NASA: Pe suprafata planetei Marte s-a descoperit azot, element esential vietii

de Redactia Hit | 25 martie 2015

La suprafata planetei Marte a fost detectat pentru prima data azot in nitrati, element esential vietii. Descoperirea a fost facuta de o echipa de oameni de stiinta cu ajutorul unor instrumente ale robotului martian american Curiosity, a anuntat NASA, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Nitratii sunt o categorie de substante care contin azot intr-o forma care poate folosi organismelor vii, a explicat Agentia spatiala americana. Descoperirea aduce astfel o dovada in plus ca pe Planeta Rosie au existat in trecut conditii propice existentei vietii.

(Foto: NASA)

Azotul este indispensabil tuturor formelor de viata cunoscute, constituind un element cheie al unor molecule mai mari, ca ADN-ul, care codifica informatiile genetice ale vietii. Pe Pamant, ca si pe Marte, azotul se gaseste in stare gazoasa in atmosfera, sub forma a doi atomi care, pentru ca sunt uniti, nu se pot combina usor cu alte elemente. Atomii de azot trebuie sa fie ori singuri, ori fixati pe molecule de oxigen pentru a putea da nastere la reactii chimice indispensabile vietii.

Cititi in continuare pe acest subiect pe AGERPRES.RO

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: curiosity marte azot viata pe marte agentia spatiala americana marte
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google