Telescopul Webb va fi mai puternic de o suta de ori decat Hubble

de Redactia Hit | 21 aprilie 2015

Telescopul spatial James Webb (JWST) va fi de 100 de ori mai puternic decat Hubble, pe care urmeaza sa il inlocuiasca in 2018, si va permite oamenilor de stiinta sa se intoarca in timp, pana la nasterea primelor galaxii, scrie Agerpres care citeaza AFP.

"Webb va putea ajunge pana la cel putin 300 de milioane de ani dupa Big Bang (explozia primordiala care a dat nastere universului nostru acum 13,8 miliarde de ani — n.r.), perioada cand au aparut primele stele si galaxii", spune astronomul Mark Clampin, membru al echipei de oameni de stiinta care se ocupa de telescop. Va permite o apropiere mult mai mare de nasterea Universului decat Hubble, lansat acum 25 de ani, la 24 aprilie 1990, si va putea "vedea" prin norii de gaz si praf cosmic, patrunzand astfel in locurile cele mai indepartate si ascunse ale cosmosului.

JWST — care urmeaza sa fie lansat în 2018 — reprezinta un progres extrem de mare fata de Hubble, avand o oglinda principala de trei ori mai mare (6,5 metri diametru) si capacitatea de a observa in infrarosu pentru a percepe cele mai departate obiecte, invizibile astazi, arata el într-un interviu acordat AFP la Centrul Goddard al NASA din Greenbelt (Maryland, aproape de Washington).

Cititi pe acelasi subiect pe AGERPRES.RO

Va reamintim ca proiectul Webb dateaza de mai multi ani, iar in 2011 era pe punctul de a fi abandonat de catre NASA din cauza lipsei fondurilor necesare tocmai finalizarii lentilelor speciale.

Telescopul spatial NASA poarta numele fostului administrator al agentiei spatiale americane, James Webb, iar componenta sa principala contine 18 segmente de beriliu hexagonale, poleite cu aur.

Pentru a putea captura imagini de la o distanta de 13 miliarde de ani lumina, telescopul James Webb va fi functional la temperaturi de -220 C, astfel incat imaginile capturate nu vor fi afectate de razele infrarosii ale obiectelor apropiate.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: telescop webb telescop Hubble nasterea universului Telescopul spatial NASA james webb
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google