Pamantul vazut din spatiu: imagini istorice

de Bianca Dinu | 23 aprilie 2009

In onoarea Zilei Internationale a Pamantului, NASA a publicat cateva imagini realizate in spatiu, printre care se numara si unele fotografii istorice.

Agentia spatiala sustine ca imaginile pe care le veti putea vedea mai jos sunt chiar primele fotografii ale Pamantului realizate de la o altitudine mai mare de 160 de km. Pana atunci, cea mai mare altitudine de la care puteau fi capturate imagini ale Pamantului era de numai 22 km, cu ajutorul balonului Explorer II, lansat in 1935, potrivit NASA.


Claritatea acestei imagini nu este foarte buna, insa insemnatatea fotografiei este monumentala. NASA sustine ca imaginea, realizata cu ajutorul satelitului TIROS-1 in aprilie 1960, este prima realizata vreodata dintr-un satelit de monitorizare a conditiilor meteo. De tinut minte ca pe acea vreme nu exista nici Google Earth, nici tehnologii avansate de fotografiere.
                                                                       -----

Odata cu misiunea Apollo 8 din decembrie 1968, oamenii au reusit sa paraseasca orbita Pamantului pentru prima data. Sonda spatiala, ce avea trei persoane la bord, a inconjurat de zece ori Luna inainte de a se intoarce acasa. Astronautii au revenit cu imagini ale Pamantului ce au fost rapid asociate cu miscarea de dezvoltare a mediului.
                                                                       -----

In decembrie 1972, Apollo 17 a fost ultima misiune a NASA prin care s-au transportat oameni pe Luna. Aceasta imagine realizata in timpul misiunii Apollo 17 infatiseaza felul in care se distinge Pamantul in intunecatul spatiu.
                                                                      -----

Nu se stie cu exactitate de cand dateaza aceasta fotografie – a fost realizata din satelitul Galileo, care a fost lansat in octombrie 1989, a inconjurat Pamantul si planeta Venus in 1990 si inca o data Pamantul in 1992; toate acestea inainte sa intre in orbita lui Jupiter in anul 1995. Misiunea satelitului Galileo s-a incheiat in septembrie 2003, dupa 35 de rotatii in jurul planetei Jupiter. Cu toate acestea, imaginea este desavarsita: putem observa jumatate din Luna si jumatate din Terra.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google