Autovit.ro reuneste an de an aproximativ 100-150 de invitati, incluzand dealeri de masini, parteneri de afaceri, jurnalisti si lideri de opinie din industrie. Editia din acest an a adus in centrul atentiei 12 parteneri remarcabili, recompensati de Autovit.ro pentru contributia lor semnificativa la evolutia pietei si pentru eforturile lor sustinute pe parcursul intregului an, consolidand, astfel statutul de lideri de incredere in lumea auto:

    1. Best Accelerator – Autor Rulate Leasing
    2. Best Seller Cars – Tiriac Auto
    3. Early Adopter – Auto Schunn
    4. Most Loyal Dealer – Brady Trade
    5. Eco Dealer – Inchcape Bravo Auto
    6. Most Visible Dealer Cars – Leasing Automobile
    7. New Business Growth – Spotawheel
    8. Digital Dealer – G&C Autodealer
    9. Stock Master Parts – SDG LC Auto
    10. Most Visible Parts – Maria Lux Dezmembrari
    11. Pay & Ship – Royal Trade Moldova
    12. Strategic Partner – Unicredit Consumer Financing

"Cu fiecare editie, Gala Autovit.ro a continuat sa castige in importanta si relevanta in ochii partenerilor nostri, consolidandu-si statutul de eveniment de referinta pe piata auto din Romania. Gala Autovit.ro este locul unde urmarim cu atentie transformarile pietei auto si recunoastem performantele notabile ale partenerilor nostri. Ne angajam sa dezvoltam si sa extindem evenimentul in fiecare an, aducand sub aceeasi umbrela un numar tot mai mare de dealeri auto, colaboratori, jurnalisti si experti" a declarat Andrei Dumuta, General Manager, Autovit.ro.

Evolutia preturilor in segmentul auto din Romania

In primele 9 luni ale anului acesta, au fost peste 100.000 de masini declarate vandute pe autovit.ro, cu o valoare medie de 20.000 de euro. Pretul mediu al masinilor postate pe platforma Autovit.ro a inregistrat o crestere semnificativa in ultimul an, conform analizei realizate de platforma auto online, cu ocazia organizarii Galei Autovit.ro. In 2023, pretul mediu al masinilor postate pe Autovit.ro a crescut cu 6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere reflecta o tendinta de apreciere a preturilor pe piata auto. In special, pentru masinile noi prezente pe platforma, pretul a inregistrat o crestere medie de peste 6%, evidentiind interesul sporit al utilizatorilor. In acelasi timp, preturile masinilor mai vechi au crescut cu aproximativ 4%, indicand o stabilitate notabila in segmentul vehiculelor rulate. In plus, numarul total de anunturi postate pe platforma a crescut cu 2% in perioada ianuarie-septembrie 2023, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, aratand o dinamica pozitiva in sectorul auto.

La finalul anului 2022, pretul mediu al masinilor listate pe Autovit.ro a inregistrat o crestere semnificativa, de 3% fata de inceputul anului 2022 si o impresionanta crestere de 18% fata de decembrie 2021. Aceasta evolutie arata ca masinile second-hand au intrat pe piata cu preturi mai ridicate la inceputul anului 2022, cu fluctuatii minime pe parcursul intregului an. Comparativ cu sfarsitul lui 2020, pretul mediu al masinilor a cunoscut o crestere de aproape 50%, in 2022.

Preturile medii s-au schimbat in mod diferit pe diverse categorii de automobile

SUV-urile au inregistrat cresteri moderate, cu mici variatii influentate de cererea constanta si oferta ampla. In 2023, SUV-urile au reprezentat aproape 36% din totalul anunturilor, comparativ cu 32% in 2022, indicand o popularitate in crestere pentru acest model de caroserie. 

Pentru masinile diesel, preturile au crescut usor, posibil din cauza regulilor stricte privind emisiile si trecerii la vehicule cu motoare pe benzina sau electrice, care au castigat teren. Volkswagen, Audi si BMW au ramas cele mai cautate marci diesel.

In schimb, preturile masinilor cu motoare pe benzina au avut oscilatii semnificative, in parte din cauza competitiei intense si a cererii ridicate. Volkswagen, BMW si Audi au continuat sa fie pe primele pozitii in topul cautarilor pe autovit.ro.

Masinile Cabrio, Mini si Combi au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi, din cauza naturii lor de nisa, a costurilor de design si disponibilitatea limitata.

Evolutia marcilor si a modelor auto

Din perspectiva marcilor, pe platforma Autovit.ro, Dacia, Skoda si Toyota au inregistrat cresteri notabile in volum si si-au consolidat pozitia in topul celor mai cautate branduri. 

Referitor la modele specifice, Dacia Duster (10% din Top 10 cele mai cautate masini), Skoda Octavia si Dacia Logan au inregistrat cele mai importante cresteri de popularitate pe platforma Autovit.ro. Aceste vehicule au devenit din ce in ce mai cautate si au atras atentia cumparatorilor, consolidandu-si pozitia in topul preferintelor.
 
In top 10 cele mai vizualizate marci de masini rulate pe Autovit.ro, pe primul loc se afla BMW, cu peste 400.000 de vizualizari unice pe www.autovit.ro, urmat de Volkswagen (355.050 vizualizari unice), Audi (340.005), Mercedes-Benz (324.566), Skoda (172.133), Ford (169.101), Renault (159.447), Dacia (141.270), Volvo (126.168), Toyota (125.441).

Cele mai vizualizate modele ale marcilor auto pe Autovit.ro sunt Hyundai Tucson si Suzuki Vitara la categoria masinilor noi, BMW seria 3 si Volkswagen Golf, la categoria masinilor second-hand. 
 
De asemenea, masinile eco sunt din ce in ce mai prezente in ofertele dealerilor de pe Autovit.ro. Printre cele mai cautate marci se afla Toyota (cu 650 de masini eco in oferta dealerilor), cu marcile CH-R, Rav-4, Auris, Corola; Mercedes-Benz, clasa E si GLC (189 de masini); Dacia Spring (97 de masini); BMW Seria 5 (83 de masini) sau Ford Kuga (82 de masini).

Cresterea prezentei masinilor electrice

Datele relevante arata ca ponderea masinilor electrice pe Autovit.ro a crescut cu 67, in 2023, ceea ce reprezinta un indicator clar al interesului tot mai mare al consumatorilor pentru vehiculele electrice. Acest fenomen este, in parte, rezultatul maturizarii pietei de autovehicule electrice, precum si a eforturilor companiilor producatoare de a dezvolta modele mai accesibile si cu o autonomie mai mare.

Printre cele mai prezente marci si modele de masini eco, in ofertele dealerilor de pe Autovit.ro, se afla Toyota (cu 650 de masini eco in oferta dealerilor), cu marcile CH-R, Rav-4, Auris, Corola; Mercedes-Benz, clasa E si GLC (189 de masini); Dacia Spring (97 de masini); BMW Seria 5 (83 de masini) sau Ford Kuga (82 de masini). Dacia Spring intra direct in top 5 masini eco din oferta dealerilor, desi anul trecut nu se afla nici printre primele 10 modele de masini verzi comercializate de dealerii de pe Autovit.ro.

Proprietarii de masini electrice mai vechi aleg sa-si vanda vehiculele pentru a face trecerea la modele mai noi, cu tehnologie si autonomie imbunatatite. Cresterea prezentei masinilor electrice pe Autovit.ro reflecta o constientizare crescuta si a  impactului asupra mediului si a beneficiilor utilizarii vehiculelor electrice.

Cresterea prezentei masinilor noi pe platforma online

In general, ponderea masinilor noi pe Autovit.ro a crescut cu 17% in ultimul an, ceea ce reflecta interesul crescut al consumatorilor pentru aceasta categorie si pentru tehnologie avansata. Marcile Mercedes, Ford, Toyota si BMW au cea mai mare pondere pe platforma Autovit.ro, datorita diversitatii gamei de modele si popularitatii lor.

Daca ne raportam doar la oferta dealerilor, numarul anunturilor de masini noi a crescut cu 50% fata de anul trecut, ceea ce inseamna ca una din 10 oferte din portofoliul dealerilor auto de pe Autovit.ro este pentru o masina noua. Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?