Licentele 3G pe cale de a fi reduse

de Vasile Damian | 31 ianuarie 2007

Inspectoratul General de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) propune companiilor din industrie reducerea perioadei de valabilitate a licentelor de utilizare a  benzii de frecvente de 3,5 GHz de la zece la cinci ani, dupa care sa aiba loc o noua licitatie.
"Faptul ca banda de 3,5 GHz unde poate fi introdusa tehnologia WiMAX este licentiata pentru urmatorii ani inseamna ca cei care nu detin licente nu pot introduce WiMAX", a declarat marti, intr-un comunicat, presedintele IGCTI, Catalin Marinescu.
WiMAX este o tehnologie wireless (fara fir), care isi propune sa integreze serviciile de date si voce cu o viteza de pana la 10MB/s.De asemenea, IGCTI a propus in cadrul unei discutii cu firmele din industrie, ca alternativa de crestere a benzii de frecvente utilizate, convertirea licentelor nationale in licente regionale.
"Cei care dezvolta afaceri in comunicatii stiu mai bine decat autoritatea de reglementare care sunt nevoile pietei. Pe viitor, IGCTI va organiza licitatii pentru atribuirea unor noi licente numai daca exista cerere din partea industriei", a mai spus Marinescu.
IGCTI a mai propus modificari si in privinta procedurii de selectie pentru acordarea de licente. Autoritatea va lua in calcul modelul selectiei competitive bazate pe oferta cea mai buna din punct de vedere financiar.
Pana in prezent IGCTI, a acordat licente dupa modelul selectiei comparative, in care evaluarea se facea pe baza unor criterii stabilite prin consultarea industriei, iar ofertele erau elaborate pentru a raspunde acestor criterii.
In luna mai a anului trecut, IGCTI a comunicat 46 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii de retragere a licentelor. Dintre acestea, 40 sunt licente locale, iar sase au acoperire nationala. De asemenea, IGCTI a retras o licenta nationala, in urma evaluarii benzii 3,5 GHz.
Procesul de evaluare a avut loc intre 15-25 mai si a urmarit sa identifice daca operatorii din aceasta banda respecta prevederile din licente.

Sursa: IGCTI

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor