Apple si Twitter: O relatie complexa

de Dinu Boboc | 10 iunie 2011

Noua platforma de la Apple, iOS 5, are legaturi nebanuit de complexe cu serviciul de microblogging Twitter. Toate aplicatiile iOS vor putea folosi functia "Twitter Connect".

"Per ansamblu, marele castig pentru noi este conectarea celor doua platforme. Suntem complementari. Twitter a fost, de la inceput, foarte apropiat de mobile, iar acest parteneriat cu Apple reprezinta o mare oportunitate", a afirmat Ryan Sarver, director de platforma in cadrul Twitter.
Twitter connect
Oficialul a subliniat si coincidenta cifrelor: exista 200 de milioane de device-uri cu iOS si circa 200 de milioane de conturi Twitter. Pentru dezvoltatorii de softuri, acest parteneriat inseamna doua lucruri.

In primul rand, personalizarea. Orice aplicatie iOS are acum acces la toate facilitatile oferite de Twitter, care ofera posibilitatea individualizarii. In al doilea rand, este vorba despre distributie si preturi. Prin folosirea functiei de Tweet Sheet din iOS 5 (un buton de Tweet care apare deasupra fiecarei aplicatii), orice aplicatie poate folosi efectul de levier al retelei serviciului de microblogging.

Sarver a dat ca exemplu proiectul Quora. Echipa din spatele Quora a obtinut 30 de click-uri pentru fiecare tweet. Cifra la care se refera este media tuturor linkurilor trimise de echipa. Sarver a sugerat ca toate aplicatiile iOS ar putea obtine acelasi gen de feedback.

Tehnic vorbind, acestea erau posibile si inainte. Marea diferenta de acum este faptul ca aceasta functie este integrata in iOS 5 si este mai accesibila ca niciodata pentru useri si developeri.

Cand se instaleaza o aplicatie cu integrare Twitter in iOS 5, va aparea o casuta pop-up care te va intreba daca vrei sa conectezi aplicatia la Twitter. Aceasta casuta va semana destul de mult cu cea in care esti intrebat daca aplicatia poate sa foloseasca informatia privind locatia ta, a subliniat Sarver. Dupa care se da click pe Ok si gata, nu mai trebuie ca userul sa se autentifice in alta parte, iar pop-up-ul cu intrebarea respectiva nu va mai aparea in cadrul acelei aplicatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca aplicatia este construita integral in jurul iOS si Twitter.
Apple Twitter connect
Daca dezvoltatorii de softuri vor sa mearga mai departe de atat, pot s-o faca, pentru ca iOS 5 are acces la intregul API (Application Programming Interface) Twitter. Astfel, developerii au acces la scriptul programului, ceea ce le ofera libertate de actiune. Drept urmare, de fiecare data cand Twitter face schimbari la nivelul API si dezvoltatorii iOS vor avea acces la ele si isi vor putea aduce propria contributie.

Acum insa, marea intrebare este ce se va intampla cu dezvoltatorii terti? La urma urmei, de la inceputurile iPhone, au fost vitali pentru ecosistemul Twitter. Au existat recent nemultumiri legate de recenta schimbare efectuata de Twitter, care a anuntat ca va face trecerea de la sistemul de autentificare de tip xAuth la cel de tip OAuth, mai complex. Principalul motiv l-a reprezentat dorinta Twitter de a avea mai mult control asupra functiei de mesagerie directa.
Apple Twitter connect
Aceasta miscare a enervat anumiti developeri, pentru ca presupunea ca userul sa autentifice o aplicatie pe site-ul Twitter, in loc de o simpla logare cu user si parola. Aceasta masura a vizat doar aplicatiile care incercau sa acceseze serviciul de DM (Direct Messaging), adica doar clientii full. Iar integrarea iOS/Twitter nu va fi diferita.

Desi Sarver nu a spus daca aceasta integrare in iOS va utiliza sau nu OAuth, a declarat ca exista modele de permisiune multiple. Modelul folosit de Apple pentru Twitter de tip user/parola va acorda dreptul de a trimite DM. Daca insa o aplicatie vrea sa citeasca DM, va fi nevoie de autentificare cu OAuth. Asa ca, da, clientii Twitter full, care utilizeaza aplicatii de la terti, vor avea ceva de furca. Aici intra aplicatii precum Tweetbot, Seesmic, UverTwitter, Twitterrific, Echofon etc.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google
Downloads - Telefoane Mobile
Cele mai noi: Cele mai descarcate:
Vezi mai multe
Ti s-a virusat calculatorul?
Ai pierdut informatii de pe el?
Click aici pentru KITUL de prim ajutor