Nemira si HIT.ro iti prezinta: Arthur C. Clarke - Sfarsitul copilariei sau transcendenta spre o alta etapa

de Redactia Hit | 11 septembrie 2012

Imaginati-va umanitatea pe punctul de a realiza cea mai mare izbanda a ei: calatoria in spatiu si deslusirea misterelor universului. Apoi, imaginati-va cum toate aceste dorinte si sperante se spulbera in numai cateva momente, odata cu aparitia unei rase extraterestre superioare, care pune capat oricaror incercari ale omenirii de a mai bate la portile cosmosului.

Scena de deschidere a cartii maestrului Arthur C. Clarke este probabil cea mai puternica si reprezentativa din domeniul SF, indiferent daca e vorba de literatura sau cinematografie. Imaginea unor nave spatiale gigant care apar si survoleaza deasupra fiecarui mare oras de pe Pamant, a fost recreata si onorata in numeroase filme de televiziune, dar mai ales in blockbuster-ul "Independence Day". "Stelele nu le sunt menite Omului", spun invadatorii si astfel, pe Pamant se lasa tacerea.

"Sfarsitul copilariei" nu urmeaza totusi scenariul predictibil al unei invazii extraterestre. Cotropitorii nu vor sa aduca omenirea in pragul sclaviei, nu vor sa o elimine sau sa o cucereasca pentru a o ingenunchia. Din contra, benevolenta stapanilor spatiali se canalizeaza spre oferirea de nesfarsite privilegii gazdelor lor, astfel incat oamenii ajung sa nu mai aspire la nimic, ci sa se complaca intr-o viata de placeri si distractii.

Povestea se intinde pe o perioada de 200 de ani de la sosirea invadatorilor si numai cativa oameni incep sa isi puna problema motivelor si intentiilor pe care le au cuceritorii din spatiu. Ce face aceasta carte cu adevarat deosebita este focalizarea nu pe un anumit actor principal, ci pe intreaga umanitate ca personaj intr-o poveste despre evolutie, iluminare si pierderea individualitatii.

Arthur C. Clarke nu mai are nevoie de multe prezentari. Scriitor de SF care si-a castigat locul in galeria monstrilor sacri ai genului, a lasat in urma sa nu numai o opera care si acum este o sursa de inspiratie, dar si o mostenire profetica. "Sfarsitul copilariei" vorbeste despre transcendenta si cursul evolutiei omenirii si a devenit o icoana in panteonul literaturii SF pentru viziunea brilianta asupra potentialului umanitatii in urmatoarea sa treapta de dezvoltare.

(recenzie realizata de Andreea Sterea)

Mai multe informatii si titluri de acelasi autor, pe site-ul NEMIRA.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: arthur c clarke literatura stintifico fantastica carte sf nemira
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google