Telefonul mobil, transformat in microscop

de Mina Hutterer | 22 iulie 2009

Cercetatori de la Universitatea din California, Berkley, au demonstrat ca telefoanele mobile dotate cu camera foto pot fi folosite ca microscop (CellScope) si pot realiza nu doar imagini color ale parazitilor de malarie, ci si ale bacteriilor care produc tuberculoza, marcate cu substante fluorescente.

Prototipul CellScope reprezinta un salt major inspre separarea microscopiei clinice de laboratoarele specializate, pentru realizarea diagnosticelor la fata locului.

"Zonele lumii lipsite de servicii de sanatate adecvate sunt, paradoxal, bine deservite de retelele de telefonie mobila", a declarat Dan Fletcher, profesor asociat de bioinginerie la UC Berkeley si sef al echipei de cercetatori care a realizat CellScope. "Putem utiliza aceste retele pentru a oferi echipament de laborator ieftin si usor de utilizat in zonele izolate."Cercetatorii au atasat lentile compacte de microscop unei extensii create special pentru telefonul mobil. Astfel, au reusit sa obtina imagini cu iluminare normala ale Plasmodium falciparum, parazitul care produce malaria, dar si imagini fluorescente ale Mycobacterium tuberculosis.Pentru imaginile fluorescente au fost utilizate filtre care restrictioneaza sursa de lumina - un simplu LED (light-emitting diode). Telefonul mobil folosit este unul banal, din comert, cu o camera de 3,2 megapixeli, cu ajutorul careia a fost obtinuta o rezolutie de 1,2 micrometri. Prin comparatie, globulele rosii din sangele uman au un diametru de 7 micrometri.

"LED-urile sunt cu mult mai puternice decat in urma cu cativa ani si devin din ce in ce mai performante si mai ieftine", afirma Fletcher. "Am descoperit ca un LED de mare putere - al carui pret nu depaseste cativa dolari - in combinatie cu camera foto a unui telefon mobil obisnuit, poate produce o imagine de calitate clinica suficienta pentru a detecta la fata locului unele dintre cele mai comune boli din tarile in curs de dezvoltare."

Sursa: Science Daily

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor