Ziua Apple: reconfirmarea liderului sau inceputul declinului? La ce sa ne asteptam in aceasta seara? (Opinie)

de Radu Eftimie | 9 septembrie 2014

Apple organizeaza in aceasta seara de la ora 20:00, ora Romaniei, cel mai important eveniment al companiei de dupa disparitia lui Steve Jobs. De anunturile din aceasta seara, implicit de felul in care vor fi primite noile produse ale companiei, tine chiar viitorul Apple ca business. Si, cum Apple nu este doar un producator de gadgeturi, ci s-a autodefinit in fata utilizatorilor de tehnologie ca o companie capabila sa creeze un adevarat fenomen, succesul sau esecul lansarilor de astazi va avea doua componente de care oricine trebuie sa tina cont: produsele in sine si marketingul de care (mai) este capabila Apple. In mare parte, primirea cu entuziasm a noilor produse Apple tine de un singur om, si mai putin de gadgeturile prezentate.

Tim Cook, omul care a preluat stafeta de la Steve Jobs la conducere Apple, va duce in aceasta seara pe umeri cea mai mare povara si poate ca nu gresim daca spunem ca discursul lui Cook va fi cel mai important din cariera sa. In acest moment, Apple nu mai este compania deschizatoare de drumuri din 2007 si nu mai are cum sa zdruncine din radacini industria, asa cum s-a intamplat la lansarea primului iPhone si, ceva mai tarziu, la prezentarea primei tablete iPad. Acum exista pe piata extrem de multe dispozitive mobile impresionante, atat prin design cat si prin functionalitate si hardware-ul aferent, si, prin urmare, exista o concurenta relevanta din partea companiilor rivale precum Samsung, LG, HTC etc. Ca sa nu mai zicem si de "noii tigrii" din China, Huawei, Lenovo, ZTE care vin puternic din spate.

Sarcina lui Tim Cook va fi cu atat mai dificila astazi cu cat stim aproape totul despre (cel putin) unul dintre produsele pentru care le vom vedea dupa ora 20:00: iPhone 6, versiunea de 4,7 inch. Design-ul noului smartphone Apple nu mai este o necunoscuta. Pe internet circula de mai multe luni zeci de fotografii cu gadgetul, din prea multe surse diferite pentru ca iPhone 6 sa arate, de fapt, altfel decat stim deja. Cu alte cuvinte, la acest capitol nu credem ca vor fi surprize. La fel stau lucrurile si in cazul modelului de iPhone 6 cu display de 5,5 inch, cel putin pe parte de design. Stim la ce sa ne asteptam, iar asta ingreuneaza sarcina lui Tom Cook din aceasta seara. Va trebui sa-si surprinda fanii cu ceva si, mai ales, sa reuseasca sa convinga utilizatorii altor branduri ca iPhone 6 este mai bun. Schimbarea design-ului noului iPhone este necesara tocmai pentru a atenua erodarea loialitatii fanilor companiei. Dar, in aceeasi masura, este si riscanta.

Noul sistem de operare mobil al companiei din Cupertino nu va aduce mari schimbari la nivel grafic. Se stie deja. Deci nici aici nu vom avea mari surprize, cel putin la prima vedere. O lansare a unui nou iPad este aproape scoasa din discutie, asa ca unicul device care ar putea sa castige toata atentia iubitorilor de tehnologie este cel despre care nu stim aproape nimic: iWatch. Pana si concurentii Apple, care au lansat deja ceasuri inteligente pe piata, au recunoscut ca asteapta sa vada noul produs al americanilor. Probabil, acesta ar putea fi asul din maneca lui Tim Cook, in acelasi timp si primul produs absolut nou de cand este la conducerea Apple. In concluzie, desi este cel mai vizibil si cel mai asteptat produs de catre fanii inraiti ai Apple, nu iPhone-ul va face diferenta de aceasta data!

Diferenta va fi facuta de iWatch si priceperea lui Tim Cook de a-si "vinde" produsul, diseara, pe scena Centrului Flint al facultatii De Anza din Cupertino, aceeasi folosita de Steve Jobs in urma cu 30 de ani pentru prezentarea Mac-ului.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: apple iwatch iphone 6 lansare tim cook apple tim cook iwatch streaming Apple
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google