O banca ruseasca vrea sa foloseasca ATM-ul cu detector de minciuni

de Dinu Boboc | 16 iunie 2011

Banca ruseasca Sberbank, una dintre cele mai mari institutii financiare din Europa, testeaza in Rusia un prototip de ATM care are incorporat un detector de minciuni.

Respectivele aparate pot procesa in mod automat aplicatiile pentru carti de credit si au un sistem de analiza a vocii care poate determina daca un client minte. In acest caz, aparatul poate respinge cererile respective, anunta Cnet.com.

O banca ruseasca vrea sa foloseasca ATM-ul cu detector de minciuni

Institutia financiara a pus la punct un prototip pe care l-a prezentat la Moscova. ATM-ul poate scana pasaportul clientului, poate lua amprentele acestuia si efectua o scanare a fetei. In plus, aparatul pune intrebari clientilor: "Esti angajat?" si "Ce imprumuturi ai in acest moment?".

Compania care a dezvoltat softul se numeste Speech Technology Center. Programul poate detecta daca clientul este nervos cand raspunde la intrebarile respective, exact ca un poligraf. Totodata, masoara tonul si viteza discursului interlocutorului pentru a detecta eventuale schimbari de ritm.

O banca ruseasca vrea sa foloseasca ATM-ul cu detector de minciuni

Algortimii programului sunt bazati pe experienta acumulata in interogatoriile politiei, mai ales cand au fost surprinsi suspecti care ascundeau adevarul. Compania respectiva lucreaza, de asemenea, si pentru serviciile secrete rusesti. Sberbank este, in majoritate, detinuta de guvernul rus.

Aceste ATM-uri ar fi primele de acest tip care folosesc analiza vocii pentru a identifica minciunile clientilor, potrivit consultantilor chestionati de publicatia New York Times. Tehnologia este dezvoltata cu scopul de a reduce fraudele cu carti de credit.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google