Pana in 2012 vom avea numai televiziune digitala

de Vlad Matei | 5 martie 2009

Toate posturile TV si 19% din gospodariile din Romania trebuie sa treaca la televiziunea digitala pana in 2012.Potrivit documentului de strategie de trecere la televiziunea digitala, in Romania sunt peste 270 de posturi TV, receptionarea acestora facandu-se in prezent prin antena terestra, cablu TV, satelit sau IPTV (televiziune prin internet). 6% din gospodariile din Romania (470.000 de gospodarii) nu au deloc acces la televiziune (inclusiv cele fara sursa de curent electric). Digitalizarea va afecta la maxim circa 19% din gospodariile din Romania (peste 1,4 milioane gospodarii) care au televiziune prin antena terestra.

Acestea vor trebui sa dispuna de un receptor de televiziune digitala terestra (DVB-T), respectiv un decodor incorporat in televizor, sau un echipament de sine statator (set-top-box). Abonatii la serviciile TV prin cablu, satelit sau IPTV nu sunt afectati de aceasta masura.

Procesul de trecere la televiziunea digitala va afecta de asemenea toate posturile TV.

"Acest proces va atrage dupa sine doua componente: pe de o parte toate posturile de televiziune (posturi publice cu acoperire nationala, posturile private cu acoperire nationala si posturile locale) vor fi obligate sa modernizeze reteaua de emitatoare in noul format, iar pe de alta parte sa inceapa producerea si comercializarea echipamentului de receptie", se arata in actul normativ al MCSI.

Coordonarea procesului de tranzitie de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra, proces care se va finaliza la 1 ianuarie 2012, va  fi coordonata de un grup interdepartamental condus de MCSI, avand ca membri Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerul Finantelor Publice, ANC si CNA, iar in calitate de observator Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale.

Dupa finalizarea implementarii programului de acordare a celor doua multiplexuri vor mai fi scoase la licitatie inca patru frecvente nationale digitale terestre care vor permite transmisia a inca 28 de programe sau transmisii de continut multimedia.

Sursa: MCSI

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google