Piata de munca din IT devine instabila

de Vlad Matei | 30 martie 2009

Industria IT, aflata in continua dezvoltare si dinamica, se pare ca se va confrunta si ea cu criza economica mondiala. Mai exact, conform reactiilor pietei, se pare ca programatorii sunt amenintati, pentru prima data dupa mult timp, cu concedierea. Dupa o crestere de 25% a serviciilor de software in 2008, pentru 2009 se preconizeaza o crestere de doar 5%, ceea ce va schimba politica de angajare in multe companii de IT.

Daca, pana nu demult, firmele de IT erau nevoite sa angajeze si oameni fara experienta, pentru care sa investeasca in programe de pregatire sau sa aloce sume importante pentru atragerea specialistilor, se pare ca politica se schimba destul de mult.

“Salariile din IT au avut cea mai mare crestere din ultimii ani, iar in Romania se inregistreaza una dintre cele mai mari diferente intre salariul mediu din IT si cel pe economie”, sustine Liviu Dan Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Software (ANIS), desi, comparativ cu salariile din cea mai mare parte a tarilor europene, nivelul veniturilor din IT in Romania este mai redus.

Un programator cu o vechime cuprinsa intre trei si cinci ani, care lucreaza la o companie de software din Bucuresti, castiga in medie in jur de 1.100 de euro pe luna, in timp ce pentru programatorii din provincie, media se situeaza in jurul sumei de 850 de euro, conform unui studiu realizat de GhidulSalariilor.ro privind nivelul de salarizare din domeniul IT anul trecut. Pentru comparatie, salariul mediu pe economie este de 350 de euro, inregistrand o crestere de aproape 23% anul trecut, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pentru 2009, semnele nu sunt prea bune - mai mult ca sigur, salariile nu vor mai creste si, mai rau, exista sanse chiar sa fie reduse, in cadrul unor companii. Liviu Dan Dragan crede ca impactul negativ ar putea fi resimtit mai degraba de programatorii juniori, fata de care exigentele vor fi mai mari si recompensele mai putin generoase. “Companiile nu mai sunt dispuse sa faca angajari in graba si nu mai accepta sa inchida ochii la anumite minusuri ale viitorilor angajati”, este de parere Anca Tapai, country staffing lead in cadrul HP Romania.

Pana acum, piata de IT a fost ferita de disponibilizari si, mai mult, a fost caracterizata prin cerere continua de forta de munca. Se pare ca, in curand, acest raport se va inversa la 180 de grade.

Sursa: Business Magazin

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google