Microsoft a prezentat Windows 10. Va fi gratuit initial doar pentru utilizatorii de Windows 8.1

de Redactia Hit | 21 ianuarie 2015

Microsoft a prezentat in aceasta seara o prima versiune publica de dezvoltare a noului sistem de operare Microsoft, Windows 10, care aduce cateva noutati notabile fata de Windwos 8.1 (dupa cum stiti deja, compania a decis sa sara peste Windows 9).

UPDATE

In primul rand, trebuie spus ca utilizatorii Windows 8.1, Windows 7 si Windows Phone 8.1 vor putea face upgrade gratuit la Windows 10, imediat dupa lansarea sistemului de operare. Utilizatorii de Windows 7 vor trebui sa plateasca pentru a trece la noul OS, in primul an de la lansarea acestuia (sau pot sa astepte un an pentru upgrade gratuit). Este prematur sa vorbim despre pretul noului sistem de operare, insa putem anticipa ca Windows 10 va ajunge la utilizatori (in mod grauit sau nu) in toamna acestui an.

Ce noutati aduce Windows 10?

Windows 10 va permite trecerea automata de la modul Desktop clasic de lucru la modul Modern UI in functie de device-ul pe care il folosesti. Functia noua se numeste Continuum. Sa luam ca exemplu un device hibrid: daca tableta este decuplata de la tastatura, atunci ea trece in modul Modern UI, mai accesibil pentru touchscreen, iar cand tableta este cuplata din nou la tastatura, atunci modul Desktop se reactiveaza. Desigur, utilizatorul poate alege manual modul de lucru. Solutia gasita de Microsoft este mai rapida decat cea regasita pe Windows 8.1.

O alta noutate este ca asistentul inteligent Cortana va rula, odata cu lansarea Windows 10, si pe PC-uri. De asemenea, Cortana a primit o serie de imbunatatiri printre care si utilizarea in alte 7 noi limbi.

Daca va intrebati ce se intampla cu Meniul Start, despre care se spunea ca isi va face (re)aparitia in Windows 10, se pare ca va trebui sa mai asteptam ca sa afla cateva vesti, pentru ca reprezentantii Microsoft nu au facut referire la aceasta functie.

Windows Phone 10

In ceea ce priveste Windows Phone 10, Microsoft va pune accentul pe aplicatii native care vor functiona pe toate device-urile (PC, tablete, telefoane) sub aceeasi interfata (scalata, desigur pentru a se potrivi pe orice ecran).

Microsoft a folosit in cadrul prezentarii Windows Phone 10 un Lumia 1520.

Legat de unificarea experientei de utilizare pe urmatorul sistem de operare al Microsoft, este de mentionat ca deja o serie de aplicatii precum Office sau Harti, hub-ul People (agenda, Contacte etc.) sau Calendarul (si chiar meniul Setari) vor rula si vor arata in mod similar atat pe PC sau tableta cat si pe smartphone-urile cu Windows 10.

Microsoft Office (Word, Excell PowerPoint) va fi inclus in sistemul de operare Windows 10, iar experinta mobila a fost modificata pentru a usura utilizarea ecranului sensibil la atingere cu astfel de aplicatii de productivitate.

De asemenea, aplicatia de email a Windows 10 (inclusiv cea pentru telefoanele mobile) se va baza pe Word pentru formatarea textului din cadrul mesajului. O alta noutate pentru aplicatia de email este posibilitatea de stergere, mutare etc. a mesajelor, prin swipe (de inspiratie Gmail, Android).

Project Spartan

Project Spartan (nume de cod) vrea sa inlocuiasca Windows Explorer, are un nou motor de randare, un nou aspect, dar nu va deveni disponibil in primele build-uri ale Windows 10.

Noul browser are trei functii principale, potrivit reprezentantilor Microsoft:

  • Focus pe interactiunea cu alti utilizatori de pe internet - utilizatorii vor putea folosi, pe device-urile cu touchscreen, un stylus pentru a marca direct pe pagina de navigare un articol de presa, de exemplu, sau pentru a selecta o parte din acesta, pentru ca apoi sa poata trimite pagina respectiva (cu link activ sau ca foto) pe mail, altor utilizatori, chiar din tab-ul activ al browserului.
  • Un nou mod de a citi pe internet. "Reading Mode" afiseaza doar contentul unui articol, eliminand practic coloanele existente pe orice site si alte elemente de web design pentru a pune accent pe lectura.
  • Integrarea cu Cortana este cea de-a treia functie majora cu care Microsoft s-a gandit sa completeze experienta de navigare a utilizatorilor in browserul Spartan. Deocamdata vorbim despre un proiect aflat inca la inceput si care, cum spuneam, nu a fi disponibil initial in Windows 10. Potrivit lui Joe Belfiore (seful diviziei smartphone si tablete a Microsoft), o versiune relativ completa a Spartan va fi disponibila in trei sau patru luni (dar si atunci vom vorbi inca despre un stadiu de dezvoltare).

Gaming pe Windows 10

Social si interactiv este conceptul pe care echipa Xbox a Microsoft il va aduce in Windows 10. Aplicatia Xbox primeste o versiune imbunatatita, insa princala noutate se refera la Microsoft DirectX 12, care va creste performanta sistemelor actuale (hardware) si va scadea la jumatate consumul de energie, astfel incat gamingul cu o grafica de PC va deveni mult mai extins pe device-urile cu touchscreen.

Vom reveni cu detalii

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: windows 10 detalii lansare windows 10 windows 10 upgrade gratuit windows continuum Cortana microsoft
spacer
Opiniile cititorilor
spacer